Anayasa’ya aykırı olduğu için daha önce iptal edilen güvenlik soruşturması tekrar hayata geçirilmek isteniyor. Bu duruma tepki gösteren muhalefet, AYM’nin gündemindeki iptal davasını acilen sonuçlandırmasını talep etti.

AKP’den Anayasa’ya aykırılık inadı

BirGün/Ankara

Kanun hükmünde kararname ve kanun yoluyla iki kez yürürlüğe giren, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ancak geçen yıl nisan ayında TBMM’de kanunu yeniden kabul edilen kamuya işe girişte güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasının yeni yönetmeliği, tepkilere neden oldu.

Yurttaşların kamuda işe başlamalarına engel olan güvenlik soruşturmasına ilişkin son yönetmelikte, kişisel verilerin iki yıl boyunca “değerlendirme komisyonlarında” kayıt altında tutulacağı hüküm altına alındı. Yönetmeliğe göre ayrıca, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında arşiv araştırması yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının gizlilik dereceli birim ve kısımlarında çalıştırılacak kamu personeli, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay, MİT, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, milli güvenlik açısından stratejik önemi yüksek işlerde istihdam edilenler ile üst kademe kamu yöneticilerinden ilk defa atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması yapılacak.

AYM ACİLEN GÖRÜŞMELİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan yönetmeliğin Anayasa’nın birçok maddesine aykırı olduğunu bildiren Anayasa profesörü ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, kamu hizmetinde çalışacaklar konusunda artık AKP Genel Başkanı Erdoğan 'ın belirleyici olduğunu söyledi. AKP’nin Anayasa’ya aykırı bir uygulamada ısrar ve dayatmada bulunduğunu söyleyen Kaboğlu, geçen yıl yürürlüğe giren ve yönetmeliğin dayanağı olan 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin gündemindeki “iptal davası”nın acilen görüşülmesi gerektiğini bildirdi.

HAKLARIMIZI KORUMALIYIZ

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve İyi Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı ise “Türkiye, sıkıntılı ve zor bir süreçten geçiyor. Hukukun her alanına müdahalelerle bir süre daha karşı karşıya kalabiliriz ama pes etmeden, ortamı onlara bırakmadan mücadeleye devam edeceğiz. Seçime kadar gerekli direnci sağlayacağız” dedi.

“Kamuda çalışanlar için güvenlik soruşturması uygulaması, hukuksuzluğun yeni bir boyutudur” diyen Subaşı, BirGün’e yaptığı açıklamada ayrıca şunları söyledi: “Artık, ‘Hukuksuzluk arttı’ diyemiyoruz çünkü ortada hukuk kalmadı. Anayasasızlığın usul haline geldiği, çok ciddi bir hukuk devleti sorunumuz var. Bu noktaya geldikten sonra sözün bittiği yer oluyor. Her şeyi ellerine almak, kamuya bile kendi insanlarını almak istiyorlar. Kendi bildikleri yöntemlerle liyakate aykırı bir şekilde yönetme arzusunun sonucudur güvenlik soruşturması uygulaması. Sonuçta amaçları topluma korku salmak, memuriyette bile ‘Bizden olsun’ anlayışını yaymaktır. Yasama ve yargı kontrol altına alındıktan sonra bu gibi usulsüz uygulamaları artırdılar. Yine de her şeye rağmen direnmeliyiz. Elimizdeki özgürlükleri ve hakları korumalıyız.”