Baroları bölen Adalet Bakanlığı, İstanbul ve Ankara Barosu’na ‘isminizi değiştirin, başına numara koyun’ uyarısı yaptı. Barolardan yapılan açıklamada “Numara verilmesi hiçbir makamın had ve yetkisinde değil” denildi.

AKP’den barolara numara tehdidi
Fotoğraf: Ankara Barosu

BirGün/ANKARA

Adalet Bakanlığı, hukukçuların ve muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen iki binden fazla imza ile büyük kentlerde ikinci baronun kurulmasına yönelik düzenlemeyi bir adım ileri götürdü. Bakanlık, İstanbul ve Ankara Baroları’na yazdığı yazıda, isimlerinin yanında “1 No’lu” ibaresinin kullanılmasını istedi. Baro yönetimleri bu talimata tepki göstererek bakanlığın istediğini yerine getirmeyeceğini bildirdi.

BAKANLIK NUMARA İSTEDİ

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kaleme alınan yazıda, 2020 yılında Avukatlık Kanunu’nda yapılan düzenleme anımsatılarak, iki bin imza şartıyla İstanbul ve Ankara’da 2 No'lu baroların kurulduğu hatırlatıldı. Bakanlığın yazısında, “Birden fazla baro kurulan illerde o yer baroları ancak birden başlamak suretiyle o ilin adıyla numaralandırılması gerekir. Bu itibarla Ankara ve İstanbul illerinde ikinci baroların kurularak tüzel kişiliklerini kazanmaları sonrası artık buralarda Ankara Barosu ve İstanbul Barosu değil, Ankara 1 No'lu Barosu, Ankara 2 Nolu Barosu, İstanbul 1 No'lu Barosu ve İstanbul 2 No'lu Barosunun tüzel kişilik olarak mevcut bulunduğu ve anılan baro isimlerinin kanunda öngörüldüğü şekilde kullanımının ihtiyari değil yasal zorunluluk olduğu nazara alındığında bunun haricindeki kullanımların usul ve yasalara uygun olmayacağı açıktır” ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı’nın yazısına tepki gösteren Ankara Barosu yönetimi, yayımladığı açıklamada, baroya numara tahsisisin hiçbir makamın yetkisinde olmadığını bildirdi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

HADDİ DEĞİL

“14 Temmuz 1924 tarihinde kuruluşunu tamamlayan, Cumhuriyetle yaşıt Ankara Barosu gücünü geçmişinden ve mensubu olan bağımsız avukatlardan almaktadır. Türkiye Barolar Birliği'nin kuruluşunda da öncü rol oynayan Baromuzun adına herhangi bir numara verilmesi hiçbir makamın had ve yetkisinde değildir. Ankara Barosunun Başkent Barosu olduğunu unutanlar bilsinler ki ne abalarına aldanırız ne de altından gösterdikleri sopadan korkarız.”

Uyarı yazısının muhatapları arasında yer alan İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç da Adalet Bakanlığı’na tepki gösterdi. Saraç, “Barolar bağımsızdır. Avukatlar bağımsızdır. Biz 144 yıllık ve 59 bin 754 üyesi bulunan İstanbul Barosu'yuz. 2 No’lu bürolarınız değiliz. Ayrıca 2 No’lunun tüzel kişilik kazandığı da sizin iddianızdır. Kurduğunuz büroları numaralandırabilirsiniz” dedi.

***

DİYARBAKIR BAROSU’NA DESTEK

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’in sosyal medya üzerinden ölümle tehdit edilmesine Türkiye Barolar Birliği ve 81 baro başkanı tepki gösterdi. "Kolluk görevlilerinin, adli makamların ve devletin dikkatine” başlığıyla yapılan açıklamada, “Son zamanlarda Diyarbakır Barosu Başkanımız Av. Nahit Eren’in sosyal medya üzerinden ölümle tehdit edilmesi kabul edilemez! Yeni bir Ali Günday vakası, tekrar edecek bir Tahir Elçi acısı yaşamak istemiyoruz” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Anonim hesaplardan yapılan alçakça tehditlerde, başkanımızın çocukları da dahil olmak üzere tüm ailesi ve akrabalarının da fotoğraflarının paylaşılması; işin vehametini yeterince açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Karanlık güçlerin tehditleri karşsında Türkiye Barolar Birliği ve Barolar olarak Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren’in yanında olduğumuzu ve tereddütsüz biçimde destek verdiğimizi kamuoyuna duyururuz.”