Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım üniversitede öğrenci affından vergi ve pirim borcu yapılanmasına birçok vaat verdi

AKP'den, baskın seçim öncesi 24 milyar liralık paket

Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Çankaya Köşkünde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Bakanlar Kurulu sonrası açıklamayı Başbakan Yıldırım yaptı.

16 yıl ülkeyi tek başına yöneten fakat yoksulluğu ortadan kaldıramayan AKP, baskın seçim öncesi 24 milyar liralık paket açıkladı.

AKP'nin seçim rüşveti paketini, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Binali Yıldırım açıkladı.

Açıklanan paketin bütçeye yansıması ise 24 milyar lira olacak.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

YENİDEN YAPILANDIRMA

Muhalefet kendine göre itirazlar ortaya koyacak, konu daha iyi anlaşılmış olacak. Birinci madde esnaflarımızı ve sanayicilerimizi yakından ilgilendiren yeniden yapılanma. Bununla ilgili maliye ile ilgili işi olan gümrükle işi olan vatandaşımız, il özel idareler kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konular. Bunlar nelerden oluşuyor vergi ve pirim alacakları yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları yeniden yapılandırılacak. Köprü, otoyol ve kaçak geçişler kısaca vatandaşın devlet kurumları ile arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor, vatandaşla el sıkışılıyor.

Esnaflarımızı, sanayicilerimizi, çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırmaya gidiyoruz. Vatandaşın devletle ve devlet kurumlarıyla arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor, vatandaşla el sıkışılıyor. Yeniden yapılandırma için 31 Mart 2018 tarihinden önce vatandaş borcunu, sigorta ve prim, trafik cezası ödemelerini gerçekleştirmemişse bununla ilgili bir fırsat getiriyoruz. Kanundan yararlanmak için vatandaşlarımız Temmuz ayı sonuna kadar müracaat edecek ve takip eden 36 ay içerisinde de borçlarını ödeyebilecekler.

YAŞLILIK AYLIĞI

600 bin civarında, yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşımız var. Bunu iki katına çıkarıyoruz. 3 ayda 1500 liraya çıkarıyoruz.

ÜNİVERSİTEDEN KAYDI SİLİNENLER

Üniversitelerimizde okuyan 8 milyona yakın gencimiz var. Bunlar içerisinde zamanla çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen gencimiz oldu. Bunların büyük çoğunluğu ya maddi imkansızlıktan, ya devamsızlıktan ya da gençliğin verdiği heyecandan dolayı derslerini takip edememekten kaynaklanıyor. 7 yılda bitirme mecburiyeti var. Bu öğrencilerimize bir kereliğine üniversitelerine dönme imkanı veriyoruz. Kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve eğitimini tamamlayıp diploma alma fırsatı veriyoruz. Bunun istisnası, teröre bulaşmışsa bu haktan yararlanamıyor.

İMAR BARIŞI

Bir diğer müjdemiz imar barışıdır. Bu konuda çok köklü son 50 yılın sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısıdır. Bu imar barışı nasıl işleyecek?

İmarsız yapılmış, başkasının mülküne yapılmış mülkiyet sorunu var. Bazıları da imar almış ama imara uygun yapmamaış. Bu yapıların yapılmış tabi mülkiyet sorunu olduğu için arsa görünüyor, tapusu yok.

Bütün bu konulardan dolayı vatandaş su alamıyor, elektrik alamıyor, doğalgaz bağlatamıyor.

Bu sorun büyük şehirlerde çok fazla. Olmayan yer yok. Bütün bu konuları derli toplu ele aldık, aylarca çalışıldı. Bir yanlış haksızlık yapmayalım diye.

Bunları bir yapı kayıt belgesi vereceğiz, kanun çıkınca. Yapı kayıt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alırken işine yarayacak, kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak, tapu verileceği zamanda bu belge aranacak.

13 milyon bina, her birinde ortalama 5 kişi yaşasa ne kadar büyük bir nüfusa hitap ediyor.

Bu ilk ve en önemli adım, bu bir imar affı değildir, bu bir imar barışıdır.

Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Yapı kayıt belgesi alınabilmesi için yüzde 3 bir para alınacak. Tapuya geçince de aynı şekilde yüzde 3 para alınacak. Vatandaş kaçak göçek olmaktan kurtulacak.

EMEKLİLERE BAYRAMLARDAN ÖNCE İKRAMİYE

Önemli bir müjdeye geldik. Emeklilerimizle ilgili. Emekli olmuş, aşağı yukarı 12 milyonun üzerinde vatandaşımız var, emekli aylığı alan. Emekli olmadan aylık bağlanan gazilerimiz, şehit yakınlarımız var, köy korucularımız var. Bunlar emekliliği hak etmesine gerek kalmadan kanunla aylık alıyorlar. Normal çalışıp yaşını dolduran, emekliliği gelen emekliler, bütün devletten maaş alanlar. Bunlara da her yıl Ramazan bayramı öncesi ve Kurban bayramı öncesi birer ikramiye vereceğiz. Bayram ikramiyesi. Ramazan öncesi 1000 lira, Kurban bayramı öncesi 1000 lira. Tabii bu 12 milyonun üzerinde emekliyi düşündüğümüz zaman, hatırı sayılır bir para ediyor. Emeklilerimiz daha fazlasına layık. Bu bir adımdır.

'MUHALEFET HEMEN YAYGARA YAPMAYA BAŞLAR'

Bunların üzerinden hemen muhalefet 'nereden buldunuz bu paraları' diye başlar yaygara yapmaya. AK Parti bütçe rakamlarını 120 milyarlardan 750 milyara kadar çıkardığına göre, bunların tabii ki karşılığı olacaktır, vardır. Hamdolsun 2018'de Maliye Bakanlığı'nın koyduğu hedeflerin üzerinde gelirler var. Kaynakla ilgili bir sıkıntımız yok.

Meclis'e bugün itibariyla kanun tasarısını iletmiş oluyoruz.

Eleştiri getirmezlerse şaşarım. Biz ne yaparsak yapalım, muhalefet açısından makbul değildir. Seçim dönemi olmasa da aynı şeyleri söylerler. Bildikleri ezberleri tekrarlayıp dururlar. Meydanlarda ana muhalefet lideri herkese ulüfe dağıtıyor. "Herkese tapu, bedava." Bu ne anlama geliyor? Asıl popülizmi bunlar yapıyor. 7 Haziran öncesi de çok yaptılar. Ama millet kimin söylediğine bakarak karar veriyor. Söylenen sözden ziyade, bu sözü kim söyledi diye bakıyor.

Paketin toplam maliyeti 24 milyar lira civarında.