AKP'den başörtü gündemiyle ilgili muhalefete ziyaret: CHP "Biz yokuz" dedi
AKP heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili olarak bugün Meclis'teki muhalefet partilerine ziyaret gerçekleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay görüşme sonrası, "AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği önerisinin içinde olmayacağımızı söyledik. Teklifi de gördükten sonra da değerlendireceğiz" açıklaması yaptı. Altay, temel hakların referandum konusu olmaması gerektiğini de belirtti. İYİ Parti ve HDP heyetleri ise kararlarını parti kurullarında yapılacak görüşmeler sonrası bildireceklerini aktardı.
Adalet Bakanı Bozdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün MHP'nin yanı sıra CHP, İYİ Parti ve HDP’ye başörtü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili ziyaret gerçekleştirdi.
İlk olarak MHP grubunu ziyaret eden AKP heyeti, burada MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ve Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ile görüştü.
Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Bozdağ, “Bugün AK Parti grubunda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın yaptığı açıklama çerçevesinde, Meclis'imizde grubu bulunan siyasi partilerimizden anayasa değişiklik teklifi hazırlık çalışmalarını değerlendirmek ve görüşlerini almak maksadıyla randevu talep ettik. Bu çerçevede ilk görüşmemizi MHP ile yaptık. Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi anayasada değişiklik çalışmalarını esasında Cumhur İttifakı ile birlikte daha önce değerlendirdik. Bu çalışmalarımızı belli bir noktaya getirdik. Bugün son gelinen noktayı bir kez daha karşılıklı değerlendirme fırsatı bulduk. Bundan sonra CHP, HDP ve İYİ Parti ile görüşmelerimiz olacak. Bu çerçevede görüşleri hep birlikte değerlendirip kamuoyuyla paylaşacağız. Ne yapıyoruz, ne yapmak istiyoruz ve onların da bu çerçevede görüşlerini almak istiyoruz ve aldığımız görüşleri bu teklif taslağına nasıl monte ederiz onun değerlendirmesini ayrıca yapacağız. Teklif ondan sonra netleşmiş olacak yani şu anda elimizde bir teklifle grupları ziyaret etmiyoruz” dedi.
CHP: DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİNİN İÇİNDE OLMAYACAĞIZ
AKP heyeti bugün saat 15.30’da ise CHP Meclis Grubu'nu ziyaret etti. Hayeti, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay karşıladı.
AKP'nin ziyaret sonrası açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği önerisinin içinde olmayacağımızı söyledik. Teklifi de gördükten sonra da değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.
Altay, temel hakların referandum konusu yapılmaması gerektiğini de belirterek şunları kaydetti:
“Bu konu, Sayın Genel Başkanımızın 'kadına özgürlük, kamuda özgürlük' noktasında verdiği kanun teklifi sonrası gelişen bir konudur. Biz prensip olarak bu konunun mesele olmaktan çıktığını söyleyegeldik. CHP bakımından Anadolu’da karşılaştığımız eleştirilere karşı bu konuda dürüstlüğümüzü ortaya koymak için Genel Başkanımız teklifini bizlerin de imzasıyla verdi. Temel hakların referandum konusu halinde olmaması gerektiğini söyledik. Birden çok maddeli bir anayasa değişikliğinin seçime 7 ay kalmışken yapılması doğru olmadığını düşünüyoruz. Yeni anayasanın yeni parlamentonun işi olduğunu düşünüyoruz. AK Parti’nin 'çalışmaları birlikte olgunlaştıralım' önerisinin içinde olmayacağımızı ifade ettik. AK Parti’nin gerçekleştirmek istediği anayasa değişikliği çalışmasının içinde olmayacağımızı söyledik.”
Bakan Bozdağ ise anayasa değişikliği konusunda bilgi aktarımı yaptıklarını ifade ederek, “Kendilerinden bu hazırlık sürecini katkı sunmalarını istedik. Geçmişte Türkiye, idari uygulamalarla yaşamaması gerektiği süreçler yaşadı” dedi.
Adalet Bakanı Bozdağ başkanlığındaki heyet daha sonra HDP Grubu'nu ziyaret ederek, Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile görüştü.
Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat süren görüşmede, HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay da yer aldı.
HDP'Lİ BEŞTAŞ: SON KARAR PARTİNİN YETKİLİ KURULLARINDA VERİLECEK
Beştaş, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, son kararın konuyu görüşecekleri partinin yetkili kurullarında verileceğini söyledi.
Kıyafet özgürlüğü, başörtüsü ve kadın haklarına yönelik hiçbir zaman negatif tutumda olmadıklarının altını çizen Beştaş, "Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımıza tek başımıza değil ilgili kurumlarımızla birlikte karar vereceğiz" diye konuştu.
Başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifinin Meclis'e pazartesi sunulmasının düşünüldüğünü belirten Beştaş, "Sunulmadan önce bir görüşmemiz olur, iletmiş oluruz. Tutumumuz tamamen hukuktan yana. Hem bu mesele hem de genel olarak konusu hak ve özgürlükler olan bir olguda, değişiklikte referandumu doğru bulmayız. Bu konu özelinde demiyorum ama sonuçta insanların nasıl giyeceğine dair bir özgürlüğü, hakkı halka nasıl soralım? Zaten bu vazgeçilemez bir hak" değerlendirmesini yaptı.
İYİ PARTİ DE KARAR BİLDİRMEDİ: KURULDA GÖRÜŞÜLECEK
Bozdağ ve beraberindekiler daha sonra İYİ Parti Grubu'na ziyarette bulunarak Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ile görüştü.
Basına kapalı gerçekleştirilen ve 1 saat süren görüşmede, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, İYİ Parti Antalya milletvekilleri Hasan Subaşı ile Feridun Bahşi de yer aldı.
Adalet Bakanı Bozdağ, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, hazırlıkları hakkında bilgilendirme yaptıklarını belirtti.
Görüşmede somut bir teklif metni sunmadıklarını ifade eden Bozdağ, "Hazır bir teklifle gitme değil de onların görüşlerini de alarak bu süreci ona göre şekillendirme düşüncesiyle yapılan bir ziyaret olduğu için kendilerine somut bir metin sunmadık ama genel bir çerçeveyi kendileriyle paylaştık. Onlar kendi açılarından değerlendirmeyi yapacaklardır. Bu çalışmalar bittikten sonra istişare ettiğimiz değerli gruplarımızın görüşleri ve önerileri de ortaya çıktıktan sonra bu metne son şeklini verip kamuoyuyla paylaşacağız. Milletvekilleri de bu teklifi TBMM'ye sunacaklardır" diye konuştu.
İYİ Parti Grup Başkanı Tatlıoğlu da konuyu Genel Başkan Meral Akşener ve partinin kurullarında görüştükten sonra kararlarını paylaşacaklarını kaydetti.
DEĞİŞİKLİK, KILIÇDAROĞLU'NUN ÇIKIŞININ ARDINDAN GÜNDEME GELMİŞTİ
Türkiye'de başörtü gündemi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 3 Ekim'de 'başörtüye güvence' açıklamalarının ardından başlamaştı. Twitter hesabından bir video yayınlayan Kılıçdaroğlu, "Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı. Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkarıyoruz. Kanun teklifimizi grup toplantımızın ardından Meclis'e vereceğiz" demişti. Ardından CHP'li vekiller, Meclis'e söz konusu kanun teklifini sunmuştu.
CHP Lideri'nin bu çıkışının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Eğer samimiysen, dürüstsen gel anayasa değişikliğini yapalım ve bunu tamamen masadan kaldıralım" çağrısında bulunmuştu.
Erdoğan’ın bu çağrısına Kılıçdaroğlu, “Arkasından bir şey çıkmazsa destek vermeye hazırız” şeklinde şartlı destek vermişti.
Bununla yetinmeyen Erdoğan, daha sonra başörtü konusunu "Hodri meydan" diyerek referanduma götürmeyi teklif etmiş, Kılıçdaroğlu ise bu kez, “Ne oldu, çakma Orban'lık mı yapacaksın Erdoğan? Burası Türkiye, Macaristan değil. Kanun teklifini destekle, ne referandumu… Kaçmazsan bu iş çözülür; erkekler kadınların giyim kuşamını konuşamaz hale gelir. Var mı sende o cesaret?” karşılığını vermişti.
Öte yandan söz konusu anayasa değişikliğinin sadece başörtüsüyle sınırlı kalmayacağı ve AKP'nin teklifinde "evlilik birliği kadın–erkek arasında kurulur" ibaresinin yer alabileceği belirtiliyor.