İnfaz Kanunu’nda değişiklik öngören teklifin Meclis’te görüşmeleri başladı. AKP’li Özkaya, ‘düşünce ve terör suçları’na indirim yapılmamasını, “Avrupa’daki terörle mücadeledeki düzenlemeyle Türkiye’dekinin aynı olmasını beklemek doğru olmaz” şeklinde savundu

AKP’den çifte standart ‘suç’ tanımlaması: ‘Avrupa’da başka Türkiye’de başka’

BirGün/Ankara

Koronavirüs salgınının ardından cezaevlerinin nüfusunu azaltmak için AKP ve MHP tarafından hazırlanan Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri başladı. Görüşmelerin önümüzdeki hafta içi tamamlanması ve teklifin son halinin Genel Kurul gündemine alınması bekleniyor. Salgın hastalığa yönelik tedbirler kapsamında Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen görüşmeleri gazeteciler ve komisyon üyesi olmayan milletvekilleri, hazırlanan özel odada takip etti. Komisyon üyesi milletvekilleri ise sosyal mesafe kuralına uygun şekilde tek başına bir masayı kullandı.

‘Devlete karşı suç’larda indirim öngörmeyen ancak kişilere karşı işlenen suçlarda infaz indirimi içeren teklifi savunan AKP Milletvekili Ali Özkaya, “Şimdiye kadar hazırlanmak en çok zorlandığımız teklif oldu” dedi. AKP ve MHP Genel Başkanlarının fikir birliğine vardığını, teklifin tam mutabakatla hazırlandığını bildiren Özkaya, düşünce suçlarına cezai indirim yapılmamasını savundu. Özkaya, “Milletimizin vicdanında karşılık bulmayacak ve büyük infial uyandıran suçların bu ceza infaz sisteminin dışında bırakılmasına gayret ettik. Bu kapsamda terör suçlarını ayrı tuttuk. Avrupa’daki bir terörle mücadeledeki düzenlemeyle Türkiye’dekini bire bir aynı görmek, aynı olmasını beklemek doğru olmaz. Zira, Türkiye’nin etrafındaki ateş çemberinin ne kadar büyük olduğunu hep beraber görüyoruz” dedi.

Adli suçlara indirim öngören düzenlemenin koronavirüs salgını nedeniyle hazırlandığıni ifade eden AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, daha sonra koronavirüs salgını Çin’de dahi görülmeden öncesi olan “5 ay önce” teklif için çalışmalara başladıklarını söyledi.

CHP Milletvekili Alpay Antmen ise komisyonda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin cezaevleri doluluk oranında Avrupa birincisi olduğunu vurguladı. CHP’li Antmen, “2002’de ülke nüfusu 65 milyondu. Şimdi 82 milyon. Şimdi hapishanelerdeki sayı o günden bu yana beş kat artmış. İktidarın yöntemleri suçu önlemediği gibi bu meseleyi de kangren haline getirdi. Vatandaş zaten yargıya güvenmiyor” dedi.

GAZETECİLER İKTİDARI AFFETSİN

İktidar partisinin önce “magazin haberciliği” yaparak vergi affı, imar affı, cezaevi affı gibi haberleri dolaşıma soktuğunu ve sonra uyguladığını dile getiren Antmen, tutuklu gazetecilere de değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun nedeni beceriksizlik, hukuksuzluk, adaletsizlik, insan hakkı ihlalleri ve işin kolayına kaçmaktır. Biz affa karşı değiliz ancak nasıl bir affa onu açalım, düşünce suçluları, gazeteciler ve topluma kazandırılmasında mahsur olmayan vatandaşlar için af çıkarılmasına karşı değiliz. Gazeteci ve düşünce suçluları iktidarı affetsin, sonra da Allah affetsin. Haksızlığa uğrayanlar onlardır.”