AKP’den ‘devam’ sinyali
Afrin’de kontrol sağlanmasının ardından arama ve güvenlik çalışmaları artarken, AKP kurmayları “işimiz daha bitmedi” açıklaması yaparak operasyonların devamının işaretini verdi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Suriye’nin kuzeybatısında başlatılan Zeytin Dalı Operasyonu’nda dün 59’uncu gün geride kalırken, önceki gün ele geçirilen Afrin şehir merkezindeki mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etti.
Patlama: 7 sivil, 4 ÖSO’cu öldü
Afrin kent merkezinde, bir binaya tuzaklandığı söylenen el yapımı patlayıcının infilak ettiği duyuruldu. Patlamada yedi sivilin yanı sıra dört ÖSO mensubunun yaşamını yitirdiği belirtildi.
DHA’nın haberine göre Ahmed Şahavi Mahallesi’ndeki dört katlı bir binaya tuzaklanan el yapımı patlayıcı önceki akşam infilak etti. Çok sayıda ev ve aracın zarar gördüğü bölgede yaşayanlar, olası yeni patlama ve tuzaklara karşı uyarıldı, güvenlik önlemleri alındı.
Yağma iddiası
Öte yandan AFP haber ajansı ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Afrin’e giren güçlerin evleri ve dükkânları yağmaladığını öne sürdü. Bölgedeki AFP muhabirleri de kentten ayrılmadan önce kamyonetlerin arkasına battaniye, içi gıda dolu koliler, keçiler hatta motosiklet yüklediğini iddia etti.
Alman haber ajansı dpa’ya konuşan YPG sözcüsü Brossik el Hassakeh ise, “Evlerimizi yağmalıyor, kurumlarımızı yakıyor, dini heykellerimizi yıkıyorlar.” dedi.
Bozdağ: ABD silahları ele geçirildi
Kent merkezinde kontrol sağlanmasının AKP iktidarındaki yansımaları da sürdü.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Afrin’de şu anda kontrol sağlandı ama Türkiye’nin işi bitmedi. Daha yapacak çok işimiz var” açıklamasını tekrarladı.
ABD tarafından YPG’ye verilen silahların önemli bir kısmının Afrin’de ele geçirildiğini öne süren Bozdağ, “Teröristler çekilmedi, çekilmiş olsalar mühimmat bırakmazlardı. Teröristler korkup kaçtı. Terör devleti oluşturma projesi çökmüştür. Dün Afrin’e girmeyin diyenler şimdi bizi alkışlıyor” diye konuştu.
Yaşanan patlamaya işaret eden Bozdağ, şu ifadeleri kullandı; “Terör örgütü mensubu teröristler kaçmadan önce bölgede pek çok tuzaklamalar, mayınlamalar yaptığını biliyoruz. Öncellikle o bölgedeki bütün alanların bu tuzaklardan temizlenmesi, silah, patlayıcı ve benzeri risk oluşturacak şeylerden temizlenmesi gerekiyor. Bu bir zaman alacaktır. Bizim Afrin bölgesine yaptığımız Zeytin Dalı Harekâtı; sadece bölgeyi PYD/YPG/PKK/KCK ve DEAŞ teröristlerinden temizleme hedefiyle sınırlı değildir. Bu sadece hedeflerden biri. En önemli hedef; bölgede bir terör koridoru ve terör devleti oluşturulması projesini çökertmektir. Zeytin Dalı Harekâtı ulaştığı son başarılı hedeflerle beraber terör koridoru ve terör devleti oluşturma projesini de yok etmiştir, çökertmiştir.”
Kalın’dan Esad yanıtı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da ‘yapılması gereken işlerin olduğunu’ savunarak, “Önümüzdeki günlerde yapılması gereken şeyler var. Aynı zamanda insani yardım sağlamaya devam edeceğiz ve yerel halkla birlikte çalışarak ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacağız. Ancak operasyonun önemli bir kısmı başarıyla tamamlandı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.
İngiltere’nin SKY News kanalına konuşan Kalın, “Esad rejiminin bu bölgeyi ele geçirmeye çalışacağı gibi bir endişeniz var mı?” sorusuna, “Bu aşamada rejimin bölgeyi ele geçirme gibi bir çaba içerisinde olmayacağını düşünüyoruz. Burada sivillerin yalnızca PYD/YPG’lilerder değil arejim saldırılarından da korunduğuna emin olmak istiyoruz” dedi.
Suriye’den açıklama
Öte yandan Suriye Dışişleri’nden sert bir açıklama geldi. Açıklamada ÖSO ve TSK’nin Afrin’deki varlığının gayrımeşru olduğu belirtilerek “İşgalci kuvvetler çekilmeli” dendi.
***
IKBY’den ‘yas’ ilanı
Afrin’in TSK ve ÖSO’nun kontrolüne geçmesi nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) en büyük vilayetlerinden biri olan Süleymaniye’de üç günlük yas ilan edildi. Vilayette Newroz kutlamaları da iptal edildi. Süleymaniye Valisi Hafal Ebu Bakr tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Afrin’de olanlar nedeniyle Süleymaniye’de üç günlük yas ilan edilmiştir. Newroz kutlamaları için yapılacak tüm etkinlikler de iptal edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.


