AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Biz, 1,5 yılda bir seçim yapılmasın diye, erken seçim olmasın diye sistem değişikliği talep etmiştik. Tam da seçim zamanında yapılsın diye bu sistemi tercih etmiştik. Seçimler zamanında yapılacaktır" dedi.

AKP'den 'erken seçim' açıklaması

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, seçimlerin zamanında yapılacağını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri söz alarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın "Zamların sebebi devlet değildir. Bu zamları devlet yapmıyor yani uluslararası piyasalardan, dış güçlerden gelen zamları biz yansıtıyoruz" dediğini aktardı.

Akaryakıta, elektriğe, doğalgaza, gıda ürünlerine yapılan zamlara değinen Oluç, "Mesele uluslararası alanda yaşanan fiyatların birebir Türkiye'ye yansıması değildir. Bu zamların birinci nedeni iktidarın yanlış ekonomi politikalarıdır" ifadesini kullandı.

CHP'Lİ ÖZKOÇ: ÜLKE EKONOMİK KRİZLE BOĞUŞUYOR

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Türkiye'nin kötü yönetildiği ve kaynakları doğru kullanılmadığı için ekonomik krizle boğuştuğunu kaydetti.

Türkiye'de üretimin olmadığını, ülkeye yatırımcı gelmediğini belirten Özkoç, ülkenin ekonomik krizin yanı sıra enerji kriziyle de karşı karşıya olduğunu söyledi.

Özkoç, Türkiye'de doğalgazın yüzde 99'unun dışarıya bağımlı olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"İki boru hattıyla Rusya'dan, iki boru hattıyla Azerbaycan'dan, İran'dan, Cezayir ve Nijerya'dan sıvılaştırılmış gaz alıyoruz. Toplamda bu sistemle günlük 330 milyon metreküp ve daha fazla gazı ülkemiz sağlayabilir. Geçen haftalarda Enerji Bakanlığı, İran'dan günlük sağlanan 28 milyon metreküplük gazın kısmen kesildiğini ifade etti. Kış aylarında en yüksek kullanımımız 288 milyon metreküp. Bakanlık fabrikalara, sanayiye doğal gaz akışını durdurdu. Sanayici üretim yapamaz hale geldi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa enerji sorunuyla ilgili üretime ara verildi. Türkiye'de AKP iktidarı bunu da gerçekleştirdi."

BÜLENT TURAN: HALKIN DERTLERİNİ BİLEN EKİPLERİN BAŞINDA GELİYORUZ'

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, HDP Grup Başkanvekili Oluç'un AK Parti Grup Başkanvekili Ünal'la ilgili açıklamasına ilişkin, "Orada ifade ettiği cümlenin başında, dünyada bir kriz olduğu, bu krizin doğal olarak Türkiye'mizi etkilediği, 'Devletin kendi politikasından değil, dünyadaki krizlerden dolayı bu zamları yapmak durumunda kaldık' şeklinde bir açıklaması vardı. Yoksa, halkı en iyi tanıyan, halkın dertlerini bilen, halkımızın taleplerini en iyi hisseden ekiplerin başında geldiğimizi ifade etmek isterim" diye konuştu.

Turan, ‘erken seçim’ çağrılarıyla ilgili de şunları söyledi:

"Sandık, zamanı geldiğinde milletin önüne gelecektir. Biz, 1,5 yılda bir seçim yapılmasın diye, erken seçim olmasın diye sistem değişikliği talep etmiştik. Seçim zamanında yapılsın diye bu sistemi tercih etmiştik. Seçimler zamanında yapılacaktır. O seçimlerde, 20 yıldan beri AK Parti’ye yön vermiş insanların talebiyle tekrar bize yetki verirlerse veya vermezlerse baş göz üstüne diyeceğiz."

Konuşmaların ardından Genel Kurul'da, uluslararası sözleşmelere ilişkin kanun tekliflerinin görüşmelerine başlandı.

AA-DHA