AKP’den halka üç lira, vergiye yüzde 5 zam

BirGün/ANKARA

AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve yeni hak kayıplarına neden olacak ekonomi torbası, muhalefetin tüm itirazlarına rağmen kabul edildi. Teklifin yasalaşmasıyla kurumlar vergisi arttırıldı, yandaşlarına milyonlarca TL’lik istisnalar sağlayan AKP, ücretsiz izne yollanan işçilere verilen 47 TL’lik günlük ödemeyi 3 TL artırdı.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye göre, günlük 47 TL ödeme yapılan ücretsiz izin mağdurlarına artık 50 TL ödenecek. Yüzde 20 olan kurumlar vergisi ise yüzde 25’e çıkarıldı. Bu durumun mali yük altında olan işletmelerin zamlar yaparak halka yeni masraflar yüklemesinin önünü açacağı kaydedildi.

AKP, son düzenleme ile haczedilen malların satışını da “kolaylaştırdı.” Hacizlere engel olamayan iktidar, hacizli malların elektronik ortamda açık artırma usulü ile satılması uygulamasını hayata geçirdi.

Koronavirüs sürecinde telefon, mektup ve yüz yüze görüş imkanları kısıtlanan mahkumlar için yapılan “elektronik ortamda görüşme” düzenlemesi ise Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında geri çekildi. Mahkumların yakınları ile elektronik ortamda yapabileceği yazışmalar, muhalefetin, “Görüşmeler kayıt altına alınmasın” talebinin ardından iptal edildi. Bu düzenlemenin bayramdan sonra yeniden gündeme geleceği ifade edildi.