‘Sansür’ eleştirilerine neden olan düzenlemeyi savunan AKP’li vekil Özkan, “Hukuk zaten özgürlüğün kısıtlanması anlamına gelir” dedi

AKP'den 'internette sansür' savunması: Hukuk, zaten özgürlüğün kısıtlanması anlamına gelir

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet üzerindeki yayınlarda denetim hakkına sahip olmasını sağlayan madde, CHP’li ve HDP’li milletvekillerinin itirazlarına rağmen kabul edildi. Adnan Oktar’ın A9 Kanalı’nda yaptığı yayınların ardından gündeme gelen düzenleme ile yayınlarını internet üzerinden de yapan ya da sadece internet üzerinden yapan yayıncılar bundan böyle RTÜK Üst Kurulu’ndan yayın lisansı almak zorunda olacak. RTÜK’ten geçici yayın hakkı veya yayın lisansı almayanların yayınlarını internet ortamından sürdürdüğü tespit edilirse inceleme başlatılabilecek. Sulh ceza hâkimliği talep ederse sansür tartışmalarını da beraberinde getiren “erişimin engellenmesi” ya da “yayının içeriğinin çıkarılması”na karar verilebilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP’li ve HDP’li milletvekilleri, düzenlemeye tepki gösterdi. HDP’li Ertuğrul Kürkçü, düzenlemenin başta sansürü, sonrasında ise eşitsizlği ortaya çıkaracağını ifade etti.

Dünyada robotlar varken…
CHP Milletvekili Sibel Özdemir, “bir kişinin iki dudağının arasından çıkan sözlerin” ardından farklı gerekçelerle yayınların engellendiğini, düzenlemenin de bunun bir parçası olduğunu söyledi. Yapılan değişikliğin başka bir gerekçesinin olmadığını ifade eden Özdemir, “Düzenleme, özgürlükleri ve Anayasa’da belirlenen temel hakları kısıtlıyor. RTÜK’ün yayın lisansı vermesi öngörülüyor. Neye göre verecek lisansı? Artık mikroçipler, robotlar varken biz bugün Türkiye’de ‘internetten yayını nasıl kısıtlarız, torba yasaya nasıl bir madde ekleriz’i konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Özgürlük-hukuk ilişkisi
Düzenlemeyi savunan AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan ise hukukun kendisinin “özgürlükleri kısıtlamak” anlamına geldiğini öne sürdü. Özkan, “Özgürlüğün kısıtlanması doğrudan hukuku ve hakkı ortaya çıkartır. Hukuk zaten özgürlüğün kısıtlanması anlamına gelir. Hayvanı kesersin yersin ama bir insanı öldüremezsin, bu hukuktur” şeklinde konuştu.
Özkan, düzenlemeden sansür doğmayacağını da ileri sürdü.