AKP’den kamuda ‘denetimsizlik’ itirafı

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Genel Kurulu’nda, 2023 Yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri sürerken iktidar başta denetimsizlik olmak üzere çok sayıda eleştiriyi yanıtlarken zor duruma düşüyor. Son olarak TBMM’nin AKP’li Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, hem Meclis’in hem de Sayıştay’ın denetim işlevini anlatırken bu durumu yaşadı.

Bütçe görüşmeleri kapsamında iktidara eleştirilerde bulunan muhalefet temsilcileri, kamunun en önemli denetim kurumu olan Sayıştay’ın işlevsizleştirildiğini söyledi. Kamu işletmelerinin yeteri kadar denetlenemediğini ifade eden muhalefete, Bilgiç karşı çıktı. Bilgiç, “Sayıştay, uluslararası kurallar çerçevesinde, INTOSAI kuralları çerçevesinde en ciddi, en kapsamlı denetimi yapan bir birimdir ve TBMM adına da bu denetimleri gerçekleştirmektedir. 2021 yılında 535 kurum, 2022 yılında da 636 kurum Sayıştayımız tarafından denetlenmiştir” dedi. Bilgiç’in açıklamalarına karşı çıkan CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, toplam kamu idaresi sayısının 3 bin 486 olduğunu ve Sayıştay’ın bu birimlerin sadece yüzde 14’ünü denetlediğini vurguladı. Bilgiç, bu saptamaya bir yanıt vermedi.

TBMM Başkanvekili Bilgiç, bakanlara yöneltilen yazılı soru önergelerine yönelik de tartışmalı bir istatistik paylaştı. Bilgiç, 27’nci dönemde milletvekilleri tarafından bakanlara yöneltilen yazılı soru önergelerinin 64,35'inin yanıtlandığını ifade etti. Bilgiç’in paylaştığı verilere göre, bakanlar, her üç önergeden birini yanıtlamıyor. Yazılı soru önergelerinin sık sık iade edildiğini bildiren HDP Milletvekilleri, “kaba ve yaralayıcı” bulunarak geri çevrilen önergelere yönelik istatistikleri sordu. Bilgiç, 27’nci dönemin tamamında bin 355 önergenin bu şekilde geri çevrildiğini açıkladı.