AKP'den kayyum atamalarına ilişkin ilk açıklama

AKP Grup Başkanvekili BülentTuran, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin "Ortada vahim bir tablo var. Bir eleştiri olacaksa 'Neden bu adım atıldı?' diye değil, 'Geç mi kalındı?' diye sorulabilir" ifadelerini kullandı.

Halk iradesinin gasp edilemesine tepki gösteren İmamoğlu'na yanıt veren Turan, "Kayyum değil, kayyım!" dedi.

AKP'li Bülent Turan, halkın oylarıyla seçilen Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasına ve yerlerine kayyum atanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarının görevlerinden uzaklaştırılmasının, "Anayasa ve kanunlarda tanımlanan görev ve sorumluluklara aykırı hareket edilmesinin, terörle aralarına mesafe koyulmamasının adli ve idari soruşturmalar ile tespit edilmesinin" sonucu olduğunu iddia eden Turan, "Belediye başkanlığı makamı ancak halka hizmet için vardır. Mevzuatta olmayan 'eşbaşkanlık' gibi adımlar, 'Ben yaparım olur' usulleri ile teröre yardım ve yataklık makamı değildir" ifadelerini kullandı.

Turan, İçişleri Bakanlığının, tüm gerekçeleri yargı süreçlerini izah ederek kamuoyuna açıkladığını öne sürerek, "Ortada vahim bir tablo var. Bir eleştiri olacaksa 'Neden bu adım atıldı?' diye değil, 'Geç mi kalındı?' diye sorulabilir" dedi.

Görevden uzaklaştırılan isimler hakkında "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "görevi kötüye kullanma", "terör örgütü propagandası yapma", "suçu ve suçluyu övme" gibi suçlardan dolayı yürütülen ayrı kovuşturma ve soruşturmaların bulunduğunu söyleyen Turan, İçişleri Bakanlığınca terör örgütleriyle iltisakı, irtibatı olan, terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğunu iddia ettiği belediye başkanlarının, Anayasa ve Belediye Kanunu'na istinaden görevden uzaklaştırıldığını, yerlerine belediye başkan vekilleri görevlendirildiğini söyledi.

Turan, söz konusu görevlendirmelere ilk tepkinin CHP'den geldiğini söyleyerek, şunları kaydetti:

"İlk tepkinin HDP'den değil de bayrağındaki oklarda devletçilik, milliyetçilik ve halkçılık olan CHP'den gelmesi, her zaman söylediğimiz gibi Atatürk'ün partisi CHP'nin, bugün HDP'nin bir taklidi haline geldiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

İMAMOĞLU'NUN KAYYUM TEPKİSİNE YANIT

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, HDP'li Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İmamoğlu, "Kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez" ifadelerini kullandı. AKP'li Bülent Turan, İmamoğlu'nun paylaşımını alıntılayarak "Kayyum değil kayyım" dedi.

Turan, ikinci paylaşımında ise, "3 belediyeye teröre destek gibi en ağır gerekçelerle kayyım atanıyor. İlk tepki HDP’den değil de bayrağındaki oklarda devletçilik, milliyetçilik ve halkçılık olan Atatürk'ün partisi CHP'den geliyor. Günümüzdeki CHP ile Atatürk’ün CHP’si arasında sadece isim benzerliği var!" ifadesini kullandı.