CHP’nin Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasa Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu gündemine alınmasına izin vermeyen AKP, kendi hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı’na sundu. Muhalefet, içerisinde yalnızca sağlıkçılara şiddette cezayı artıran maddeler bulunan teklifi yetersiz buldu

AKP’den sağlıkta şiddete pansuman çözüm

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İnfaz düzenlemesinin görüşmeleri sırasında CHP’nin Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasa Teklifi’nin gündeme alınması önerisini reddeden AKP, kendi teklifini hazırladı.

TBMM’de AKP Grup Başkanvekilleri ile muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri arasında “sağlıkta şiddeti önleme” görüşmeleri gerçekleştirildi. AKP, kendi hazırladığı teklifi muhalefet partilerine sundu. Teklifte, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara yönelik cezaların artırılması ve cezaların ertelenmemesi öngörüldü. Muhalefet, çalışma koşullarını iyileştirici ve şiddeti önleyici maddelerin bulunmaması nedeniyle teklifi benimsemedi. Teklifte, sağlık çalışanlarından uygun olmayan işlemleri hayata geçirmesini isteyen yöneticilere yönelik de bir yaptırım öngörülmedi. Teklife bu haliyle onay veremeyeceğini ifade eden muhalefet partileri kendi önerilerini sundu. Edinilen bilgiye göre, grup başkanvekilleri arasında yapılan görüşmede HDP, böyle bir teklifin İnfaz Kanunu ile ilgili torba teklife eklenmemesi gerektiğini ifade etti. CHP ve İyi Parti de iyileştirme yapılmadığı takdirde teklifi desteklemeyeceklerini bildirdi. Muhalefetten destek bulamayan AKP teklifi değiştirmeden TBMM Başkanlığı’na sundu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, düzenlemeyi İnfaz Kanunu hakkındaki torba teklife eklemek istediklerini, İçtüzük gereği böyle bir işlem için Meclis’teki tüm partilerin onayına ihtiyaç duyduklarını söyledi. HDP ve CHP’nin teklifin torba düzenlemeye eklenmemesi yönünde görüş bildirdiğini söyleyen Turan, “İçinde bulunduğumuz bu günlerde sağlık çalışanlarımıza yönelik düzenlemeyi zaman kaybetmeden yasalaştırmak istedik ama muhalefet bunu istemedi. Eğer gerçekten bu konuda samimilerse infaz görüşmelerine teklifimizin eklenmesini kabul ederlerdi” dedi.

Kendi hazırladıkları ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda bekletilen Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasa Teklifi ile AKP’nin teklifi arasındaki tek benzerliğin “isim benzerliği” olduğunu bildiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Sağlık çalışanlarının beklentilerinin sadece onda birini karşılayan bir teklifle karşı karşıyayız. Buna onay vermemiz mümkün değil” dedi.

AKP ile yapılan görüşmelere ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Özel, “AKP, sadece toplumun beklentilerinden yola çıkarak, ‘Sorunu biz çözüyoruz’ algısını oluşturmak için bir teklif hazırlamış. Dağ fare doğurdu. Buna bir kez daha şahit olduk” dedi.

BAKAN’I BİLE MEMNUN ETMEZ

Teklifin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı bile memnun etmeyeceğini ifade eden Özel, “Komisyonda bekletilen teklifimizde şiddeti ve kötü çalışma koşullarını önleyici maddeler bulunuyordu. Bunu dikkate almamışlar. Biz, kendilerine komisyon görüşmelerinin bir an önce başlaması gerektiğini, böyle bir mutabakata varılırsa Genel Kurul dahil teklifin iki gün içerisinde yasalaşacağının garantisini verdik. Bundan sonra onların vereceği kararı bekleyeceğiz” diye konuştu.

CHP’NİN TEKLİFİNDE NE VAR?

CHP’nin TBMM Genel Kurulu gündemine alınmayan Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasa Teklifi’nde, AKP’nin teklifinin aksine cezaların artırılmasının yanında şiddeti önleyici ve çalışanların idarecilere karşı sorumluluklarını düzenleyen hükümler de yer aldı. Teklifte, sağlık kuruluşlarında çalışan personele yapmaması gereken bir işi yapması için emir veren yöneticilere idari ve adli yaptırım öngörüldü. Teklifte, idarecilere bu tutum nedeniyle beş yıla kadar hapis cezası verilmesi hükmü yer aldı.