AKP'de Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan Seçim Komisyonu, Başkanlık sistemine uygun seçim düzenlemeleri önerilerini sundu. Öneriler arasında hazine yardımı, seçim barajı ve meclis grubu konusunda kısıtlamalar da yer alıyor.

AKP'den seçim barajı önerisi: Yüzde 7'ye düşsün

AKP'de Haziran 2020 tarihinde, Başkanlık sistemine uygun seçim sistemi için, Genel Başkan yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından kurulan seçim komisyonu, raporunu hazırladı. AKP MYK'ya sunulması beklenen raporda, seçim barajı, meclis grubu ve hazine yardımıyla ilgili öneriler bekleniyor.

Cumhuriyet'in haberine göre, seçim komisyonunun hazırladığı raporda, seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesi önerilirken, cumhurbaşkanlığı sistemine uygun şekilde dar bölge sisteminin de düzenlendiği öne sürülüyor. Bunun yanında, sadece seçim barajını geçen partilerin Hazine'den yardım alması öneriliyor.

Mecliste kurulan gruplarla ilgili de kısıtlama olduğu iddia edilen raporda, meclise girikten sonra partiden istifa ederek yeni bir parti grubu kurma işleminin de sınırlanması öneriliyor. Cumhurbaşkanına sunulan komisyon raporunun ileriki günlerde önce AKP MYK'ya ardından da MHP'ye sunulması bekleniyor.