AKP Sözcüsü Ömer Çelik, erken seçim tartışmalarıyla ilgili, "18 Haziran'da çıkabilecek sorunlar, vatandaşlarımızın seyahatte olabilmesi nedeniyle bir değerlendirme yapılıyor. Bu tabii erken seçim anlamına gelecek bir değerlendirme değil. Tarihin az geriye çekilmesi için değerlendirme yapılıyor" dedi. Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin de konuşan Çelik, "Emniyet güçleri, Türkiye'nin adliyesi, emniyet teşkilatı bu konunun bütün boyutlarını açığa çıkaracaktır" dedi.

AKP'den Sinan Ateş suikastıyla ilgili açıklama
Fotoğraf: AA

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Erken seçim tartışmalarına ilişkin soruya verdiği yanıtta, "Bizim irademiz seçimin zamanında yapılması yönünde. Bir değerlendirme yapılıyor. Bu tabii ki bir erken seçim düzeyinde bir tarih değerlendirmesi olmayacak" açıklaması yapan Çelik, eski Ülkü Ocakları Sinan Ateş'in öldürülmesi hakkında da, "Emniyet işinin başındadır, olay tüm yönleriyle aydınlatılacaktır" şeklinde konuştu.

Çelik'in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Milletimizle ilgili hasta adam benzetmesinin yapıldığı dönemde biz burda varız, burası bizim vatanımız, geleceğe emin adımlarla ilerliyoruz. Bu millete hizmet etmek her zaman onurların en büyüğü oldu. O zor şartlarda Atatürk ve arkadaşları çok büyük devrimler gerçekleştirdi. Zorlukların bir kısmı içerde bir kısmı dışarda gerçekleşti. FETÖ darbe girişimi, iç tehditlerin en alçaklarındandı. Bu girişim en kalleş girişimlerden biri olarak kayda geçti. TBMM'de bir yasa görüşürsünüz onu bile rejim krizine dönüştürmeye çalışırlar. Halbuki Türkiye'nin kendi rejimiyle bir problemi yoktur. Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir hukuk devleti olarak bütün nitelikleri olgunlaşmıştır.

EYT düzenlenmesinden 3600 ek düzenlemeye kadar birçok konuda güçlü adımlar atıldı. KYK borçlarının silinmesi gibi birikmiş sorunların çözümünde ne kadar hızlı davranıldığı görülüyor. Türkiye yüzyılına damga vurmaya devam ediyoruz. Türkiye küresel düzeyde büyük bir aktördür. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına bu özgüvenle içi dolu bir özgüvenle girecek şekilde bu seneyi karşılamış oluyoruz.,

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Karşı karşıya kaldığüımız en büyük problemlerden bir tanesi Rusya Ukrayna savaşıyla ortaya çıkan bölgesel ve küresel tablo. Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesine sıkı sıkı bağlı bir şekilde etrafımızda davaş istemediğimizi her defasında vurguluyoruz. Cumhurbaşkanımızın "Sahada ve masada güçlü Türkiye" olarak adlandırdığı şekilde Türkiye kendisine masada müzakere etmek isteyenler için güvenilir bir ortaktır.

En son tahıl krizi meselesiyle orataya çıkan daha sonra esir takası, enerji kriziyle birlikte ortaya çıkan savaşın olumsuz etkileri Cumhurbaşkanımızın dirayetli yönetimiyle usta bir şekilkde yönetilmiş, Türkiye güvenli bir liman olarak yoluna devam edebilmiştir. Rusya'nın ilhak ettiği bölgelerden çekilme iradesinin olmaması, Ukrayna'nın ise o bölgeleri yeniden alma şeklindeki siyasetinin devam etmesi bütün bunlar kalıcı bir ateşkesin ufukta görülmediğini gösteriyor. Önümüzde uzun bir soğuk savaşın belirmeye başladığını söyleyebiliriz.

DİYARBAKIR ANNELERİ

1218 gündür evlat nöbeti tutan Diyarbakır anneleri 2022'de bütün dünyanın vicdan nönetine imza atmıştır. Teröre karşı insan hakları temelinde dünyadaki en büyük eylemlerden biridir. Onlara destek vermeye utansın. Hala terörü mazur göstermek üzere TBMM üyesi sıfatı taşıdığı halde bütün bu vicdansızlıkları bir siyasi bağlam olarak görenler utansın.

2022'de terörle mücadelemiz içerde emniyet teşkilatının ve jandarmanın, sınır ötesinde TSK'nın MİT'in tam koordinasyonuyla yürütülen en meşru mücadeledir. Terörle mücadele verilmeseydi bugün Türkiye kendi şehirlerinde her gün terör örgütlerinin can aldığı bombalı saldırı gerçekleştirdiği tablolarla haftada birkaç kere karşı karşıya kalırdı. Sınırımızın hemen dibinde PKK, YPG terör yapıları devlet kurmuş olurdu. Bu sene ilk defa oy kullanacak kardeşlerimiz Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye yüzyılının bütün unsurlarıyla hayat geçmesi için çok büyük imkanlara sahipler.

BALKAN-KOSOVA GERGİNLİĞİ

Dış politika açısından Balkanlardaki gelişmeleri, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerginliği yakından takip ediyoruz. Balkanlardaki vekalet çatışmalarına müsade etmeyecek tek ülke Türkiye'dir. Türkiye, net bir şekilde Balkan halkından olan tutumunu sürdürmeye devam edecektir.

ŞAM'LA 11 YIL SONRA ÜST DÜZEY TEMAS

Suriye konusunda, Suriye'de iç savaş başlamadan evvel Türkiye Suriye halkının faydasına olacak şekilde Suriye'nin açılması, dünya ile entegre olması için çok kuvvetli bir tavır ortaya koydu. Biz bunları yaparken dünyanın önemli devletleri Suriye'ye 'haydut devlet' muamalesi yapıyor ama biz Suriye halkının faydasına olacak şekilde bunu sürdürdük. Ama daha sonra ortaya çıkan katliamlar bu ilişkilerin kopmasına neden oldu. Türkiye en başından beri Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olmuştur.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

Her şey güllük gülistanlık mı tabii ki değil. Diplomasi ve müzakere anlayışını sürdüreceğiz. Karşılıklı büyükelçilerin atanması da hayırlı olsun diyelim.

ERKEN SEÇİM TARIŞMASI

Seçim takvimi ile gündem 18 Haziran'da yapılması yönünde. 18 Haziran'da çıkabilecek sorunlar, vatandaşlarımızın seyahatte olabilmesi nedeniyle bir değerlendirme yapılıyor. Bu tabii erken seçim anlamına gelecek bir değerlendirme değil. Tarihin az geriye çekilmesi için değerlendirme yapılıyor. Kesin bir karar olduğu zaman sizinle paylaşacağım.

SİNAN ATEŞ SUİKASTI

Ailesine başsağlığı diliyoruz. Burada, bu menfur olay gerçekleştikten sonra yapılan yorumların birçoğunu gördük. Bunların hiçbirine itibar edilmemesi gerekir. Ölüm üzerinden siyaset yapmaya kalkanlar var, bunların tutumu ahlaki değil. Emniyet güçleri, Türkiye'nin adliyesi, emniyet teşkilatı bu konunun bütün boyutlarını açığa çıkaracaktır. Bu tip meseleler örtbas edilecekmiş gibisinden, yurt dışında örgüt bağlantılı bazı kişilerin Cumhur İttifakı'nı adres göstererek yorum yapması ve yaygınlaştırmaya çalışması... Bütün bunları tespit ettik. Bunların hepsi, tamamen başka amaçlara matuf olarak gündeme getirmedir. Emniyet işiniin başındadır, adliye işinin başındadır olay bütün yönleriyle aydınlatılacaktır."