AKP, Yeniçağ gazetesinin internet sitesinde yer alan, "AKP Kadın Kollarının eğlencesinde erkek dansöz oynatıldı" başlıklı haberinin ardından mahkemeye başvurdu. AKP'nin avukatları gazeteye 100 bin TL'lik tazminat davası açtı

AKP'den Yeniçağ gazetesine 100 bin TL'lik 'erkek dansöz' davası

AKP'nin avukatları Muammer Cemaloğlu ve Burhanettin Sevencan, Yeniçağ gazetesinin internet sitesinde yer alan bir haberi nedeniyle "partinin kişilik ve saygınlığına saldırıda bulunduğu" iddiasıyla 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Avukatların verdiği dilekçede, 15 Kasım 2022'de yayımlanan haberin, AKP'nin toplum nezdinde itibarını zedeleme kastıyla yapıldığı iddia edilerek, şu değerlendirmeye yer verildi:

"Bu asılsız haberin, müvekkil partiyi ve kadın kollarını hedef alarak kötü niyetle yapıldığı açıkça ortadadır. Benzer yönde açıklama müvekkil parti Ordu Kadın Kolları tarafından da basın ve kamuoyuna duyurulmuştur ve sosyal medya hesaplarından söz konusu görüntülerin kadın kollarının toplantısına ait olmadığı belirtilerek, davalı haberinin gerçek dışı ve iftira olduğu açıklanmıştır."

AA'nın haberine göre, dilekçede, dava konusu paylaşımların ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği savunuldu.

AİHM ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları ile Yargıtay içtihatlarından örnekler verilen dilekçede, "Davalı tarafından kullanılan sözler hiçbir şekilde haber alma, ifade ve düşünce özgürlüğü sınırları içerisinde olmayıp, açıkça kişilik hakkına tecavüz oluşturup manevi tazminat ödenmesini gerekli kılmaktadır. Davalı; Anayasa, Türk Medeni Kanunu ve uluslararası sözleşmelerce güvence altına alınan, kişinin maddi ve manevi değerlerinden oluşan toplum nezdindeki şeref ve haysiyetiyle saygınlığını korumaya yönelik hükümleri ihlal etmiştir." ifadesi kullanıldı.

'Partinin siyasi pozisyonu ve toplumdaki konumu gereği manevi değerlerinin açıkça zarar gördüğü' savunulan dilekçede, bu kapsamda partinin kişilik hakları ve saygınlığına saldırıda bulunduğu iddiasıyla davalı gazetenin 100 bin lira manevi tazminata mahkum edilmesi talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Yeniçağ gazetesinin internet sitesinde, "AKP Kadın Kollarının eğlencesinde erkek dansöz oynatıldı" başlıklı bir haber yayımlanmıştı.

Haberde, "Sosyal medyaya düşen videolarıyla gündeme gelen ve zaman zaman israf ve şatafata kaçan görüntüleriyle eleştiri alan AKP Kadın Kolları bu defa erkek dansöz oynattıkları görüntülerle gündeme geldi. Toplantı yapılan mekandaki erkek dansözün dansına eşlik eden AKP Kadın Kolları üyeleri bir ara masanın üzerine çıkarak dansını devam ettiren erkek dansözün kıvrak hareketlerine eşlik ettiler" ifadelerine yer verilmişti.

Görüntülerin haberleştirilmesinin ardından AKP Ordu Kadın Kolları ise, görüntülerin gerçek dışı olduğu açıklaması yaptı.