AKP'den yetki darbesine 'ulusal proje' savunması

AKP Genel Başkan Vekili Kurtulmuş, Boğazların kontrolünün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınmasını "Ulusal bir proje olarak görmek lazım" diye savundu. Kurtulmuş açıklamasında, "Boğaz'ı bugün biz de görüyoruz, bazı yerlerde gerçekten yanlışlıklar oldu" itirafında da bulundu.

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

YENEROĞLU'NUN İSTİFASI

Mustafa Yeneroğlu'nun AKP'den istifa etmesine değinen Kurtulmuş, "Sayın Yeneroğlu'nun kendi kararı aldığı karara saygı duyarız" dedi. Yeneroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, istifa talebinin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldiğini, parti yönetiminin de kendisine bu talebi ilettiğini açıklamıştı.

YENİ PARTİ GİRİŞİMLERİ

Yeni parti girişimlerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, "Bunlar bizi ilgilendirmez. Bize etkisi olacağını düşünmüyorum. AK Parti'nin nasıl çalışacağı önemlidir. Şimdiye kadar bir kere de olsa AK Parti'ye oy veren vatandaşlarımızın oranı yüzde 65. Bu çok iyi bir rakamdır. Artık Sayın Tayyip Erdoğan'ın siyasi karizmasının arkasına sığınarak siyaset yapma devri sona erdi. Biz onun yükünü almalıyız. Motivasyona sahip olan kadrolarla yürümemiz lazım. Başkalarının değil AK Parti'nin ne yapacağı önemlidir" ifadelerini kullandı.

Son günlerde tartışılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Boğazlardaki yetkilerinin alınmasına ilişkin açıklamalarda da bulunan Kurtulmuş, yetki devrini "Bunu ulusal bir proje olarak görmek lazım" diye savundu.

Kurtulmuş şunları söyledi: "Bunu ulusal bir proje olarak görmek lazım. Bu amaçla atılmış bir adım. Faydalı olacağını düşünüyorum. Bundan sonra İstanbul Boğazı'nın muhteşem halinin korunması esas hedefimiz. Boğaz'ı bugün biz de görüyoruz, bazı yerlerde gerçekten yanlışlıklar oldu."

İBB'NİN YETKİLERİ SARAY'A BAĞLANIYOR

İstanbul Boğazı ile ilgili planlama, izin ve denetim yetkileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından oluşturulacak kurullara devrediliyor. Hazırlanan taslakta yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle:

SARAY’A BAĞLI YENİ KURULLAR: Taslakla Boğaziçi Alanında yerleşme ve yapılaşmanın planlanması, koordinasyonu, imar uygulamalarının yapılması ve denetlenmesi için kurulan ve yerel yönetimin de temsil edildiği Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri yeni kurulacak yapılanmalara devrediliyor. Bu kurulların yerine görev yapmak üzere Boğaziçi Başkanlığı ve Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Düzenleme Kurulları kuruluyor.

Boğaziçi Başkanlığı, Boğaz’daki uygulamaların gerçekleştirilmesi ve denetimi konusunda tam yetkili olacak, ilçe belediyelerince yerine getirilmeyen konulara da doğrudan müdahale edebilecek. Boğaziçi Başkanı ve yardımcıları Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Anadolu ve Avrupa yakalarında kurulacak Boğaziçi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Düzenleme Kurulları’nın başkan ve üyelerinin atamasını da Cumhurbaşkanı yapacak. İBB’ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetkileri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilecek.

YETKİ ALANI GENİŞLİYOR: İstanbul Boğaziçi alanı “siluet geçiş sahaları” da eklenerek genişletiliyor. Boğaziçi alanı olarak tanımlanan bölgeye, Boğaziçi su yolları, dolgu alanları, sahil şeridinde veya gerisinde kalan su yolları da ekleniyor.

YAPILAŞMA İZNİ: Boğaziçi öngörünümde bekçi kulübesi, büfe, çay ocağı ile sınırlı olan yapılaşma izni kafeterya ile açık sosyal, kültürel ve spor tesisleri de eklenerek genişletiliyor.

ORMAN STATÜSÜ: Boğaziçi alanı içindeki devlet ormanı statüsündeki yerler içinde Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da bulunduğu Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulunca kararlaştırılırken taslakla bu yetki Cumhurbaşkanı’na veriliyor. Bunların tahsis ve kullanım hakkı da içinde belediye temsilcilerinin de yer aldığı Boğaziçi İmar İdare Heyeti yerine Tarım ve Orman Bakanlığınca kararlaştırılacak.

YEŞİL ALANLAR: İmar planında yeşil alan belirleme yetkisi de belediyeden alınarak Boğaziçi Başkanlığı’na bırakılıyor.

BOĞAZİÇİ ALANI VE SİLUET GEÇİŞ SAHASI: Taslakla tartışmalı Boğaziçi alanı ve silueti konusunda da düzenlemeler yapılıyor. Daha önce katsayılar ve metrekarelerle tanımlanan alanlarla ilgili olarak daha geniş ifadeler getiriliyor. “Siluet Geçiş Sahası” olarak sahil şeridi, öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgesi sınırları içerisinde veya içerisinde olmamakla birlikte Boğaziçi siluetine etkisi gözetilerek belirlenecek alanlar” olarak yeni bir tanım getiriliyor. Tüm düzenlemelerde Boğaziçi alanının yanısıra bu alan da gözetilerek düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Ancak bu alanların belirlenmesi konusunda Belediye devredışı bırakılarak yetki Cumhurbaşkanı’na devrediliyor.

DENETİM BELEDİYEDEN ALINIYOR: İBB’ye ait olan bölgedeki yapıların denetimi yetkisi de Boğaziçi başkanlığı ile ilçe belediyelerine bırakılıyor.

BELEDİYENİN GELİRLERİ SARAY'A!

"Boğaziçi İmar Müdürlüğünün bütçesi, personeli ve gelirleri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aktarılır" hükmünün yürürlükten kaldırılması ile de "Boğaz köprülerinden geçiş ücretlerinin yüzde 10'u" gibi önemli bir tutar Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’ndan alınarak Boğaz Başkanlığı’na bırakılıyor. BirGün'ün edindiği bilgiye göre, Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş ücretinden İBB’ye 2019’un 10 ayı boyunca 31 milyon lira gelir aktarıldı. Bu rakamın 2020 yılında 70 milyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyor.