AKP, dış politikada yeni açılım için vites yüksetti

HABER MERKEZİ

Dış politikada ‘sorunsuz çember’ mottosuyla yeni açılımlar peşinde koşan iktidar düne kadar sorun yaşadığı ülkelerle temaslarını artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, içeride yaşanan krizlerin de etkisiyle sıcak paraya duyduğu ihtiyacı Körfez ülkelerinde arıyor. Katar ile pek çok anlaşma imzalanırken önceki gün 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 9 yıl aradan sonra ilk ziyaret gerçekleşti. Erdoğan, BAE’nin başkenti Abu Dabi’de dün de temaslarda bulunurken iki ülke arasında farklı alanlarda 13 anlaşma imzalandı.


Erdoğan’ın BAE ziyaretinin gerçekleştiği saatlerde İsrail ile artan temaslara ilişkin kritik bir açıklama geldi. Erdoğan’ın 18 Ocak’ta İsrail ile üst düzey görüşmelerin olabileceğini belirtmesinin ardından dün de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un 9-10 Mart tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmek üzere bugün Kudüs’e gidecek.

Öte yandan Türkiye'nin İsrail ile yakınlaşmak için Hamas'ı gözden çıkardığına yönelik iddialar uzun süredir gündemde. Geçtiğimiz günlerde İsrail medyasında Erdoğan’ın, İsrail’le ilişkileri normalleştirmek için Türkiye’deki Hamas yöneticilerini kovduğu iddia edilmişti. Öte yandan Tel Aviv'e elçi atanması uzun süredir gündemde. İsrail'in şartı ise Hamas’ın sınırlandırılması.