Her yıl on binlerce kız çocuğu evlendiriliyor. Resmi verilere göre, AKP iktidarı döneminde zorla evlendirilen kız çocuğu sayısı 730 bini geride bıraktı.

AKP döneminde zorla evlendirilen kız çocukların sayısının 700 bini aştı

Hüseyin ŞİMŞEK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Çocuk İstatistikleri, AKP döneminde zorla evlendirilen kız çocukların sayısının 700 bini aştığını ortaya koydu. TÜİK’in “azalma eğiliminde” olarak açıkladığı 2021’de, 13 bin 139 kız çocuğu evlendirildi.

Uyguladığı politikalarla çocukları geri plana atan ve lise döneminde yasak olan “nişanlanma”yı serbest bırakan AKP, yüzbinlerce çocuğun erken yaşta zorla evlendirilmesine neden oldu. TÜİK’in verilerine göre, 2002-2021 yılları arasında 16 ve 17 yaşında olan toplam 731 bin 16 kız çocuğu zorla evlendirildi.

İSTİSMAR EDİLEN ÇOCUKLAR

23 Nisan’a AKP döneminde çocuk yaşta evlendirilmiş yüz binlerce kız çocuğunun “utancı” ile girildiğini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, verileri BirGün’e değerlendirdi. “Gerçek rakamları gizleseler bile açıklanan veriler tablonun korkunç boyutta olduğunu gözler önüne seriyor” diyen İlgezdi, “Erken yaşta evlendirilen çocuklar aslında istismar edilen çocuklardır. Unutulmasın ki çocuk yalnızca çocuktur. Çocukların oyuncak bebekleri ellerinden alınmış, hikâye kitapları verilmemiş, kağıdı kalemi, oynadığı oyunu yok sayılmış, başına duvak takılmış. Bebeği elinden alınıp başına duvak takılan çocukların hesabını biz soracağız” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in istatistiklerine, Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar (ÇAÇAv) Grubu Genel Koordinatörü Şahin Antakyalıoğlu da tepki gösterdi. Resmi istatistiklere dahil edilmeyen çok sayıda çocuk olduğunu vurgulayan Avukat Antakyalıoğlu, “16 yaşın altında zorla evlendirilen çocuklar, TÜİK’İn listesinde yok. Bu konuda büyük bir araştırma açığı var” dedi.

Türkiye’de çocukların zorla evlendirilmesini teşvik niteliğinde çok sayıda uygulamanın var olduğuna işaret eden Antakyalıoğlu, “Uluslararası çalışmalar, erken evliliklerin her koşulda zararlı uygulama olduğunu belirtmiştir. Aile mahkemeleri, uluslararası sözleşmeleri göz önüne alıp nişanlanma ve evlendirme işlemlerini iptal etmesi gerekiyor. Bu durum elbette ki uygulanmıyor. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocuğun üstün yararı ilkesi mevcut. Çocuğun yararı için zorla evlendirilmelerin önüne geçmek gerekiyor. Salt evlilik olarak değerlendirilemez. Çocuklar burada aslında istismara uğruyor” diye konuştu.

YAŞ BÜYÜTME

Mevcut kanunlarda çocukların zorla evlendirilmelerine yol açan çok sayıda “açık” bulunduğunu da bildiren Antakyalıoğlu, şunları söyledi: “Önemli ve olağanüstü durumlarda çocukların 16 yaşında da evlenebileceği belirtiliyor fakat bu durumların ne olduğu kesin olarak belirtilmiyor. Yoruma açık olması da çeşitli istismarlara neden oluyor. Hem tıbbi açıdan hem de hukuki olarak çocukların zorla evlendirilmesi uluslararası mekanizmalara aykırılık taşımaktadır. Aileler, 15 yaşında ticari faaliyet yapacağı bahanesiyle mahkeme kararıyla çocukları için erginlik kararı aldırıyor. Bu çocukların da çoğunlukla evlendirilmiş olabileceğini düşünüyoruz. İstatistiklere yansımayan bu verilerin de eklenmesiyle, bilançonun daha da ağır olacağını görüyoruz.”

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org