Kamuya personel alımında uygulanan ancak AYM tarafından iptal edilen güvenlik soruşturması uygulamasının sürdürülmesi için AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi görüşmelerine başlandı. Muhalefet ise düzenlemenin fişleme amaçlı olduğunu vurguluyor

AKP fişleme yasasında ısrarcı

HABER MERKEZİ

zmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine TBMM İçişleri Komisyonu’nda başlandı.

Teklifle, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılmasına ve elde edilecek verilerin kullanılmasına ilişkin temel ilkeler, kimler hakkında yapılacağı, araştırma konusu edilecek bilgi ve belgelerin neler olduğu, bu bilgilerin ne şekilde kullanılacağı, hangi mercilerin soruşturma ve araştırma yapacağı, değerlendirme komisyonu, veri güvenliğiyle verilerin saklanma ve silinme süreleri yeniden düzenleniyor. Buna göre, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirliklerince yapılacak. Memuriyet veya kamu görevlerine uygunluğunun değerlendirilmesini sağlayacak yorum içermeyen olgusal veriler, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapmakla görevli birimlerce ilgili kurum ve kuruluş bünyesinde kurulan Değerlendirme Komisyonu’na iletilecek. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sırasında elde edilen kişisel veriler, işlenme amacının ortadan kalkması halinde veya her durumda 2 yılın sonunda değerlendirme komisyonlarınca silinecek ve yok edilecek.

DÜZENLEME ANAYASA'YA AYKIRI

Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifini değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili, Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, “Bekçilerle parti kolluklarını oluşturdular, bu düzenlemeyle ile de sıra fişlemeye geldi” dedi.

Düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu bildiren Kaboğlu, “AYM’nin kararları yok sayılamaz. Güvenlik soruşturmasına ilişkin düzenlemeler AYM’nin OHAL KHK’lerinin Anayasal denetime tabi olmadığı yönündeki kararından sonra ancak yasalaşmasının ardından CHP’nin mahkemeye götürmesi sonucu Anayasal denetime tutulabilmiştir. AYM, güvenlik soruşturmasına ilişkin bütün düzenlemelerin Anayasa’ya aykırılığı noktasında açık bir içtihat oluşturmuştur” ifadelerini kullandı.

Adli sicil kaydının güvenlik soruşturması yerine kullanılması gerektiğini anlatan Kaboğlu, “Kamu görevine girişte ömür boyu yaptırım niteliğinde ve temel hakların ihlali niteliğinde düzenlemeler yerine, adli sicil kaydı uygun olmak yeterli olmalıdır” diye konuştu.