Üniversitelerin mezuniyet törenleri her sene olduğu gibi bu yıl da protestolarla geçti. Özellikle tıp fakültelerinde engellemelere karşı çıkan mezunlar genç hekimlerin AKP gömleğini giymeyeceğini gösterdi.

AKP gömleğini gençler giymiyor
Hacettepe'de mezunlar pankartla törene katılırken Selçuk Üniversitesi'nde ise yemin okunurken perdeler kapatıldı.

Haber Merkezi

Üniversitelerde 2021-22 eğitim öğretim yılının sona ermesinin ardından bir bir mezuniyet törenleri gerçekleştiriliyor. Özellikle tıp fakültelerinin mezuniyet törenlerine mezunların iktidara ve okul yönetimlerine eleştirileri damga vurdu. Tıp fakültelerinde yemin metninin değiştirilmek istenmesi öğrencilerin tepkileriyle karşılaştı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Çapa Tıp Fakültesi’nin 21 Haziran’da yapılan mezuniyet töreninde okul yönetimi, Hipokrat Yemini’nde yer alan ‘cinsel yönelim ayrımı yapılmayacağı’ yönündeki ifadeleri kaldırdı. Yeminin aslında “Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime…” diye geçen kısım, değiştirilmiş şekilde “Hastalarıma yaş, cinsiyet, ırk, milliyet, din ve inanç siyasal görüş, toplumsal sınıf gibi ayrımları gözetmeden hizmet edeceğime…” olarak söyletilmek istendi. Fakat törende mezun öğrencilerin önemli bir kısmı metnin orijinal halini okuyarak sansürü deldi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ise 1 Temmuz’da gerçekleşen mezuniyet töreni öncesinde öğrencilere Hekimlik Andı yerine üniversite tarafından yazılan bir “ant” metni dağıttı. Asıl metinde yer alan “Görevimle hastam arasına; yaş, hastalık ya da engellilik, inanç, etnik köken, cinsiyet, milliyet, politik düşünce, ırk, cinsel yönelim, toplumsal konum ya da başka herhangi bir özelliğin girmesine izin vermeyeceğime…” kısmı “Din, milliyet, ırk ve görüş farklılıklarının mesleğimle hastam arasına girmesine izin vermeyeceğim” ifadeleriyle değiştirildi.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, üniversite yönetiminin "Sonuçları olur" tehditlerine rağmen orijinal metni okudu. Bu sırada üniversite yönetimi öğrencilerin bulunduğu sahnenin perdesini kapattı. Öğrenciler metni okumaya devam edince ışıkları söndürdü. Öğrenciler buna rağmen orijinal metni okudu. Aileler de öğrencilere destek verdi.

Son örnek ise Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde yaşandı. Önceki gün yapılan törende 6’ncı Dönem Temsilcisi Dr. Kaya Avşar, “Yapılacak olan konuşmaların senato tarafından kısıtlandığını öğrendik. Üniversitemizdeki kadroların önceliği de siyasilerin beklentileri karşılamaktan çok bilim insanlarının isteklerini değerlendirmek olmalıdır” dedi. Bu sırada sahneye gelen Dekan Deniz Demiryürek, Avşar’ın konuşmasını konuşmayı engellemek istedi. Salondan yükselen alkışlar ve yuhalamalar üzerine Avşar konuşmasına devam etti. Törende, “Geldik, Gördük, Gitmiyoruz – Merhamet Değil Haklarımızı İstiyoruz” yazılı pankartlar açan hekimler, sağlık çalışanlarının ve hekimlerin maruz bırakıldığı şiddete dikkat çekti. Mezun olan hekimlerin yaptığı konuşmalarda, sağlıkla ilgili politikaların ve üniversite yönetiminin eleştirilmesi salondan yoğun alkış ve ıslıklarla desteklendi.

Fotoğraf: TwitterFotoğraf: Twitter

BOĞAZİÇİ’NDE ALTERNATİF TÖREN

Boğaziçi Üniversitesi’nde ise kurulduğu tarihten bu yana ilk kez toplu mezuniyet töreni gerçekleşmedi. Üniversite alternatif mezuniyet töreni düzenlemek isteyen öğrencileri mezuniyet kartlarını iptal etmekle tehdit etti. Törenler başlamadan bazı öğrencilerin kartları iptal edildi. Buna rağmen öğrenciler alternatif mezuniyet töreni düzenlemek istedi. Ancak rektörlük tören için kürsü kurulmasına izin vermedi. Öğrenciler, veli ve akademisyenlerin de katılımıyla pankartlarla yürüyüp rektörlüğü protesto etti. Yürüyüşten sonra alanda bulunanlar, alternatif diploma töreni için okulun Güney Kampüsü’nde yerlerini aldı.