Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, vergi gelirlerindeki yüzde 20 artışla bütçe açığının öngörülen seviyenin altında gerçekleştiğini kaydetti. Elvan, pandeminin 2,4 milyon yeni işsizi ve 244 milyar TL’lik yeni borçlanmayı ortaya çıkardığını da söyledi.

AKP harcıyor halk tamamlıyor

BirGün ANKARA

Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilen Lütfi Elvan, ilk sınavını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe teklifinin görüşmelerinde verdi. Bakan Elvan, "Bizim de makul gördüğümüz, haklı gördüğümüz hangi konu varsa, reform niteliğinde olan her konuda gerekli adımları atacağız" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, bakanlığın bir yıllık çalışmalarını, bütçe açığındaki son durumu ve gelecek yılın öngörülen ekonomik tablosunu anlattı.

Pandemi nedeniyle ülke ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Elvan, “küresel salgının oluşturduğu ekonomik aktivitede zayıflama”ya rağmen bütçe politikalarının etkin bir şekilde uygulandığını iddia etti. AKP'nin hemen her alanda artırdığı vergilerden kaynaklanan gelir artışına değinen Elvan, “2020 yılı Ocak-Ekim döneminde vergi gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 oranında artmıştır. Bu kapsamda 2020 yılsonu itibarıyla bütçe açığının geçici olarak artacağı ancak gelirlerdeki güçlü performansın da etkisiyle bütçe açığının programda öngörülen yüzde 4,9 seviyesinin altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

2,4 MİLYON YENİ İŞSİZ

Son dönemde resmi rakamlara göre de düşüşü durdurulamayan istihdam hakkında konuşan Elvan, “yeni işsiz” sayısının iki milyonu geride bıraktığını söyledi. Elvan, “Salgının ekonomiye olan etkileriyle bir yandan işgücüne katılım oranı gerilerken diğer yandan özellikle 2020 yılı Şubat-Nisan dönemlerinde olmak üzere 2,4 milyon istihdam kaybı yaşanmıştır. Bu dönemde kayıplar tüm sektörlere yayılmış olup en büyük kayıp tüm dünyada tecrübe edildiği üzere hizmetler sektöründe yaşanmıştır” ifadelerini kullandı.

244,5 MİLYAR YENİ BORÇ

Türkiye’nin bu yıl sadece yüzde 0,3 oranında büyüyeceğini kaydeden Elvan, borç yükünün ise arttığını vurguladı. Elvan, “Pandemi sebebiyle yaşanabilecek muhtemel risklerin bertaraf edilebilmesini teminen hazine nakit rezerv düzeyinin yüksek tutulması amacıyla ilave finansman ihtiyacı doğmuştur. Bu kapsamda Ocak-Ekim döneminde yapılan net borçlanma, 244,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir” diye konuştu