İzmir’de cami hoparlöründen Çav Bella marşının çalınmasının ardından paylaşım yapan CHP’li Özdemir tutuklandı. Yaşananları provokasyon olarak değerlendiren muhalefet, Kabataş yalanını hatırlatırken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Saygısızlar yayın yapıyor, CHP yetkilileri zevk alıyor” dedi.

AKP hedef gösterdi CHP'li Özdemir tutuklandı: Şimdi de cami provokasyonu

POLİTİKA SERVİSİ

İktidar, salgınla birlikte derinleşen kriz karşısında çıkış yolu bulamazken, çareyi muhalefete ağır suçlamalar yöneltmekte arıyor. Adana’nın Yüreğir ilçesinde yardım dağıtan ekiplere CHP’lilerin saldırdığı iddiasıyla başlayan gerilim, İzmir’de Cami hoparlöründen Çav Bella marşının çalınmasının ardından giderek tırmanıyor. Haberin internet sitelerinde yer almasından 2 saat sonra sosyal medya hesabından paylaşım yapan eski CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir ‘Dini değerleri alenen aşağılamak’ suçundan tutuklandı. CHP’yi hedef tahtasına koyan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Saygısızlar yayın yapıyor, CHP yetkilileri zevk alıyor" ifadelerini kullandı.

Yine CHP ile ilişkilendirdi

Partisinin il başkanlarıyla videokonferans yöntemiyle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete yönelik eleştirilerinin dozunu artırdı. Adana’da CHP Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım’a Vali Yardımcısı’nın silah çekmesiyle başlayan olayları, Doğu’da “PKK’nin yaptığını Adana’da CHP yapıyor” diyerek yorumlayan Erdoğan, bu kez İzmir'de camilerin hoparlöründen Çav Bella marşı çalınması olayını CHP ile ilişkilendirdi. Erdoğan, “Alçaklar saygısızca yayınlar yaparken, o ildeki CHP yöneticileri zevkten dört köşe bu rezilliği aktarıyor. Bunların hayallerinde cami minarelerinde ezan dışında başka bir ses duymak vardır. CHP'nin halkın ortak değerlerini istismar ettiğini herkes görüyor” ifadelerini kullandı.

Kabataş yalanı unutulmadı

Duruma tepki gösteren muhalefet ise yaşananları provokasyon olarak niteledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “İbadet yerleri kutsalımızdır. Camilerimizden ezan ve İstiklal Marşı dışında herhangi bir sesin yükselmesini asla kabul etmiyoruz. İzmir’de yaşananların faillerinin bir an önce bulunmasını istiyoruz” ifadesini kullandı. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise “Bunlar ülkemizi karıştırmaya yönelik ahmakça provokasyonlar. İnanç istismarına yaslanan gerçek ötesi siyaset, son derece tehlikeli bir oyundur. Kabataş yalanı üzerinden milleti kışkırtmaya çalışanları bu millet unutmamıştır. Açık konuşayım. Bu olay, ilk değildir. Daha önce de Ağrı’da cami minarelerinden sarayın seçim müziği dombra çalınmıştır. O zaman bu Bakanlar, bu Meclis Başkanı neredeydi?” dedi.

akp-hedef-gosterdi-chp-li-ozdemir-tutuklandi-simdi-de-cami-provokasyonu-735158-1.

Karar vicdanları yaraladı

Bu yapılanların hem CHP’yi Hem de İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i kışkırtmaya yönelik olduğunu söyleyen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de Banu Özdemir’in söz konusu videoyu sosyal medyadan paylaşmasıyla birlikte AKP’liler tarafından linç kampanyası başlatıldığına dikkat çekti. Yücel, bakıldığında burada bir hakaret ya da suç unsuru yok. Kendisi bir paylaşımında ‘Müftülük ne yapıyor?’ diye de soruyor. Vicdanları yaralayan bir karar’’ diye konuştu.

‘Acizliğinizi provokasyonla örtmeyin’

İktidarın, kriz karşısında yaşanan acizliğin üzerini örtmek için din ve camileri kullandığını vurgulayan SOL Parti, ‘provokasyonun sorumluları ortaya çıkarılsın’ çağrısı yaptı.

“Sağlık krizinin yarattığı ekonomik ve sosyal bir çöküntü içindeyiz. Yoksul ve acılı halkın üzerindeki yük her gün daha da ağırlaşıyor” denilen SOL Parti’nin açıklamasında, iktidarın üstesinden gelemediği sorunların üzerini örtmek ve günü kurtarmak için tehlikeli bir oyun içinde olduğunu belirtti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Salgın boyunca iktidar eliyle toplum kin ve nefretle parçalanmaya, birbirine düşman edilmeye çalışılıyor. İzmir’de camiler üzerinden yapılan provokasyon ve sonrasındaki iktidar tutumu da bunu ortaya koyuyor. Hoşgörülü bir toplumda böyle bir olay kolayca geçiştirebilecekken ülkemizde gereksiz bir gerilim nedeni oluyor. İktidarın tüm aksi yönde açıklamalara kulağını tıkayarak İzmir’deki olayı muhalefetle özdeşleştirme çabası camiler üzerinden bir provakasyon yapıldığı kanısını güçlendiriyor. Eğer bir suç varsa yönetenlere haksız tutuklama ile muhalefeti hedef olmak yerine önce bu işin gerçek sorumlularını ortaya çıkarmak düşüyor.

Din ve camiler üzerinden yapılan provokasyonlara bu ülke tanıktır. 1978’de Kahramanmaraş katliamı, camiler bombalanıyor provokasyonuyla hayata geçirilerek, 12 Eylül’ün taşları döşendi. Gerici sağ odaklar toplumu kendi saflarında toplamak ve kışkırtmak için din ve camileri bir silah olarak kullana gelmiştir. İktidarı ve sosyal medyada nefret saçan paralı askerlerini uyarıyoruz! Karanlık iktidarınızı sürdürmek üzere topluma kin ve nefret tohumları ekmekten, halkın dini duygularını kendi acizliğinin üzerini örtmek üzere kullanmaktan vazgeçin.”