'AKP hükümeti işçilerin yaşam hakkını erteliyor'
TMMOB, işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili yasa ve yönetmeliklerin yürürlüğe konulmasının AKP hükümetİ tarafından sürekli ertelenmesine tepki gösterdi
DAMLA BEKLİN
AKP hükümetinin işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili olarak yürürlüğe girmesi gereken yasa ve yönetmelikleri sürekli ertelemesine Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) tepki geldi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK)İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu, “İşçilerin yaşam hakkı üzerindeki ertelenmeler kabul edilemez” açıklaması yaptı.
2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, ‘kamu kurumlarına ve az tehlikeli sınıfta yer alıp 50’den az çalışanı olan özel işletmelere’ iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli istihdam etme zorunluluğu getirmiş; ancak ‘yetişmiş personel bulunmadığı gerekçesiyle’ bu yasa maddesinin 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtilmişti. Sonrasında yine aynı gerekçeyle bu zorunluluk 1 Temmuz 2016 tarihine ertelenmişti.
İlgili yasa maddesi 1 Temmuz 2016’da yürürlüğe girdi, ancak işveren örgütleri bu duruma tepki gösterdi. Bunun üzerine eski Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, maddenin yürürlüğe giriş tarihinde bir ertelemenin söz konusu olmadığını, söyledi. Ancak Bakan Soylu’nun bu açıklamasından kısa süre sonra, 7 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan yasayla, maddenin yürürlüğe girme tarihi 1 Temmuz 2017’ye ertelendi.
‘İşveren sendikaları karşı çıkıyor’
Makina Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi’nde dün düzenlenen toplantıda konuşan TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, mevcut durumda dahi iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin çalışma sürelerinin son derece yetersiz olduğunu belirterek, “Buna rağmen uygulama sürekli erteleniyor. İşveren sendikaları ise bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını istiyor” dedi.
Maden düzenlemesi de ertelenmişti
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanması konusunda karşılaşılan tek ertelemenin bu olmadığına da dikkat çeken Akçelik, “Yasanın can alıcı maddeleri, işveren sendikalarının itiraz ve baskıları sonucunda, yasanın çıkartılışından dört yıl sonra dahi uygulamaya alınmadı” diye konuştu. Akçelik, bu ertelemelere madenlerle ilgili düzenlemeleri örnek gösterdi:
“Yönetmelikle madenlerde sığınma odası zorunluluğu getirildi, ancak en fazla ölümlü iş kazasının yaşandığı kömür madenleri kapsam dışı bırakıldı. Daha sonra ‘hayat hattı’ ve ‘personel takip sistemi’ kurulması zorunlu hale getirildi. ‘İş sağlığı ve güvenliği’ başlığı altında açıklanan önlem paketi içinde yer alan maddeler bir bir ertelenirken, en son 24 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin üçüncü maddesi ile ‘personel takip sistemi’ ve ‘hayat hattı’ hükümleri uygulanmaya başlanmadan 1 Ocak 2017 tarihine ertelendi.”
***
Ertelemeler ölümleri artırıyor
“AKP, maden emekçilerinin ve tüm çalışanların yaşam haklarını sürekli ileri bir tarihe erteliyor” diyen Akçelik, bu durumun iş cinayetleri ve meslek hastalıklarını artırdığını ifade etti. Akçelik, “İş cinayetleri ve meslek hastalıklarının önlenmesi için gerekli olan yasa ve yönetmeliklerin her türlü erteleme ve geçiştirmeden vazgeçilerek ivedilikle uygulasının takipçisi olacağız” dedi.