İİT Zirvesi’nde alınan “Doğu Kudüs Filistin’in başkentidir” kararın ardından CHP, AKP’yi samimiyetini göstermeye çağırdı, MHP tebrik etti. İki parti de “Doğu Kudüs’teki konsolosluğu büyükelçilik yapın” dedi

AKP için ‘samimiyet’ zamanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dönem Başkanı sıfatıyla yaptığı olağanüstü toplantıda somut hiçbir adım atılmadan Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti ilan edildiği İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi ardından CHP ve MHP’den iktidara, “Doğu Kudüs’teki başkonsolosluğu büyükelçilik seviyesine yükseltin” çağrısı yapıldı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İİT’nin İstanbul Zirvesi’nde Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak ilan edilmesi kararını hatırlatan Engin Altay, “Şimdi an itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nin Tel Aviv’de bir büyükelçiliği var, Doğu Kudüs’te de bir konsolosluğu var. Burada hükümetin her vesileyle ‘Ey İsrail, ey İsrail’ diye esip gürlemek yerine ‘Ey Amerika, ey Amerika’ diye esip gürlemek yerine atacağı çok somut bir adım var” dedi.

‘Samimiyet testi istemeyiz ama…’
“Kudüs ile ilgili güzel duyguları söylemekle Kudüs’ün değeri ve önemi hissettirilemez” ifadelerini kullanan Altay, şöyle devam etti: “Şimdi Türkiye derhal, vakit kaybetmeden Doğu Kudüs’te Filistin Büyükelçiliği’ni açmalıdır. Hemen bugün açmalıdır. Kudüs ile ilgili hamaset yapmakla Kudüs ve Filistin’le dayanışmış olunmaz. Buradaki yaklaşımımız samimidir. Yapıcı muhalefettir. Biz Türkiye’ye yönelik dıştan gelecek her türlü tehdide karşı devletimizle ve hükümetle birlikte bu millete ve bu topraklara kol kanat germe açısından samimiyiz ve kararlıyız. Her türlü sosyal, siyasal desteğe hazırız. Türkiye derhal hiç vakit kaybetmeden Doğu Kudüs’teki Başkonsolosluğu büyükelçilik statüsüne çevirecek adımlar atmalıdır. Destekliyoruz arkasındayız. Bu vesileyle de hükümeti bir samimiyet testine tabi tutmak istemeyiz ama hükümetin bu konudaki samimiyetini de biz ve aziz milletimiz anlamış olur.”

‘Erdoğan karar versin’
Türkiye-ABD ilişkilerini de değerlendiren CHP’li Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaret ederek, “Türkiye’de varolduğu bilinen anti Amerikancı sosyolojik iklimi işine geldiği zaman kullanıp ondan sonra da ‘hiç bu kadar yakın olmamıştık’ diye fotoğraf yayınlatmanın da bir alemi yoktur” dedi. Altay, “Yani Sayın Cumhurbaşkanı bir karar verecek; ‘dostum Trump’ mı diyecek ‘ey Trump’ mı diyecek. Bir gün ‘ey Trump’ bir gün ‘dostum Trump’ ile Türkiye-ABD ilişkileri olumlanamaz. Bir gün ‘ey Trump’ bir gün ‘dostum Trump’ Türkiye’nin bölgedeki ve Türk-ABD ilişkilerine sadece zarar verir” ifadelerini kullandı.

Bahçeli de aynı çağrıyı yaptı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Kudüs Başkonsolosluğu’nun büyükelçilik seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi. İİT Zirvesi’nin sonuçlarını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendiren Bahçeli, “Görev alanı Doğu Kudüs ile Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlı bulunan Batı Şeria ve Gazze’den oluşan Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosluğu resmen Büyükelçilik seviyesine çıkarılmalıdır. Bu çerçevede İİT’nin kararına binaen diplomatik misyonumuz, Doğu Kudüs’te Büyükelçilik olarak belirlenmeli, şekillenmeli ve temellendirilmelidir. Buna 57 İslam ülkesi aynısıyla iştirak etmelidir” dedi.

Bahçeli, 2019’da Gambiya’da yapılacak 14. İİT Zirve Toplantısı’na kadar, İslam ülkelerinin diplomatik temsilciliklerini Doğu Kudüs’e taşımaları konusunda samimi, tavizsiz ve kararlı adımlarının kesinlikle atılması gerektiğini ifade etti.

Erdoğan ve Bahçeli telefonda görüştü
Öte yandan Erdoğan ve Bahçeli, dün Kudüs gündemiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İİT Zirvesi için Erdoğan’ı tebrik eden Bahçeli, Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti ilan edilmesi kararının da önemli olduğunu söyledi. Erdoğan ise İİT Zirvesi’nde alınan kararlara Meclis’teki 3 partinin destek vermesinin olumlu olduğunu kaydetti.

***

‘Sarraf cezasını bakanların malvarlıklarına el koyup ödeyin’

Bu arada CHP’li Engin Altay, ABD’de devam eden Hakan Atilla davası hakkında dikkat çeken bir öneri yaptı. Türkiye’nin bu dava sonucunda bir ceza almasının ihtimaller arasında olduğunu belirten Altay, “Senin bakanlarının rüşvet alarak kurdukları bu kirli ilişki BM ve ABD’nin İran’a yönelik ambargonun bir şekilde delinmesi sebebiyle Amerikan hükümetinin uğradığı zarar tazmininde milletin kesesine, asgari ücretine dokunmayın” ifadelerini kullandı. Altay, cezanın tazmini konusunda şu öneriyi yaptı: “Bu parayı ödemek gerekirse ne yapacağız? Zafer Çağlayan’ın Muammer Güler’in ve Egemen Bağış’ın kendilerinin ve birinci derece yakınlarının mal varlıklarına el koyacağız. Bunu hükümete bir tavsiye olarak söylüyorum ve ceza buradan ödenecekse ödenecek. Bu cezanın ödenmesini için milletin kesesine ve beytülmala uzatırsanız o eli kırarız. Zarrab’ın mal varlığına el konuldu. Bu 3 bakanı mal varlıkları da bu cezayı ödemeye yetmezse Zarrab’ın el koyduğunuz mal varlıklarını da satın, paraları değerlendirin ve bu cezayı ödeyin. Bu cezayı millet ödememeli.”