Yöneylem’in yaptığı son araştırma AKP’nin çıkmaz bir yola girdiğini gösterdi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden, ülkenin gidişatından ve yönetimden memnun olmayanar, ülkede ezici çoğunluğu oluşturuyor.

AKP için tünelin ucunda ışık yok

Gökay BAŞCAN

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 7 ilde 3 bin 140 görüşme yapılarak gerçekleştirilen mayıs ayı gündem araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Seçmen, kötü yönetimin sorumlusu olarak önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni, ardından da bu sistemi getiren ve uygulayıcısı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı görüyor. Ayrıca, her iki seçmenden biri de erken seçim istiyor.

Yapılan araştırma ülkedeki kötü gidişattan yurttaşların duyduğu rahatsızlığı bir kez daha gözler önüne serdi. “Sizce Türkiye’nin durumu geçen yıla göre bu yıl daha mı iyi oldu, daha mı kötü oldu, yoksa aynı mı kaldı? Sorusuna katılımcıların yüzde 75,4’ü ‘daha kötü oldu’ derken yüzde 15’i ‘aynı kaldı’ cevabını verdi. Daha iyi oldu diyenlerin oranı ise yüzde 8,8’de kaldı.

Ülkenin kötüye gittiğini belirten yurttaşlar geleceklerinde de umutsuz. “Sizce Türkiye’nin durumu önümüzdeki bir yıl içinde iyiye mi gidecek, kötüye mi gidecek, yoksa aynı mı kalacaktır?” sorusuna ‘daha kötü olacak’ cevabını verenlerin oranı yüzde 53,7 iken ‘aynı kalacak’ diyenlerin oranı yüzde 12,7 oldu. ‘Daha iyi olacak’ cevabını verenlerin oranı ise yüzde 23,5’te kaldı.

Yurttaşların en büyük sorunu ve gündemi olan ekonomik kriz, acil çözülmesi gereken sorunlarda ilk sırayı aldı. Araştırmada, “Türkiye’nin acilen çözülmesi gereken sorunları” başlığında yapılan ankete göre, ‘ekonomik kriz ve üretimsizlik’ diyenlerin oranı yüzde 48,3 oldu. İkinci sırayı yüzde 30,1 ile koronavirüs salgını alırken yüzde 26,4 ile işsizlik üçüncü sırada yer aldı.

ERDOĞAN’IN KAYBEDECEĞİ İNANCI ARTIYOR

“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri kim kazanır?” sorusuna verilen cevaplar toplumda Erdoğan’ın kaybedeceğine ilişkin düşüncenin hakim olduğunu gösteriyor. Soruya verilen cevapta yüzde 38,8 ‘her durumda Erdoğan’ cevabını verirken ‘doğru bir aday gösterirse muhalefet’ ve ‘her durumda muhalefet’ diyenlerin oranın toplamı yüzde 53,8.

Yapılan araştırma ülkenin kötü yönetildiğini ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden memnun olmadığını göstermedi. Toplumun yüzde 58.8’i parlamenter sisteme geri dönülmesi gerektiğini düşünürken mevcut sistemden memnun olanların oranı yüzde 31,7. “Sizce ülke nasıl yönetilmektedir?” sorusuna ise yüzde 50,1 ‘kötü’ cevabını verirken sadece yüzde 25,3’ü ‘iyi’ yanıtını verdi. Öte yandan toplumun yüzde 50,4 ‘erken seçim yapılsın’ derken yüzde 39,5’i erken seçimden yana olmadığını belirtti.

MAFYA-DEVLET İLİŞKİSİ DEVAM EDİYOR

Araştırmada çarpıcı bir sonuç ise toplumun büyük çoğunluğu, organize suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in siyasetçilerle ilgili açıklamalarının doğru olduğunu ve siyaset mafya ilişkisinin devam ettiğini düşünüyor. “Sedat Peker’in açıklamaları Türkiye’de mafya siyaset arasındaki ilişkilerin eskiden olduğu gibi bugün de devam ettiğini göstermektedir. Bu görüşe katılır mısınız?” sorusuna yurttaşların yüzde 68,9’u ‘tamamen katılıyorum cevabı verdi. Katılmıyorum diyenlerin oranı ise yüzde 21,1’de kaldı. Peker ile ilgili ayrı bir soruya ise yüzde 52,6’lık bir kesim “Peker’in bazı siyasetçilerle ilgili açıklamalarının doğru olduğunu düşünüyorum” cevabını verdi.

akp-icin-tunelin-ucunda-isik-yok-880932-1.



***

Bu sistemle AKP’nin geri dönüşü imkânsız

Araştırma sonucu değerlendiren Sosyal Araştırma Merkezi Araştırmalardan Sorumlu Genel Koordinatörü, siyaset bilimci Doç. Dr. Derya Kömürcü, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu haliyle devam ettiği sürece Erdoğan’a kesinlikle oy vermem diyenlerin blok olmaya devam edeceğini belirtti. Yaşanan oy davranışı değişikliğin bir anda değil, birike birike bu noktaya geldiğine dikkat çeken Kömürcü, “Çok yavaş yavaş birikerek, sorunlar kronikleştikçe bu hale geldi. Seçim zamanı geldiğinde bu sorunların bazıları çözülmüş olursa yeniden bu partilere oy verenler geri dönebilirler. Ama Türkiye’nin sorunları var olan sistemle ya da yönetim anlayışıyla çözmek çok kolay gözükmüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bu haliyle devam ettiği sürece, parlamenter sisteme dönmek isteyenler ve dolayısıyla Erdoğan’a kesinlikle oy vermem diyenler blok olmaya kalmaya devam edeceklerdir” dedi. Türkiye’nin kutuplaştığını belirten Kömürcü şu ifadeleri kullandı: “Seçmen kendi partisinin ya da liderinin pozisyonu ne ise onu devam tekrar etmeye devam ediyor. Kendisiyle ilgili yaşadığı bir şeyi sorduğunuzda, ‘hayatım daha kötü oldu. Ekonomi daha kötü oldu’ demekte bir sakınca görmüyor. Siyasette tam olarak birebir yansıması olacağını söylemek zor ancak seçmenlerin 24 Haziran 2018’den bu yana davranışlarındaki değişime baktığınızda; 2018’de AKP’ye oy vermiş seçmenin önemli bir kesiminin kararsızlar ya da oy vermeyecekler içinde tanımladığını görüyoruz. Bu kaçınılmaz bir şekilde AKP’den koptuğu anlamına gelmez ama bu aynı zamanda ‘oradan vazgeçmeye niyetim var, hangi partiye yöneleceğimi bilemiyorum’ demek aynı zamanda.”