AKP iktidarı aşı karşıtlığına izin veriyor

Zilan AKAY

11 Eylül’de Maltepe’de düzenlenecek aşı karşıtı miting için iki farklı karar çıktı. Maltepe Kaymakamlığı mitingi yasaklarken, İstanbul Valiliği izin verdi. Gerici Yeni Akit gazetesinin yazarı Abdurrahman Dilipak’ın ve Üsküdar’da yapılan aşı karşıtı mitingde kullandığı "Aşı yapan hekimler yargılanacaklar" ifadeleri nedeniyle İstanbul Tabip Odası’nın hakkında soruşturma başlattığı Dr. Bilgehan Bilge’nin de mitinge katılacağı biliniyor.

Maltepe’de düzenlenecek aşı karşıtı mitinge izin verilmesini değerlendiren Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “İktidar, oy kaybına uğramamak adına aşı karşıtlarına yönelik tutarlı tutumlar almıyor, bu konuda çok fazla konuşmak istemiyor” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise, aşı karşıtlarının propagandasına müsaade edilmesinin doğru olmadığını belirtti.

TEK GAYELERİ SANDIK

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, iktidarın oy potansiyeli olarak gördükleri aşı karşıtlarına karşı tutum olmadığını belirtti. Prof. Dr. Fincancı, “Demokratik hakkını kullanarak eylem yapmak isteyenlere kolluk kuvvetleri çok ciddi müdahalede bulunuyor. Ancak aşı karşıtlarına eylem için izin veriliyor, bu durum iktidarın tutumunun ne olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü görüyoruz ki anket sonuçlarına göre en çok aşı karşıtları AKP yanlısı yani kendi oy potansiyelleri olan insanlarda ortaya çıktı. Dolayısıyla oy kaybına uğramamak adına aşı karşıtlarına yönelik tutarlı tutumlar almıyor, aşılanmanın önemini vurgulamaları gerekirken oy kaybetmek istemedikleri için çok fazla konuşmak istemiyorlar” dedi.

Aşılanmanın zorunlu olmasına gerektiğini ifade eden Fincancı, “Elbette insanların ifade özgürlüğü hakkı var, ancak aşı karşıtlarının çağrılarına baktığımızda PCR’ı ve maske takmayı reddeden bir tutum görüyoruz. Bu durum kendileri için de büyük bir risk. Halk sağlığı önlemleri alınarak, açık alanda mesafe gözetilerek maske takılarak bir toplanma gerçekleştirilebilir. Ancak küresel bir salgından bahsederken üstelik aşılamalar hızlı gitmediği için yeni ve daha bulaşıcı varyantların ortaya çıktığı koşullarda aşı reddedilemez. Çünkü bu durum sadece aşıyı reddedenleri etkilemiyor. Küresel salgın bir halk sağlığı sorunudur. Hepimizin bir diğerini korumak adına toplumsal sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

Aşı karşıtlığı ile ilgili, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise şunları iletti: “Demokratik Kitle Örgütleri herhangi bir eylem yaptığında halk sağlığı tehdit ediliyor diyerek önleniyor. Doğrudan halk sağlığını tehdit eden aşı karşıtlarının propagandasına müsaade edilmesi doğru bir tutum değil. Amerika’da kitlesel gösterilerle, bilim karşıtı grupların çağ dışı eylemleri gerçekleştiğinde sonuç olarak aşı karşıtlarının hayatını kaybettiğini gördük. Aşı karşıtlığının bu kadar köpürtülmesi doğru değil. Aşı karşıtlarını gündemde tutmak da doğru bir tutum değil. Cevap verilmemesi ve muhattap olunmaması gereklidir. Kamusal alanlarda kimsenin, diğer kişinin sağlığını tehlikeye atma hakkı yoktur. Aşı da güvenli ve onaylı olarak dünyada uygulanmaktadır, aşıdan kaçınılmamalıdır.”