AKP iktidarı çocuk kapanı
Fotoğraf: AA

Emek Servisi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında rapor hazırladı. Buna göre AKP, iktidara geldiğinde imzaladığı sözleşmelere uymazken çocuk işçi cinayetleri de giderek arttı. Rapora göre AKP iktidarında en az 811 çocuk son 9 yılda ise en az 556 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.

Rapora göre her ay ortalama 6 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor. AKP döneminde 15 yaş altı en az 184 çocuk öldü. İş cinayetinde yaşamını yitiren çocukların yaşı 4 yaşında kadar düşüyor. Kız çocuklarının iş cinayetlerinde ölüm oranı kadın işçilerin ölüm oranının 2,3 katı.

Tartışmalı bir konu ise 18 yaşındaki işçilerle ilgili. Raporda “Tartışmalı bir husus 18 yaşında ölen işçilere dair olan bilgilerdir. 18 yaşında olan işçi ölümlerini çocuk işçi bilgileri içine almıyoruz. Ancak İSİG Meclisi olarak bizler de 18 yaşında iş cinayetinden ölen işçilerin tamamının ‘18 yaşını doldurup doldurmadığından’ emin değiliz” dendi.

2 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ

Raporda çocuk işçiliği üzerine iktidarın hazırladığı programlara değinilerek şöyle dendi: “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, 2017-2023 dönemini kapsayacak şekilde Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı hazırlandı. Ne var ki, siyasi iktidar çocuk işçiliği engellemek yerine, halkla ilişkiler stratejisinin bir parçası olarak meşrulaştırma yolunu tercih etmektedir. Türkiye’de çocuk işçilik, üretimi ayakta tutan bir olgu olarak varlığını korumaktadır. TÜİK verilerine göre yüzde 70,6’sı erkek ve yüzde 29,4’ü kız çocuğu olmak üzere 720 bin çocuk işçi bulunmaktadır.”

Çocuk işçiliğine dair verilerin şüpheli olduğu belirtilen raporda “İstatistiklerde sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eğitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliğin ana gövdeleri eksik. Türkiye’de en az 2 milyon (yaz aylarında 4 milyon civarı) çocuk işçi olduğu görülmektedir” dendi.

440 BİN ÇOCUK KAYIP

Göçmen işçiliğine de değinilen raporda “Türkiye’de yaşayan Suriyeli ve Afganistanlı mülteci sayısının, kaydı bulunmayan göçmen ve mültecilerle birlikte altı milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu da patronlar açısından, ek bir çocuk işçi kitlesi anlamına gelmektedir. Tam da bu yüzden çocuk işçilik azalmak yerine giderek daha da artmakta ve çok ağır ve tehlikeli işlere doğru kaymaktadır” dendi.

Raporda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okulda olması gerekirken çalıştığı tespit edilen ancak “ulaşamadığı” belirtilen çocuk sayısının yaklaşık 440 bin olarak açıklandığı hatırlatıldı. 4+4+4 eğitim sisteminin çocuk işçiliğinde ivme yarattığı belirtildi.

İSİG Meclisi çocuk işçiliğine yönelik şu taleplerde bulundu:

•Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son verilmelidir.

•Çocuk emeğiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanmalıdır.

•Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştırılan kişi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir.

•Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir şekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır.

•Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı sağlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme imkânı sağlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir.

•Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.