İSİG Meclisi verilerine göre, AKP iktidarının ‘fıtrat’ olarak nitelendirdiği iş cinayetlerinde 31 bin 131 işçi öldü. Verilere göre nisanda 122, yılın ilk dört ayında ise önlem almadan çalıştırılan toplam 585 işçi yaşamını yitirdi.

AKP iktidarının çalışma yaşamı karnesi: Emekçinin payına yine ölüm düştü
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

İSİG Meclisi 2002’den bu yana yaşanan işçi ölümlerini ortaya koyduğu bir rapor yayımladı. Raporda işçilerin çalışma şartları da vurgulanarak ölümlerin işkollarına göre dağılımı da incelendi. Raporda, Türkiye kapitalizminin neo-liberal politikalar temelinde dünya kapitalizmine entegre olabilmesi için 24 Ocak 1980’de alınan kararların, 12 Eylül ile birlikte hayata geçirildiği ve bu kararlarla, işçilerin güvencesizleştiği, yoğun çalıştırma biçimlerinin başat kılındığı, yaşlı, çocuk, göçmen vb. en korumasız nüfus gruplarının öne çıktığı bir işçi sınıfının oluştuğu vurgulandı.

3 Kasım 2002’de AKP’nin iktidara geldiği ve süreç içerisinde çatışma hallerinin daha da arttığına dikkat çekilerek, o günden bugüne toplamda 31 bin 131 işçinin hayatını kaybettiği açıklandı. 2023’yılının ilk dört ayında Ocak’ta 120, Şubat’ta 213, Mart’ta 130, Nisan’da 122 olmak üzere toplam 585 işçinin hayatını kaybettiğini belirtilen raporda, her gün en az 5 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ BİRİNCİ

Sektörlere göre yaşanan işçi ölümlerini de inceleyen raporda, yüzde 16 ile inşaat ve yol sektörü en fazla ölümlere sebep oldu. Konaklama yüzde 13, taşımacılık yüzde 11, tarım ve orman işleri ise yüzde 10’luk payı ile dikkat çekti. Raporda dikkat çeken diğer dağılımlar ise şöyle: İş cinayetlerinin nedenleri başlığı ile yapılan incelemede trafik, servis kazaları yüzde 22 ile ilk sırada yer alırken, deprem yüzde 19, ezilme göçük yüzde 13, yüksekten düşme yüzde 13 olarak belirlendi.

Hayatını kaybeden işçilerin yaş dağılımdan çıkan sonuca göre, yüzde 1’i çocuk, yüzde 21’i genç ve yüzde 25’inin de emeklilik çağında ya da emekli olduğu halde çalışmak zorunda. Yaşanan ölümlerde kadınların çalışma koşullarının da altı çizilerek, 2023 yılının ilk dört ayında 46 kadın işçinin hayatını kaybettiği, bu ölümlerin de yüzde 8’e tekabül ettiği açıklandı. Ayrıca kadın işçilerde sigortasız çalıştırmanın yoğun olduğu için ölümleri kayda almanın zor olduğu belirtildi. Sayıları 7-8 milyonu bulan göçmen işçiler de yılın ilk dört ayında iş cinayetleri raporunda dikkat çekti. Farklı uyruklardan 31 göçmen işçi hayatını yitirdi. Raporun son kısmında ise yaşanan iş cinayetlerinin çok büyük çoğunluğunun büyükşehirlerde yaşandığı, diğer yandan da tarımsal bölgelere ve her şehirdeki inşaat faaliyetlerine dikkat çekmek gerektiği vurgusu yapıldı.

İş cinayetlerinde ölen işçilerin yüzde 5,12'sinin sendikalı yüzde 94,88'inin sendikasız olduğuna dikkat çekilen raporda, "Ancak sendikalı işçi ölüm sayısı daha fazla. Sanayide çalışırken ölen sendikalı işçilerin bir kısmını tespit edemiyoruz. Diğer yandan kamuda çalışanların büyük bir kısmı sendikalı olmasına rağmen en azından ölümleri sonrası bile sendikalar tarafından bir açıklama yapılmaması sendikal üyeliklerin ‘kağıt üzerinde’ olduğunu gösteriyor" ifadelerine yer verildi.