AKP ile MHP’nin Meclis’e sunduğu Seçim Kanunu'nda değişikliği öngören teklifte birçok sorunun olduğunu ifade eden CHP’nin Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, seçim kurulu hakkındaki maddeye dikkat çekti. CHP’li Bülbül, “Yargı sistemini ele geçiren, her yere kendi hakim ve savcılarını atayan AKP, seçimi yine demokratik alandan çıkarıp partizan bir atmosferde yapmak istiyor” dedi. Bülbül, seçmen kütüğünde öngörülen değişiklik hakkında ise, farklı şehirlerde okuyan öğrencilerin oy kullanmakta zorlanacağını belirtti.

AKP ile MHP’nin sunduğu ‘Seçim Kanunu Teklifi’nin sorunlu tarafları neler?

BİLAL ÇELİK

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin ortak imzasıyla bugün TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklife göre, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7’ye indiriliyor.

İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D'Hondt uygulamasıyla belirlenecek.

akp-ile-mhp-nin-sundugu-secim-kanunu-teklifi-nin-sorunlu-taraflari-neler-991449-1.

Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu'nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defadan fazla ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılma hakkını muhafaza edecek. Salt TBMM'de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.

‘SEÇİM GÜVENLİĞİ AÇISINDAN SORUNLU’

Söz konusu teklifin ayrıntılarının açıklanmasıyla ‘seçim güvenliği’ tartışmaları başladı. Söz konusu teklifi BirGün’e değerlendiren CHP’li Süleyman Bülbül, teklifin, seçim güvenliği açısından ciddi sorunlar yaratacağı görüşünde.

İl ve ilçe seçim kurulları başkanlarının birinci sınıf hakimler arasından kura ile belirlenmesine ilişkin öngörülen düzenleme hakkında da konuşan Bülbül, AKP iktidarındaki atamalara dikkat çekti. AKP’nin her yerde kendi hakim ve savcılarını atadığını hatırlatan CHP’li Bülbül, iktidarın ‘yargı sistemini ele geçirdiğini’ ifade etti. Öngörülen düzenlemeyi Bülbül, “AKP, seçimi yine demokratik alandan çıkarıp partizan bir atmosferde yapmak istiyor” şeklinde niteleyerek, “Bundan önce nasıl sorunlar yaşandı ki bu seçimde bir sistem değişikliğine gidiliyor bu sorgulanmalı ve bu kamuoyuna açıklanmalı” çağrısını yaptı.

akp-ile-mhp-nin-sundugu-secim-kanunu-teklifi-nin-sorunlu-taraflari-neler-991453-1.

SEÇİM BARAJI

Seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesini, ‘tamamen göstermelik’ şeklinde değerlendiren Süleyman Bülbül, “Antidemokratik olan yüzde 10 seçim barajından hiçbir farkı yok. Bizim önerimiz barajın yüzde 3’e düşürülmesi. Eğer gerçekten demokratik bir adım atmak istiyorlarsa bu oran üzerinden bir seçime gidilir” dedi.

Sunulan teklifte dikkat çeken bir diğer madde ise “Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun uyarınca yapılacak seçimlerde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme işlemleri yapılacak” oldu.

GENÇLERİN OY KULLANMASI ZORLAŞACAK

Seçmen kütüğü hakkındaki bu maddeyi değerlendiren Bülbül, birçok şiddet gören kadının ve farklı şehirlerde öğrenim gören öğrencilerin oy kullanmasının zorlaşacağını ifade etti.

Bülbül, sözlerine şöyle açıklık getirdi:

“Daha önceden seçmen listeleri askı sürecindeyken dahi düzenleme yapılabiliyordu ancak istenilen düzenlemeyle bir yıl şartı getirildi. Örneğin üniversite birinci sınıfa başlayan bir öğrenci, ikametini okuduğu üniversitenin iline aldırmış olsa da bu işlemi yapmasının üzerinden bir yıl geçmeden seçim olursa o zaman okuduğu ilde oy kullanamıyor. Başka bir örnek, şiddet nedeniyle seçim tarihinden önce bir yıl dolmadan zorunlu adres değişikliği yapan kadınlar da eski adreslerinde oy kullanmak zorunda kalacak. Bu da çoğu kadının oy hakkını elinden almış olacak.”

‘DÜZENLEME SORUNLU AMA İKTİDAR YİNE KAZANAMAYACAK’

İktidarın bu kanunla seçim güvenliğini tehlikeye attığını belirten Bülbül, “Kısaca bu düzenleme seçimleri daha demokratik değil aksine oy hakkından güvencesine kadar pek çok unsuru tehlikeye atmaktadır. Saray ne yaparsa yapsın bu değişiklikle de kazanamayacak. Halkın iradesi sandıkta bu iktidarı değiştirecek” dedi.

ERDOĞAN’A MUAFİYET

Teklifte seçim sürecindeki yasakları düzenleyen kanun maddesi dikkat çekti. Bu maddeden ‘başbakan’ ibaresi çıkarılırken, partili cumhurbaşkanına yönelik propaganda yasağına ilişkin bir ifade yer almadı.