Katıldığı bir televizyon programında elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamlarla ilgili konuşan AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Bu zamları devlet yapmıyor. Uluslararası piyasalardan gelen zamlar bir süredir yansıtılmaya başlandı” dedi. Ünal, “Yaşadığımız sorunlar pandemiden ve küresel anlamdaki ekonomik daralmadan kaynaklı bir durum” ifadelerini kullandı. Geçen günlerde de AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı, zamların sorumlusunun CHP olduğunu savunmuştu.

AKP ısrarcı: Bu zamları devlet yapmıyor

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, TV100 canlı yayınında Pazar Siyaseti programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Siyasi çalkantılar nedeniyle Türkiye’nin 90’lı yıllarda küresel ölçekteki fırsatları kaçırdığını söyleyen AKP’li Ünal, “Türkiye son 20 yıldır her alanda ulaşım, sağlık ve eğitim alanında ilerleme kaydetmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye'de siyaseti, kıymetli hale getirdiğini ve yüzde 1 oy alan bir siyasi partinin bile değer kazandığını gösteriyor. 6 muhalefet liderini aktör yapan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir” ifadelerini kullandı.

MUHALEFETE İTALYA ÜZERİNDEN YANIT

Ünal, muhalefetin ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’ programına da eleştiriler yöneltti. Bunun sorunlu bir ifade olduğunu öne süren Ünal, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dediklerinde bunun zayıf olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini kabul ediyorlar. Bugün İtalya koalisyonlarla boğuşan bir ülke. Koalisyonları yasaklayan bir yasal düzenleme bile yaptılar. Ama burada da ittifaklar var. Bu sistemin güzel tarafı öğrenen bir organizasyon olması, kendisini yenileyebiliyor ve güncelleyebiliyor olması” diye konuştu.

“ZAMLAR ULUSLARARASI PİYASALARDAN GELİYOR”

Elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamlarla ilgili konuşan Ünal, hayli ilginç sözler sarf etti.Pandeminin başından itibaren doğalgaza ve elektriğe sübvanse getirdiklerini doğalgazın yüzde 75’ini, elektriğin de yüzde 50’sini yaklaşık 2 yıl boyunca devletin sübvanse ettiğini ifade eden Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

“Almanya elektrik ve doğalgazda sübvanseye gitmedi ama biz yaklaşık 165 milyarlık sübvanse oluşturduk. Bu zamları devlet yapmıyor. Uluslararası piyasalardan gelen zamlar bir süredir yansıtılmaya başlandı. Bunun karşılığında ne yaptık. Asgari ücrette yüzde 50'ye varan bir artış yaptık. Yaşadığımız sorunlar pandemiden ve küresel anlamdaki ekonomik daralmadan kaynaklı bir durum. Bugün hiper enflasyon ABD'nin yaşadığı bir sorun değil mi?”

“BÜTÜN DÜNYA ENFLASYONLA BOĞUŞUYOR”

Ekonomi ve hayat pahalılığı konusunda dünyadan örnekler vermeye çalışan Ünal, şunları dile getirdi:

Amerika'da yüzde 7'lere ulaşmış durumda enflasyon. Bütün dünya enflasyonla boğuşuyor. Enerji Bakanımızın görüşmeleri ve çalışmaları var. Hazine ve Maliye Bakanımız bir paket açıkladı. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulun'da bu konu gündeme gelecek ve sanıyorum bu konuda bir açıklama yapılacak. Hükümet ve devlet milletin yanındadır.

“İMAMOĞLU GÖLGEDİR”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için “Hep hologram gibi gördüm, AK Parti karşıtlığının, Erdoğan karşıtlığının ortaya çıkardığı bir figür” diyen Ünal, “Siyasi bir fikir karşıtlıktan besleniyorsa o gölgedir, güneş değildir” dedi.

ÇAMLI, CHP'Yİ SORUMLU TUTMUŞTU

Öte yandan geçen günlerde de AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, zamların sorumlusunun muhalefetteki CHP olduğunu savunmuştu.

Çamlı, “Bu zamların oluşmasında bizim bir dahlimiz yok. En büyük dahil CHP'de” ifadelerini kullanmıştı.