İzmir’de, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Nihat Zeybekci ile halen İzmir Milletvekili olan Binali Yıldırım arasındaki liderlik mücadelesi büyüyor

AKP İzmir’de liderlik kavgası büyüyor

AYCAN KARADAĞ

İzmir’de, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Nihat Zeybekci ile halen İzmir Milletvekili olan Binali Yıldırım arasındaki liderlik mücadelesi büyüyor.

31 Mart yerel seçimlerin ardından AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci İzmir’de kendi kadrosunu kurmak için çalışma başlatmıştı. Ancak İzmir teşkilatındaki kadroların büyük bir çoğunluğunun Binali Yıldırım’ın ekibinde olması partinin iki önemli ismini karşı karşıya getirdi. Yıldırım’ın ekibi bir yandan Nihat Zeybekci’nin ekibi ile mücadele ederken, diğer taraftan da Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ın kuracağı partilere kaymaları engellemeye çalışıyor.

İzmir’de geçtiğimiz hafta, başta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi olmak üzere hemen hemen tüm belediye meclislerinde, AKP’li üyelerin Karabağlar yangınıyla ilgili PKK'nin kınanmasına ilişkin verdiği önergeler AKP kulislerinde farklı gündem oldu. Önergenin ilk sahibi olan Balçova Belediye Meclis üyesi Erhan Çalışkan'ın AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Nihat Zeybekci'nin Denizli'de belediye başkanlığı yaptığı dönemde, belediye başkan yardımcısı olması parti kulislerini hareketlendirdi.

Parti kulislerinde, özellikle 23 Haziran seçimleri sonrası İstanbul'da büyük hezimet yaşayan Binali Yıldırım'ın İzmir'de yeniden parlatılmak istenmesi, yaptığı ziyaretlerde "Başbakanımız" pankartları ve ayaklı panolarıyla karşılanması sonrası Zeybekci ekibinin harekete geçtiği ve kentteki "abi" rolüne soyunduğu konuşuluyor. Özellikle Zeybekci'nin seçim çalışmalarında sağ kolu olarak bilinen ve bu süreçte seçim kasasını kontrol eden Çalışkan'ın yaptığı önerge çıkışı ve bunu sosyal medya ve ulusal basına taşıma çalışması hareketin başladığı şeklinde yorumlanıyor. Öte yandan Nihat Zeybekci'nin yakın çevresinden edinilen bilgiye göre, AKP İzmir'de yaşanan sıkıntılar ve Binali Yıldırım'ın ziyaretleri sonrası gelen şikâyetler nedeniyle, Zeybekci’nin ‘kentin abisi’ rolünü üstleneceği öne sürüldü.

Verilen ilk önerge sonrası bazı ulusal kanallardaki tartışma programlarında AKP’yi savunan isimlere konuyla ilgili yetersiz bilgi aktarılarak konunun ülke gündemine taşınması ve olayın tüm belediye meclislerinde dile getirilmesinin yeterince destek bulmaması bazı partililerde de rahatsızlık yarattı. Parti kulislerinde, "Seçimden önce HDP ve PKK ile ittifak yapılıyor diye gündem yaratmıştık. İzmirliler inanmadığı için bize eksi yazdı. Oy kaybetmemize neden olan konuyu tekrar gündeme getirmenin anlamı yok" diyerek tepkilerini dile getirildikleri öğrenildi.