Google Play Store
App Store

AKP kongresi Bülent Ecevit'in cenazesinin 'laiklik' gösterisine dönüşmesiyle tam anlamıyla gölgede kaldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tek genel başkan adayı olduğu kongreye varisi olduğu söylenen Dışişleri Bakanı Gül ile birlikte geldi

AKP kongresi, Başbakan Bülent Ecevit'in başkentte düzenlenen ve "Laiklik" mitingine dönüşen cenaze töreninin gölgesinde kaldı. Sabah saatlerinde başlayan kongreye, Başbakan Erdoğan, bakanlar ve milletvekilleri Ecevit'in Kocatepe Camii'ndeki töreninin ardından katılabildi-ler. Erdoğan'sız başlayan kongrede, "genel başkanlığa adaylığı zorlaştıran" tüzük değişikliği de yapıldı. Genel Başkanlık yarışının yaşanmadığı kongrede tek aday, 8ı il ve 353 milletvekilinin önergesiyle Recep Tayyip Erdoğan'dı.

AKP'nin ASKİ Spor Salonu'nda yapılan 2. olağan büyük kongresi İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kongrede, Ecevit için de saygı duruşunda bulunuldu. Yoğun güvenlik önlemleri alınan Kongre alanında bin 500 polis görev yaptı. AKP'nin kongresinde bu kez harem selamlık uygulaması bozularak kadın-erkek delege ve izleyiciler salonda karışık düzende oturdular. Delegeler ve partililer salona girmek için oluşturulan birkaç barikatta üst aramasından geçirildiler. Kongrenin yapıldığı spor salonunun yanına partililer için büyük bir çadır kuruldu. Salonda Başbakan Erdoğan'ın konuşacağı platform ile habercilerin yerleşeceği alan ise özel olarak düzenlendi. Salonda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri yanyana asıldı. Salonda ayrıca "Bizimkisi bir aşk hikayesi", "Seninle Herşeye varız" şeklinde teşkilatın açtığı pankartlarla Genel Merkezin belirlediği "Türkiye'nin Partisi", "Türkiye'nin Lideri" sloganlarının asılı olduğu gözlendi. AKP kongresinde sık sık kayıp cüzdan anonsları yapılırken yankesicilere karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunuldu. Polis yankesicilik yaptığı belirlenen 2 kişiyi gözaltına aldı.

TBMM'DE 3'LÜ GÖRÜŞME
Erdoğan, Kocatepe camiindeki tören sonrasında Meclis'te TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile bir araya geldi. Erdoğan ve Gül kongre salonuna ise birlikte giriş yaptı.

PROGRAM SADELEŞTİRİLDİ
Tüm hazırlıklara rağmen, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in Ankara'daki cenaze töreni sebebiyle kongre programı daha sade hale getirildi. Kongre'de Türkiye'nin yedi bölgesinden halk oyunları ekipleri kongrede gösteriler yapacaktı. Ancak bu gösteriler eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in cenaze töreni nedeniyle iptal edildi. Kongre sırasında coşkulu şarkılar da çalınmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sabah saatlerinde Ecevit'in cenazesine katılması nedeniyle kongrenin açılışını Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bütün gözlerin ve dikkatlerin partinin üzerinde olduğunu belirtirken "Siyasetin tükendiği Türkiye'nin yönetilmez hale getirildiği halden bugüne geldik. 73 milyonun tamamına hiçbir ayrım yapmaksızın talep edilen hizmetleri götürüyoruz. Bu yoldan dönmeyeceğiz yorulmayacağız" diye konuştu.

ERDOĞAN, GÜL'Ü KORUMA ALTINA ALDI
AKP kongresinde, tüzük değişikliği de yapıldı. Kongrede kabul edilen tüzük değişikliğine göre ise genel başkan adayları bundan sonra delegelerin yüzde 20'sinin yazılı önergesi ile belirlenebilecek. Buna göre AKP Genel Başkanlığı'na aday olmak isteyenler 280 büyük kongre delegesinin yazılı önergesiyle aday olabilecekler.

Tüzük değişikliğiyle, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması halinde partisinde genel başkanlık yarışının önüne geçmeyi amaçladığı kaydedildi.

Tüzük değişikliğine AKP'nin muhalif isimlerinden Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay tepki göstererek "bir parti cezalarla değil sevgiyle ayakta kalır" dedi. Kongrede ayrıca, "Basın yoluyla incitici beyanlarda bulunanlara uyarı cezası verilmesi"ni öngören tüzük değişikliği de benimsendi.

Genel başkanlık yarışının yaşanmadığı kongrede, Erdoğan, genel başkanlığa 81 il başkanı ve 353 milletvekilinin ortak önergesiyle aday gösterildi. Birgün Ankara

AKP çılgın Türkler'e sahip çıktı

81 il başkanın verdiği önergenin oybirliği ile kabul edilmesi sonucu kongrede divan Başkanlığına Zonguldak Milletvekili TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Koksal Toptan, başkan yardımcılığına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, üyeliklere Gençlik Kolları Başkanı Makan Tütüncü, Kadın Kolları Başkanı Selma Kavaf, Batman İl Başkanı Mehmet Emin Ekmen, İzmir İl Başkanı Ali Aşlık getirildi. Divan başkanı Koksal Toptan, seçimin ardından yaptığı kısa konuşmada yürüyüşlerinin devam ettiğini, etmesi gerektiğini belirtirken partinin bu yürüyüşündeki temel değerleri olarak Şeyh Edebali, Kurtuluş Savaşı, Atatürk, Demokrat Parti, Nazım Hikmet'i saydı. Toptan yürüyüşe devam etme gerekçelerini ifade ederken de iktidarın 4 yıllık uygulamalarını anlattı ve AB sürecinde "Türkler yapamaz" diyenler karşı "Dosta düşmana şu çılgın Türkler dedirttik o zaman yürüyüşe devam etmeliyiz" diyerek geçen yıla damgasını vuran Turgut Özakman'ın "Şu Çılgın Türkler" kitabına gönderme yaptı. Toptan sözlerini "Yer varılmadıkça gök delinmedikçe bizi zaferden alıkoyabilecek hiçbir güç yoktur" diyerek tamamladı.

Erdoğan, Gül ve Arınç bir araya geldi
BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile TBMM'de bir araya geldi.

Arınç, Erdoğan ve Gül, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in Kocatepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından, TBMM'ye geçtiler.

Erdoğan, TBMM'deki makam odasında Gül ile bir süre baş başa görüştü. Daha sonra TBMM Başkanı Arınç da kısa bir süre görüşmeye katıldı. Arınç, görüşmeye girerken, bugün yapılmakta olan AK Parti 2. Olağan Kongresi nedeniyle başarılar dilemeye geldiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan ve Gül, daha sonra TBMM'den ayrılarak, AK Parti 2. Olağan Kon-gresi'nin yapıldığı ASKİ Spor Salonu'na hareket ettiler.

AKP Kongresinde muhalif ses
AKP'nin
muhalif seslerinden Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, kongrede de eleştirilerini sürdürdü. Kongrenin, bir güne sıkıştırılmasına tepki gösteren Yarbay, "Bir günlük kongre dernek kongresi olur, iktidar partisi bir günlük kongre yapmaz" dedi.

AKP kongresinde faaliyet raporunun okunmasından sonra, raporun müzakerelerine geçildi. Faaliyet raporu üzerinde söz alan Ersönmez Yarbay, Faaliyet Raporu'nun iktidarda olan bir partinin programına benzemediğini, dernek raporu gibi olduğunu söyledi. Partinin ayrı, hükümetin ise ayrı bir organ olduğunu kaydeden Yarbay, bundan MKYK'yı sorumlu tuttu. Hükümetin yaptığı işlerin yeterince anlatılamadığını dile getiren Yarbay, "Niyetim kimseyi rencide etmek değil, biz iktidar partisi olarak bir günlük kongre yapmamalıyız. Bir günlük kongre yaparsak, bu dernek kongresi olur. İktidar partisi kongresi olmaz" dedi. Yarbay, salondaki delegelere ve misafirlere seslenirken, "Siz hükümetin ve MKYK'nın işlerinden memnun musunuz? Genel Merkez'de sorunlarınız çözülüyor mu" diye sordu. Partililerden her platformda konuşmalarını ve eleştiride bulunmalarını isteyen Yarbay, "Konuştuğumuz zaman birliğimiz bütünlüğümüz bozulmaz. Farklı şeyler söyleyip, tek olduğumuz zaman ortak akılda uzlaşmış oluruz. Konuşan, tartışan bir parti alınan kararlara uyan bir parti istiyoruz" diye konuştu. Yarbay, MKYK'ya yönelik eleştirilerini sürdürürken, bütün yükün Genel Başkanın sırtına yüklendiğini ifade etti. Yarbay, "0 sebeple Genel Başkanımızın sağlığı da bozuldu. Yük paylaşılmıyor, oysa paylaştığımız oranda başarılı oluruz. Nihayetinde o da bir insandır" diye konuştu.

FIRAT'TAN ERBAY'A SERT YANIT
Yarbay, "Geçen kongrede bir vatandaş aday oldu diye genel başkan adaylığı için yüzde 20 imza" bulunmasına ilişkin değişikliği eleştirirken de şunları söyledi: "Bizim Genel Başkanımızın yüzde 2O'lik koruma zırhına ihtiyacı mı var? Bununla Genel Başkanı yıpratmış olursunuz. Çok adaylı yarışmalı kongreler, meşruluk açısından gelecek için daha olumludur. Şimdi parti başarılı ama başarısız dönemlerde fatura Genel Başkana çıkarılır. Yüzde 20 zırhına ihtiyaç yoktur, bizim Genel Başkanımızın hiç yoktur.ö Yarbay'ın tüzük değişikliği konusundaki eleştirilerini yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Yarbay'a sert bir dille yanıt verdi. Hiç kimsenin birey olarak partiyi temsil edemeyeceğini ve parti adına basının önüne çıkıp konuşamayacağını kaydeden Fırat, "Her uzatılan mikrofona partimizin Genel Başkanımızın, anti demokratik olduğunu söylerseniz bunun demokrasiyle alakası yoktur. Bu muhalefet yapmış olmak için muhalefet yapmaktır" dedi.