AKP kurmayları, net asgari ücretin 5 bin lira civarında olmasının beklendiğini belirtiyor. Memur ve emeklilere yapılacak zammın 4 Temmuz’da açıklanacak aylık enflasyon oranı ile kesinleşeceği, asgari ücret konusundaki çalışmaların ise önümüzdeki hafta yapılacak kabine toplantısında değerlendirileceği belirtiliyor.

Asgari ücret kulisi: AKP'li kurmayların beklentisi 5 bin TL
Fotoğraf: AA

Enflasyon karşısında alım gücü büyük oranda düşen yurttaşın beklediği temmuz ayı zamlarına ilişkin bir kulis haberi geldi. Asgari ücrette yapılacak artışla ilgili alternatifli teklifler hazırlandığı, bu hazırlıkların önümüzdeki hafta yapılacak kabinenin gündemine getirileceği belirtildi.

Özellikle küçük işletmelerin asgari ücret artışından kaynaklanacak yükünün azaltılması için en fazla üzerinde durulan formül, sigorta prim maliyetinin devlet tarafından üstlenilmesi ve böylece buradaki 800 liranın çalışanın maaşına yansıtılması.

Ancak bu primin yüzde 50’sinin devlet tarafından diğer yarısının ise işveren tarafından karşılanmasına yönelik bir teklif de söz konusu. Bu durumda asgari ücretin 400-450 lira civarında artması gündeme gelecek.

Türkiye gazetesinin haberine göre, AKP ekonomi kurmayları, net asgari ücretin 5 bin lira civarında olmasının beklendiğini kaydediyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 3 BİN 500 TL

Memurlar ve emekliler başta olmak üzere, evde bakım ücreti ve 65 yaş üstü sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara verilen aylıklar 4 Temmuz’da açıklanacak haziran enflasyonu dikkate alınarak, 6 aylık enflasyon oranında artırılacak. Yapılan tahminlere göre 6 aylık artışın yüzde 38-40 arasında olması bekleniyor. Bu durumda, en düşük emekli aylığı 3 bin 500 lira, evde bakım desteği 3 bin 200 lira, sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlara verilen yaşlılık aylığının da bin 500 lira civarında olması bekeniyor.

Önceki gün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ek bütçe kanunu teklifinde de ücretlere yüzde 40 zam yapılması öngörüsünden hareketle 650 milyar liralık ek ödenek ayrıldı. AKP milletvekilleri enflasyon oranı dışında memurlara ve emeklilerin aylıklarına ayrıca bir refah payı eklenmesi gerektiği konusunda da hükûmet nezdinde girişimlerde bulundu. Ancak bu konuda henüz bir karar verilmedi. 6 aylık enflasyonun yüzde 38 civarında kalması durumunda, 2 puanlık refah payı eklenerek zam oranının yüzde 40’a çıkarılabileceği belirtiliyor.