Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan madenci heykeli, sanatçıya bilgi verilmeden AKP'li Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş tarafından sarı ve mavi renklere boyatıldı. Kozlu Belediyesi'ni arayan Yurdanur, AKP'li Bektaş ile görüşemedi. Yaşananlara tepki gösteren Yurdanur, "Anıt heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem sanat eseri hem de maden emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır" dedi.

AKP'li başkan, 'madenci heykelini' eser sahibinden habersiz boyattı
Fotoğraf: ANKA

Zonguldak'tan Ankara'ya yapılan "Büyük Madenci Yürüyüşü" günlerinde yapılan madenci heykeli, eser sahibi Metin Yurdanur’a bilgi verilmeden boyandı.

Yurdanur, Kozlu’daki madenci anıtının kendisine sorulmadan boyandığını öğrenmesinin ardından Kozlu Belediyesi’ni arayıp Belediye Başkanı Ali Bektaş ile görüşmek istedi. Ali Bektaş’ın kendisi ile görüşmediğini belirten Yurdanur, belediye görevlilerinin de farklı gerekçeler ileri sürdüğüne dikkat çekti.

Olaya tepki gösteren Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve heykeltıraş Metin Yurdanur, “Bilgim, iznim ve onayım olmadan yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmesini hem kendi adıma hem de canlarını maden ocaklarında yitiren binlerce maden işçisi adına diliyorum” diyerek AKP’li Kozlu Belediyesi’ne çağrıda bulundu.

‘HAKLARIM ÇİĞNENMİŞTİR’

Heykelin boyanarak, hem sanat eserinin hem de maden emekçilerinin itibarsızlaştırılmak istendiğini kaydeden Yurdanur, “Kozlu’da yer alan Madenci Anıtı boyanarak tahrip edilmiştir. Anıt heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem sanat eseri hem de maden emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Yapılan müdahale ile 5846 sayılı Telif Hakları Kanununa göre eser sahibi olarak haklarım çiğnenmiştir. Bilgim, iznim ve onayım olmadan yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmesini hem kendi adıma hem de canlarını maden ocaklarında yitiren binlerce maden işçisi adına diliyorum” dedi.

Yurdanur, heykelinin orijinal hali ile boyanmış halini de sosyal medya hesabından paylaştı.

'BÜYÜK MADEN YÜRÜYÜŞÜ' NEDİR?

Zonguldak’ta maden emekçileri 1991 yılı başında hakları için eylem yapıldı. Türk-İş de, üyeleri olan Şemsi Denizer başkanlığındaki Genel Maden İş Sendikasına destek verdi. Yurt çapında bir günlük genel grev yapıldı. Haklarını elde edemeyen madenciler Ankara’ya gitmek istedi ancak otobüslerin kente alınmaması üzerine sayısı 100 bine ulaşan madenciler ve aileleri, Ankara’ya yürüme kararı aldı.

METİN YURDANUR KİMDİR?

Ankara’ya yapılan 'Büyük Maden Yürüyüşü' günlerinde Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi heykeltıraş Metin Yurdanur, 1992 yılında Ankara’da Olgunlar Sokak’ta bronz, Kozlu’da ise karışık malzemeden yarattığı madenci anıtlarını yaptı.

Metin Yurdanur’un Türkiye gibi Ankara’da da birçok eseri bulunuyor. Yüksel Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı, Olgunlar Sokaktaki Madenci Anıtı, Kuğulu Park karşısındaki dans eden su perileri, Abdi İpekçi Parkı’ndaki Eller, Yurdanur’un bu eserlerinden bazıları.

(ANKA)