İzmir'in Bergama ilçesinde AKP'li belediye başkanı Hakan Koştu, 16 mahallede bulunan 261 stadyum büyüklüğündeki 1 milyon 835 bin metrekarelik tarım arazisini satışa çıkardı. MHP'nin de destek verdiği satış kararı büyük tepki çekti.

AKP’li Belediye Başkanı 261 stadyum büyüklüğündeki tarlayı satışa çıkardı

Bergama’nın AKP’li Bekediye Başkanı Hakan Koştu, 1 milyon 835 bin metrekarelik tarım arazisini satışa çıkardı. AKP’li Koştu, İzmir depreminde de hayırseverlerin gönderdiği yardım kolilerini belediye depolarına doldurup, daha sonra üzerine adını yazdırarak dağıtmıştı.

Bergama Kültür Merkezi'nde yapılan Bergama Belediye Meclisi toplantısında, bölgede yaşayan yurttaşların tepkisine neden olan satış kararı AKP ve MHP'li üyelerin oyları ile kabul edildi. Karara göre; Ahmetbeyler, Alibeyli, Doğancı, Eğrigöl, Aziziye, Çitköy, Ferizler, Zağnos, Kurfallı, Aşağıkırıklar, Tekkedere, Kadıköy, Ayasköy, Bölcek, Göçbeyli ve Zafer mahallerinde 1 milyon 835 bin metrekarelik tarım arazisi satışa çıkarılmış oldu.

Meclis toplantısına katılan 40 muhtar, alınan satış kararına tepki gösterdi. Polis tarafından salondan çıkartılan muhtarlar, kapı önünde protesto gösterisi düzenledi. Muhtarlar, “Tarım arazileri çocuklarımızındır satılamaz”, “Bu verimli tarım arazileri Bergamalılarındır, satılamaz”, “Atalarımızın bize miras topraklarını satmayın” ve “Sat sat sat nereye kadar” yazılı dövizler taşıdı. Muhtarlara Millet İttifakı üyesi meclis üyeleri de destek verdi.

''ATALARIMIZDAN MİRAS TARLALARI SATTIRMAYACAĞIZ''

Tekkedere Muhtarı Emin Öz, “2014 yılında yürürlüğe giren büyükşehir yasası ile belde ve köyler mahalleye dönüştürüldü. Taşınmazlar belediyelere devredildi. Belediyeler devredilen taşınmazların kira bedelleriyle 7 yıldır bütçelerine gelir sağladı. Şimdi bu gelirle yetinmeyip bin 813 dönüm arazi satılmak istenilmektedir. Bize atalarımızdan miras olan bu tarlaları sattırmayacağız. Bergama meclis üyelerinin, bu karara imza atarken mağdur olan köylerdeki halkın ve çocuklarının vebalini almamak için vicdanlarının sesini dinlemelerini istiyoruz. Muhtarlar ve köy halkı olarak bu yerlerin satışlarının gerçekleştirilmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

DERNEKLERDEN MUHTARLARA TAM DESTEK

Bergama Muhtarlar Derneği Başkanı Halil Erol, “Muhtarlarımız ve halkımızın bu haklı mücadelelerinde iki dernek olarak sonuna kadar arkalarındayız. Elimizden gelenin fazlasını yaparak bu tarlaları sattırmayacağız. Burada bunun sözünü veriyoruz” derken Bergama Seçilmiş Faal Muhtarlar Derneği Başkanı Fuat Yaramış ise “Her iki dernek olarak muhtarlarımızın ve yöre halkımızın her zaman yanındayız” diye konuştu.

“BU TOPRAKLAR SİZE BABANIZDAN KALMADI”

Yöre köylülerinden Ramazan Tekin de “Bergama köylülerinin malı üç, beş kişiye peşkeş çekilemez. Sayın belediye başkanı ve yandaşları, bu topraklar sizin babanızdan bize miras kalmadı. Atalarımızdan, dedelerimizden kalan bu yerlerin satılmaması için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“HALKIMIZ RIZA GÖSTERMİYOR”

CHP’li meclis üyesi Selim Tok ise “Gurubumuz adına bu satışlara karşı olduğumuzu belirtmiştik. Tarla satışlarından vazgeçilmeli, muhtarlarımızın ve halkımızın rıza göstermediği bu satışlardan vazgeçelim, tarlalar köylerde kalsın” diye konuştu.

''HEP BİRLİKTE DUR DEMEK ZORUNDAYIZ''

İYİ Partili meclis üyesi Olgu Altuğ Kemaller de şunları söyledi:

“Bergama tarihinde çok öneli bir gün. Daha önce Bergama Belediye yönetimi, tüm karşı çıkmalarımıza rağmen 830 bin metrekarelik alanı satışa çıkardı. Bunlarla ilgili dava süreçleri hala devam ediyor. Bugün ise çok dehşet ölçekte taşınmaz satışı öngörülüyor. Tam tamına 261 stadyum büyüklüğünde tarla satılmak isteniyor. Bu satışa hep birlikte dur demek zorundayız. Burada büyük bir kandırmaca da oldu. Birçok tarla köylüler tarafından hali hazırda ekiliyor ve yeni mahsul dönemine hazırlanıyordu. Vatandaşlarımız buraları kiralamak istediklerinde kendilerine 15 Ocak tarihini beklemeleri söylendi. 15 Ocak’ta bu yerleri kiralayacaklarını düşünen köylüler tarlaları ekip biçerek yeni sezona hazırlık yaptı. Şehrin en güvenilir olması gereken belediye başkanı burada halkını kandırmamalıydı. Onlara 15 Ocak tarihini işaret etmemeli, bu gerçekliği onlara o gün ifade etmeliydi.”

''BELEDİYE YIKIM KÜLFETİNİ NİÇİN SAHİPLENİYOR''

Kemaller, ayrıca satılan taşınmazlar arasında Zafer mahallesinde imar durumu ticari olan 16,5 dönümlük bir arazi de olduğunu hatırlatarak, “Geçtiğimiz günlerde yıkımı gerçekleştirilen bu taşınmaz ihaleye çıkılarak mı yıkıldı? İhaleye çıkıldıysa hangi firma yıkımı gerçekleştirdi? Yıkımdan kalan hafriyat ne yapıldı? Madem satılacaktı, yıkım masrafı neden belediye tarafından karşılanıyor da satışı gerçekleştirilecek olan kişiye bırakılmıyor? Neden bu külfeti belediye sahipleniyor? Yoksa burası, burayı alacak kişi belli de ona mı hazırlanıyor” dedi.

''BU SATIŞLA AİLELER ÇÖKECEK''

DEVA Partili meclis üyesi Nezih Özuyar ise “Ata toprakları, en verimli tarlalar satılmakta ısrar ediliyor. Hem şahsınıza hem de Cumhur İttifakı meclis üyelerinin vicdanlarına sesleniyorum, gelin bu satışlardan vazgeçin. Bu karar yanlış, belediyenin elbette gelire ihtiyacı var, imara açılmış arsa niteliğinde mahaller varken bunda ısrar etmeyin. 15 köy var, Kadıköy’de 20 aile bu satışla birlikte çökecek” diye konuştu.

(ANKA)