Urfa'nın Akçakale ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya, Dersim'in TKP’li Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’dan uyguladığı projeleri kendi ilçesinde de uygulamak için görüş aldığını açıklarken çarpıcı ifadeler kullandı. Yalçınkaya, "Şimdi bu model burada işlemez kardeşim. Alevi inancı çok sağlam bir inanç. Yani, hakkı, hukuku bilen adamlar. Adam biliyor. 5 dönüm nohut ekecek. Gitti, beş dönümün nohutunu aldı, mazotunu aldı. Getirip veriyor, başkan da pazarlıyor. Parasını veriyor, karını veriyor. Şimdi ben versem ne mazotu alabilirim, ne nohutu alabilirim," dedi.

AKP'li belediye başkanı: Tunceli modeli burada işlemez, Alevi inancı çok sağlam bir inanç

21. dönem DYP'den milletvekili seçilen, 2019 ise yüzde 55 oy ile en yakın rakibine 7 bin 319 oy fark atarak Akçakale Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Mehmet Yalçınkaya, geçtiğimiz günlerde Urfa'da yayın yapan Edessa kanalının Gündem Özel Programı'na konuk oldu.

Sözcü'den Ahmet Kaya'nın haberine göre yayın sırasında, yapımcı Şeref Toprak'ın çiftçilere yönelik hizmetlerini sorması üzerine çalışmalarını anlatan Yalçınkaya, izleyicileri şaşırtan açıklamalarda bulundu.

Yayında, yapımcı Toprak'ın, “Tunceli benzeri projeler mi uyguluyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Akçakale Belediye Başkanı Yalçınkaya şunları söyledi:

“Gittim ben. Tunceli Belediye Başkanı ile de görüştüm. Dedim ki, ya çıkar senin şu modelini. Belki bize bir faydası olur. Çıkardı adam. Şimdi adam nohutu vermiş, mazotu vermiş. 5 dönümde nohut ekecek. Hasatta geri getirecek.

Şimdi bu model burada işlemez kardeşim. Alevi inancı çok sağlam bir inanç. Yani, hakkı, hukuku bilen adamlar. Adam biliyor. 5 dönüm nohut ekecek. Gitti, beş dönümün nohutunu aldı, mazotunu aldı. Getirip veriyor, başkan da pazarlıyor. Parasını veriyor, karını veriyor.

Şimdi ben versem ne mazotu alabilirim, ne nohutu alabilirim. ‘Ne olmuş baba yani bize 5 kilo nohut verdin diye (Alaylı bir ifadeyle) başımıza her gün kakirsin’ derler. Bu Tunceli modeli burada olmaz. Biz kendimize göre model bulmalıyız. Gittim, inceledim yani her şeyi.”

“URFALI NE CENNETE, NE CEHENNEME VERİYOR”

Konuşmasının devamında, Urfalıların yaşadıkları yere sosyal yardımda bulunmadıklarını da savunan Yalçınkaya, bu konuda ise şunları söyledi:

“Aha burada tıp fakültemiz var. Urfalı bir tane kapı vermiş mi, bırak tıp fakültesi kurmayı? Ben anlamadım. Şimdi bir valimiz vardı, Allah selamet verdi. Diyordu ‘Ben bu Urfalıları anlamadım. Diyorsun Balıklıgöl'e gel para ver, vermiyor. Urfaspor'a ver vermiyor. Ne cennete veriyor, ne cehenneme veriyor.' Bilmiyorum yani, çözemedik yani. Kayseri'de, Almanya'da çalışmış bir işçi, para biriktirmiş. Köyüne sağlık ocağı yapıp, hediye etmiş. Urfa'nın bir köyünde bir Urfalı'nın yaptığı sağlık ocağı var mı ya? Böyle bir yer. Böyle bir zor bir yer.”

Programın bir bölümünde de AKP'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile yaşanan olayları anlatan Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya şöyle konuştu:

“Şimdi Haseki geldi burada konuştu. Bizim bugünkü yerel yönetimin başındaki. Burada Hilton'da konuştu. Üç gün. Dedi ki, ‘22 yıl ben Kayseri'yi idare ettim. Şu kadar eser yaptım, bu kadar eser yaptım. Ve her kuruşu da kendim bularak, arsa üreterek bu işin içinden çıktım.' dedi.

İnince, ‘Sayın bakanım ben de söz istiyorum' dedim. ‘Buyurun’ dedi. Çıktım kürsüye. Dedim ki, ‘Bunları yapmışsın tamam. 13 ilçe de Ak Partili. Yani MHP'yi de bizden ittifak sayarsan aynı. Gel bize antrenörlük yap, bize yol göster. Biz de bu işi yapalım.

Sonra dedim ki, size bir soru Sayın Haseki. Kayseri'ye peygamber gelmiş mi? ‘Yok gelmemiş' dedi. ‘Niye?' dedim. ‘İyi adamlar' dedi. Dedim ‘Kötü adamlar da burada. (Burada yapıcı Şeref Toprak araya girerek ‘Onun için hep peygamberler gelmiş') diyor. Kesin. Ondan emin olabilirsin. En fazla peygamber de Akçakale'ye gelmiş. Şimdi gerçeği kabul etmek lazım. Urfa'nın kendine göre sıkıntıları var. Sıkıntı bölge.”