AKP’li Beykoz Belediyesi, imar planları mahkeme tarafından iptal edilmiş olan bölgede kalan parsele, “Millet Sofrası” adı altında hizmet binası yapmak için ihale açtı. Parselle ilgili olarak Beykoz Belediyesi’nin imar sorgulamasında bile, imar planının iptal edildiği bilgisi yer almasına karşın, inşaatın nasıl yapılacağı bir muamma.

AKP’li belediye imarsız yere inşaat ihalesi açtı

HABER MERKEZİ

İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin, Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) başvurusu üzerine 2018’de bölge imar planlarını iptal ettiği, Beykoz Çubuklu’daki bir parsel için Beykoz Belediyesi tarafından inşaat ihalesi açıldı.

“Beykoz Millet Sofrası Binası Yapılması İşi” adı altında açılan ihalenin tarihi 16 Nisan 2021. İhalenin Mekanik Teknik Şartnamesine göre işin adı “Çubuklu Mahallesi 793 da 22 parsel de hizmet binası yapılması işi” olarak belirtildi. Yine teknik şartnameye göre yaklaşık iki bin metrekarelik bir alan üzerine, taban alanı 824 metrekare olan bir inşaat yapılacak. Bodrum, zemin ve çatıdan oluşacak olan yapının toplam inşaat miktarı ise 2 bin 413 metrekare olacak.

Ancak bölgenin yeni nazım imar planları ve uygulama imar planları hazırlanmadan inşaatın başlaması mümkün gözükmüyor. Aksi takdirde Belediye kaçak inşaat yapmış olacak.

İMAR PLANLARI İPTAL EDİLMİŞTİ

akp-li-belediye-imarsiz-yere-insaat-ihalesi-acti-860053-1.

ŞPO İstanbul Şubesi, 2017 yılında hazırlanan imar planlarına itiraz etmiş ve İstanbul 4. İdare Mahkemesi 31 Ocak 2018 tarihinde imar planlarını iptal etmişti.

ŞPO hazırlanan imar planlarının doğal yapıyı dikkate almadığını, İstanbul Çevre Düzeni Planına aykırı olduğunu, imar planının güncel haritalara üzerine hazırlanmadığını, öngörülen nüfus için yeterli donatı alanının yaratılmadığını, ayrıcalıklı imar haklarının tanımlandığını, ayrıcaklı imar hakları oluşturan plan notları ile planlama alanı nüfus ve yapı yoğunluğunu arttırdığını iddia ederek dava açmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın savunmasını da uygun görmeyen İstanbul 4. İdare Mahkemesi, planların iptaline oy birliğiyle karar vermişti.