Güngören’de tekstil atölyesinde çıkan yangın sonucu kayıt dışı 5 göçmen işçinin yaşamını yitirmesi üzerine kaçak işyerleri tekrar gündeme geldi. AKP’li Güngören belediyesi ‘ekonomiye katkı sağlıyorlar’ ve ‘istihdam’ gerekçesiyle mevzuata aykırı şekilde kaçak işyerlerine ruhsat verdiği ortaya çıktı. Kaçak yapılara ruhsat verilerek buralardan elde edilecek gelir kaybının engellenmesi amaçlandığı vurgulandı.

AKP’li belediye kaçağa ruhsat verdi

Rıfat Kırcı

İşyerleri, atölyeler, fabrikalar denetimsizlik ve usulsüzlük nedeniyle işçilerin canını yutmaya devam ediyor. Kaçak işletmelere, usule aykırı faaliyet yürüten işyerlerine yönelik caydırıcı cezalar uygulanmıyor. İstanbul Güngören’de tekstil atölyesinde çıkan yangın sonucu 5 kayıtdışı göçmen işçinin ölmesi de işçi sınıfının facialar tarihine bu şekilde eklendi.


Güngören'de 5 işçinin yaşamını yitirdiği, 6 işçinin de yaralandığı yangınla ilgili Bakırköy Adliyesi’ne sevk edilen 6 kişiden Eyüp B., Koray A. ve Yusuf S. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Diğer 3 şüpheli ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Güngören Sanayi Mahallesi, Sinan Paşa Sokak'ta tekstil üretimi yapılan binada geçen cuma yangın çıkmıştı. 4 işçinin cansız bedenine bir işçinin karakolda verdiği ifade yangından 6 saat sonra tuvalette kilitli bulunmuştu. Yangından 1 gün sonra yapılan incelemede 1 işçinin daha cansız bedenine ulaşılmıştı.

Belediyeden kaçağı ruhsatlandırdı

Son yangınla birlikte 5 kayıtdışı göçmen işçinin yaşamını yitirmesi üzerine ruhsatsız işyerleri bir kez daha gündeme taşındı. Binlerce kaçak yapının yer aldığı Güngören’de ise kaçak işyerlerine 1 yıl süreyle geçerli olmak üzere ruhsat verildiği ortaya çıktı. Güngören Belediye Meclisi’nde 1 Temmuz 2020’de alınan kararla kaçak işletmelere ruhsat verildi.

Kaçak işletmelere ruhsat verilmesiyle ilgili çıkan kararda Güngören’de 16 bin 187 işletme olduğu ve bu işletmelerin yüzde 89’unun 2002 ve öncesi yapılar olduğu aktarıldı. Bu yapıların eski olması nedeniyle yapısal durum ve imar mevzuatından dolayı ruhsat almakta sorun yaşadıkları belirtildi. Kararda bu yapılara 1 yıl süreyle ruhsat verilmesi kararlaştırıldığı belirtildi.

Kaçak işletmeye ‘istihdam’ kılıfı

Meclis kararında şu ifadeler yer aldı: “İlçemizde bulunan işyerlerine yönelik Belediye Başkanlığımızda yer alan veriler incelendiğinde 16 bin 187 adet işyerinin bulunduğu, söz konusu işyerlerinden bir kısmının kayıtlı bir kısmının ise kayıtdışı (ruhsatsız) faaliyette bulundukları görülmektedir. Ülkemiz ve ilçemiz ekonomisine ciddi katkı yapan müesseselere ruhsat başvuruları değerlendirilerek gerekli işlemler yapılmaktadır. Ancak bu işlemler aşamasında ilçemizdeki mevcut binaların yapım tarihi, aradan geçen uzun sürenin varlığı, yapısal durum ve imar mevzuatından kaynaklı uygulamalarda sorunlarla karşı karşıya kalınmakta. İşletmelerin talepleri doğrultusunda ruhsat düzenlenememesi halinde ise ilçemiz ekonomisi, istihdamı ile özellikle tekstil sektöründen kaynaklı sahip olunan ilçemizin bilinirliği ve marka değeri olumsuz yönde etkilenmekte diğer taraftan çalışanlar ve işverenler de mağdur olmaktadır. Kayıtdışı işletmelerin belirlenecek usul ve esaslar dahilinde kayıt altına alınıp faaliyetlerine devam edebilmeleri suretiyle ilçemiz istihdamına, ekonomisine katkı sağlanması ve kamu yararı uyarınca kayıtdışı işletmelerden gelir kaybının engellenmesi amaçlanmıştır."

akp-li-belediye-kacaga-ruhsat-verdi-980247-1.

akp-li-belediye-kacaga-ruhsat-verdi-980248-1.