Sayıştay denetçileri, AKP’li Selçuklu Belediyesi’nin 2018 yılında ihalesiz 1 milyon 400 bin TL’lik fidan ve çiçek, 801 bin TL’lik de gıda malzemesi aldığını tespit etti. Sayıştay, harcamaların mevzuata aykırı olduğunu belirterek, “Satın alınan ürünlerin satıcının istediği fiyattan alındığını” belirtti

AKP’li belediyeden 1.4 milyon TL’lik çiçek

İsmail ARI

AKP’li Konya Selçuklu Belediyesi’nin 2018 yılında ihale yapmadan 1 milyon 400 bin TL’lik bitki, çiçek ve fidan aldığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri, kanun hükümlerine göre ihale yapılarak alınması gereken çiçek ve fidanların ihalesiz ve satıcının belirlediği fiyattan alındığını tespit etti.

Selçuklu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 2018 yılı içerisinde yeşil alanlarda ve piknik alanlarında kullanılmak üzere 1 milyon 411 TL’lik bitki, çiçek ve fidanı, ihalesiz, piyasada fiyat araştırması yapmadan, seçilen satıcının belirlediği değerden alım yapıldığını ortaya çıkardı.

İHALESİZ 801 BİN TL’LİK GIDA ALDILAR

Konya Selçuklu Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, 2018 yılında ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere alınan 801 bin 888 TL’lik gıda maddesinin de ihalesiz alındığı belirtildi. Belediyenin ihalesiz aldığı gıda malzemeleri “Hazır çorba, bisküvi, çikolata, çay, salça, ayçiçek yağı, makarna, pirinç ve nohuttan” oluşuyor.

VAKILARA VE KURAN KURSUNA PARA AKMIŞ

Sayıştay denetçileri, bu alımlarda da piyasa fiyat araştırmasının yapılmadığı, dolayısıyla idarenin seçtiği bir üreticiden, satıcının takdir ettiği değerden” mevzuata aykırı alım yapıldığını belirledi.

AKP’li belediyenin vakıf ve derneklerle imzaladığı protokoller doğrultusunda milyonlarca lira harcadığı da raporlarda yer aldı. AKP’li belediye, Hacıveyiszade ilim ve Kültür Vakfı Erkek Kuran Kursu inşaatının çatı ve cephe imalatlarını işini üstlenerek, belediye kasasından toplam 2 milyon 516 bin TL harcadı. Belediyenin ortada herhangi bir ortak proje olmamasına rağmen bir vakfın aylık yaklaşık 51 bin TL ve bir başka vakfın ise aylık 22 bin TL’lik kirasını ödediği de ortaya çıktı.