AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin kadınların ‘Eve geç kalmamaları, sabah ve akşam kocalarını uğurlaması ve karşılaması gerektiği ve terbiyeli genç kızların ise yüksek sesle bağırarak konuşmaması gerektiği’ gibi skandal ifadelerin yer aldığı gerici kitabı ‘hediye’ olarak dağıttı

AKP'li belediyeden skandal kitap hediyesi: Terbiyeli genç kızlar bağırarak konuşmazmış!

İsmail ARI

AKP'li Ümraniye Belediyesi, Yeni Akit Gazetesi Yazarı Yaşar Değirmenci tarafından yazılan ve içerisinde skandal ifadeler yer alan “Modern Dünyada Görgü Kuralları” isimli kitabı ücretsiz olarak dağıttı ortaya çıktı. Kitabın girişinde de Ümraniye Belediye Başkanı AKP'li İsmet Yıldırım’ın önsözü yer alırken özel olarak bastırılan kitapta Ümraniye Belediyesi’nin logosu ile “Hediyedir, parayla satılamaz” ifadesi yer aldı.

AKP’li Belediye’nin dağıttığı kitabın “Ev hayatı ve ailede adap” başlıklı bölümünde, evli kadınlara yönelik “Eve geç kalmamalı, sabah ve akşam kocasını mutlaka kedisi uğurlamalı ve karşılamalıdır. Dinlemesini bildiği kadar kocasının sözünü kesmemesini de bilmelidir. Kocasına yerinde ve gerekli şekilde hoşgörülü olabilmeli, onu kendi sevgi ve saygısından yoksun bırakmamalıdır. Evi veya kocasının işi ile ilgili konuları başkalarına anlatırken çok dikkatli olmalıdır” şeklinde kadınları aşağılayan ifadeler yer aldı.

KADINLAR, SÖYLENENDEN FAZLASINI ÖĞRENMEMELİYMİŞ

Aynı bölümde birde "Konu ne olursa olsun bundan fazla konuşmamalıdır. Kocasını sınıf arkadaşlarından veya mesai arkadaşlarından kıskanmalıdır. Kocasının işleri hakkında kendisine söylenenden fazlasını öğrenmeye heves etmemelidir” denildi.

Kitabın “Evin genç kızları başlıklı” bölümünde de, “Terbiyeli ve iyi yetişmiş bir genç kız, ailesini ve kendisini mahcup edecek her türlü davranıştan uzak durur. Yüksek sesle bağırarak konuşmak, arkadaşlarına uluorta şakalar yapmak, erkeksi davranışlar içine girmek, onların kullandığı hitap şeklini kullanmak bir genç kıza hiç de yakışmayan davranışlardır” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Herhangi bir toplantıda genç bir kızın oturuş şekli onun terbiyesi için çok önemli bir göstergedir. Bir genç kız sohbet ederken de vakarlı, ciddi, kendinden emin, şahsiyeti hakkında kimseyi şüpheye düşürmeyecek olgunlukta olmalıdır. Çok iyi bilmediği şeyleri konuşmaktansa iyi bir dinleyici olmak herhalde daha iyidir.

Sevgili kızlar! Şunu iyi bilin ki nezaket ve ince davranış, bir genç kıza yakıştığı kadar kimseye yakışmıyor. Hayatlarının en taze zamanlarını yaşayan genç kızlarımız bir de narin davranışlarda bulundukları zaman her şey daha iyi yerine oturur.”

HAYAT TARZI HALİNE GETİRMENİZ ÜMİDİYLE

Kitabın başında AKP’li Belediye Başkanı İsmet Yıldırım tarafından kaleme alınan önsözde de “Aile gönül rahatlığı ile okuyabileceğinize inandığımız ‘Modern Toplumda Görgü Kuralları’ adlı kitabı sizlere takdim ediyoruz. Bu kitabı ve daha birçoklarını bu duygularla okuyarak ve okumayı ruhunuzun beslemesi olarak, asla terk etmeyeceğimiz bir hayat tarzı haline getirmeniz ümidiyle….” İfadeleri yer aldı.

akp-li-belediyeden-gerici-kitap-hediyesi-740721-1.