AKP’li Gölmarmara Belediyesi’nin Kum Çayı üzerinde yapmak istediği kuvars kum ocağı projesi için onay verildi. Proje sahası ayrıca Sarıkız Kaynakları 2’nci derece koruma alanları içerisinde kalıyor.

AKP’li belediyeden kurutan proje

Aycan KARADAĞ

Manisa’nın AKP’li Gölmarmara Belediyesi’nin şirketi olan Gölmar Madencilik tarafından Marmara Gölü’nü besleyen kaynaklardan bir olan Kum Çayı üzerinde Kuvars-Kum Ocağı projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay çıktı.

Çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verilen proje için 16,28 hektarlık alanda yıllık 80 bin ton kapasitede üretim yapılması planlanıyor. Proje alanı, Sarıkız Kaynakları 2. Derece Koruma Alanları ve DSİ Genel Müdürlüğü kararı ile tahsise kapatılan Manisa Saruhanlı Alt Havzası Yeraltı Suyu İşletme Sahası içerisinde kalıyor. Ayrıca proje alanı içerisinden ve yakın çevresinden Gördes Çayı da geçiyor.


MARMARA GÖLÜ KURUDU

Manisa’nın Gölmarmara ilçesinin güneyinde bir alüvyal set gölü olan ve 2017 yılında ‘Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan’ ilan edilen Marmara Gölü yaşanan kuraklık etkisiyle tamamen kurudu. Kuruyan Gölü ayrıca önemli kuş alanı olarak biliniyor. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülüyor. Nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun kış aylarında yüzde 9’u Marmara Gölü’nde besleniyor. Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege Değerli, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Marmara Gölü’nün kurumaması için uzun süredir mücadele ediyoruz. Çağrılarda bulunuyoruz. Ancak bugüne kadar hiçbir adım atılmadı. Belediye adını bu gölden almasına rağmen bu gölü korumuyor. Üstüne üslük bu gölü kurutmak için proje üretiyor. Bu anlayış, belediye hizmetlerin temel anlayışına uymayan ve ekolojik talanı güçlendirecek bir anlayış. Bunu kabul etmiyoruz. Merkezdeki siyasal anlayışın yerele nasıl yansıdığını görüyoruz. Tüm bölgeyi etkileyecek bu projeye karşı dava sürecini başlatacağız” diye konuştu.