Sayıştay denetçileri, AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde 2008 ile 2018 yılları arasında özel kalem müdürlüğüne atanan sekiz kişinin iki ay bile görev yapmadan memur olduğunu tespit etti. Bu kadronun sınavsız memurluğa geçiş için kullanıldığı belirlendi

AKP’li belediyelerde sınavsız memurluk

İsmail Arı

Sayıştaş’ın 2018 yılı denetimleri kapsamında AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan atamalar incelendi. Denetçiler, özel kalem müdürlüğüne atanan sekiz kişinin iki ay bile görevde kalmadığını ve kısa görev sürelerinden sonra memur unvanı ile başka birimlere atandığını belirledi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, “En uzun süre görevde kalan özel kalem müdürünün ise bir yıl iki ay 13 gün görev yaptığı ve ardından ekonomist unvanı ile memuriyete geçirildiği görülmüştür. Özel kalem müdürlüğüne açıktan yapılan atamaların memuriyete sınavsız geçişin bir yolu olarak kullanıldığı, açıktan atanan kişilerin bir süre sonra memur olarak başka bir kadroya geçirildiği görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

EŞİTLİK VE LİYAKAT İLKESİNE AYKIRI

Sayıştay, özel kalem müdürlüğüne yapılan atamaların öncelikle belediyede çalışan memurlardan ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlardan yapılması gerektiği uyarısında bulunarak AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat’ ilkesine aykırı hareket ettiğini saptadı. Belediye yetkileri, Sayıştay’ın usulsüz atamalara ilişkin tespitine, “Belirtilen hususlar dikkate alınacaktır” yanıtını vermekle yetindi.

ENGELLİ MEMUR ÇALIŞTIRMAMIŞLAR

Sayıştay denetçileri, kanunun gereği kurumların toplam dolu kadrosunun yüzde 3’ü oranında memur çalıştırmak zorunda olduğunu hatırlatarak, belediyenin 14 adet engelli memur çalıştırma yükümlülüğü bulunmasına rağmen 11 adet engelli memur çalıştırdığını belirledi.

***

SEÇİME ÜÇ AY KALA ATAMA

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Samsun Atakum Belediyesi’nin 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da dikkat çeken tespitler yer aldı. Atakum Belediyesi’nin AKP’li eski başkanı İshak Taşçı’nın yerel seçimlere üç ay kala, muhasebeciyi üçüncü derece zabıta müdürü olarak atadı. Taşçı, aynı kişiyi 25 gün sonra da mali hizmetler müdürü olarak atadı.

ATAMA MEVZUATA AYKIRI

Sayıştay raporunda atamanın mevzuata aykırı olduğu belirtilerek “Söz konusu personelin zabıta müdürü olarak atanması, aranan şartları taşımadığından ve aynı zamanda sınav şartını da yerine getirmemiş olduğundan, mümkün görülmemektedir. Bununla beraber söz konusu personel zabıta müdürü olarak atandıktan 25 gün gibi kısa bir süre sonra Mali Hizmetler Müdürü olarak atanmıştır” dendi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.