Ekonomik güçlük çeken yurttaşlara yardım yapılması amacıyla “Belediye Başkanı’na belediye bütçesinin yüzde 10’u kadar borçlanma yetkisi verilmesi” teklifi, Meclis’in AKP’li üyelerinin engellemesiyle karşılaştı. AKP’li Murat Köse, borçlanma yetkisinin 100 milyon TL ile sınırlandırılmasını istedi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Yardım çabalarına çomak sokanları, halka anlatacağız” dedi

AKP'li belediyelerin kullandığı hakkın ABB'ye verilmesi engellendi

Fotoğraf: Arşiv

Mustafa M. Bildircin

ABB Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında olağanüstü toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi, “Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yapılacak çalışmalar, toplu taşıma hizmeti veren esnafa verilecek gelir desteği” gibi konuları görüşmek için bir araya geldi.

Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik güçlük çeken yurttaşlara nakdi yardım sağlamak amacıyla Meclis’te görüşülen, “Belediye Başkanı’na borçlanma yetkisi verilmesi” önerisi AKP’li ve MHP’li üyelerinin engellemeleriyle karşılaştı. Mamak Belediyesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Murat Köse, borçlanma yetkisinin 100 milyon TL ile sınırlandırılmasını istedi.

AKP’LİLER İTİRAZ ETTİ

Belediye Başkanlığı’na, 5393 Sayılı Belediye Kanuna uyarınca, belediye bütçesinin yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla borçlanma yetkisi verilmesi talebine AKP’li üyeler, “Gelirlerin yüzde 10’u değil, 100 milyon TL kadar borçlanma yetkisi verilsin” önerisi getirdi. ABB Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, öneriye tepki göstererek, “Önceki dönemlerde bu tip kararlar geçirilmiş Meclis’ten. İnsanlar aç, zor durumda. Şimdi yardım etmeyeceğiz de ne zaman edeceğiz” dedi.

HALKA ANLATACAĞIZ

ABB Başkanı Mansur Yavaş, borçlanma yetkisinin 100 milyon TL ile sınırlandırılmasının “siyasi sorumluluğu” olacağını söyledi. Yardım çabalarına çomak sokanların halka hesap vereceğini ifade eden Yavaş, “Otobüslerde, reklam panolarında bunları halka anlatacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ DÖNEMLERDE KABUL EDİLMİŞTİ

Belediye Başkanı’na, belediye bütçesinin yüzde 10’u kadar borçlanma yetkisi verilmesine itiraz eden AKP’li üyelerin, önceki dönemlerde başkanlara aynı yetkiyi verdiği öğrenildi.