AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin eski ortağı olduğu şirketin Beykoz Belediyesi’nden milyonlarca lira değerinde 3 ihale aldığı ortaya çıktı.

AKP'li belediyenin 3 ihalesi Kabaktepe’nin eski ortağına gitmiş

Beykoz Belediyesi 2021 yılı Meclis Denetim Komisyon Raporu hazırlandı. İlçe belediyesinin CHP’li Meclis üyesi Cemal Sataloğlu, rapora şerh koydu. Gazete Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre; şerhte, AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin eski ortağı olduğu Erk Haberleşme Telekomünikasyon Bilişim firmasının üst üste on milyonlarca lira değerinde iş makinesi ve araç kiralama ihalesi aldığı ortaya çıktı.

İHALE 4’E BÖLÜNDÜ

İlçe belediyesi meclis komisyonu üyesi Sataloğlu, 1 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasını kapsayan dönemde kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılamadığına dair uygulamalar tespit etti ve 2021 yılı gelir-giderleri ile hesap ve işlemleri üzerinde yapılan denetim faaliyeti sonucu ortaya çıkan denetim raporuna şerh koydu. Şerhte, belediyenin iş makinesi ve araç kiralama hizmet işini 4 ihaleye bölerek gerçekleştirdiği anlatıldı. Süreç şöyle gerçekleşti:

30 Aralık 2020 tarihinde imzalanan ilk sözleşme ile ocak-şubat-mart dönemlerine ait muhtelif cins miktarlarda iş makinesi ve araç kiralama hizmet alımı işini 6 milyon 999 bin 395 lira + KDV tutarı bedelle Sarılar İnşaat ve Elekt.San ve Tic.Ltd.Şti. firması aldı.

Şerhte, bu sözleşmenin ilk 3 ayı kapsamasına karşın nisan ayı dönemi içinde yapılan ihaleye aykırı olarak işin devam ettirildiğinin yapılan yazışmalardan tespit edildiği anlatıldı. Sözleşmeye karşın şirkete fazla para ödendiği belirtilen şerhte, “İlk yapılan sözleşmeye rağmen yükleniciye ödenen fazla tutar 451 bin 97 liradır” denildi.

İHALELER HEP AYNI ŞİRKETE

Belediye bu kez nisan-mayıs-haziran dönemlerine ait muhtelif cins miktarlarda iş makinesi ve araç kiralama hizmet alımı işi ihalesi yaptı. İhaleyi, 1 Nisan 2021 tarihinde imzalanan sözleşmeyle 6 Milyon 937 bin 200 lira + KDV bedelle AKP İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe’nin eski ortağı olduğu Erk Haberleşme Telekomünikasyon Bilişim İnş.Tur.San.Ve Tic. Ltd. Şti. firması aldı.

Aynı şirket, temmuz-ağustos-eylül dönemlerini kapsayan muhtelif cins miktarlarda iş makinesi ve araç kiralama hizmet alımı işi ihalesini de 6 milyon 728 bin 700 lira + KDV bedelle aldı. Belediye ile şirket arasında 30 Haziran 2021 tarihinde sözleşme imzalandı.

Ekim-kasım-aralık dönemlerini kapsayan dördüncü ihaleyi de aynı şirket aldı. Belediye ile şirket arasında muhtelif cins miktarlarda iş makinesi ve araç kiralama hizmet alımı işi ihalesinin sözleşmesi 39 milyon 608 bin 525 lira + KDV tutarı bedel üzerinden 22 Eylül 2021 tarihinde imzalandı.

‘REKABET ENGELLENDİ’

Son ihale sürecine ilişkin şerhte, “Araçların sürücüsüz kiralanması hizmet alımı işinde çalışanlara ait tüm giderlerin idareye ait olması gerekmektedir. Yüklenicinin sorumluluğunun bulunmaması gerekirken ilgili durum net şekilde belirtilmediğinden rekabet engellenmiştir” denilmesi dikkat çekti.

Belediyenin 'muhtelif cins miktarlarda iş makinesi ve araç kiralama hizmet alımı işi ihalesi'ni yıl içinde bölerek yüksek maliyete katlandığı belirtilen şerhte, özetle şu ifadelere yer verildi: “İhalelerin üçer aylık kısımlara bölünmesine rağmen aynı yüklenici tarafından tekrar tekrar alınması, üstelik 15 ay süreli bir alım olan dördüncü ihalede yükleniciden daha ihale yapılmadan yaklaşık maliyet cetveli hesabı için 17.06.2021 tarihinde müdürlük tarafından yazılan yazı ile fiyat teklifi istenmiş olması yaklaşık maliyetin gizliliğini ortadan kaldıran ve yükleniciye ihalede ilave avantaj sağlayan unsurlardır. Siyasi himayecilik ve rekabeti bozucu davranışları kamu alımlarında etkinlik arayışını olumsuz etkilemektedir.”