AKP’li Düzce Belediyesi, 1,5 milyon TL’ye kiraladığı toplam 83 aracın bir bölümünü, ihalenin ardından başka araçlarla değiştirildi. Teslim tutanağı ile alınan 17 adet Toyota Corolla marka araçların fiilen kullanılmadığı, yerlerine ise 12 adet Renault Megane marka aracın alındığı belirlendi

AKP’li belediyenin 'kiralık araç' oyunu: Araçlar ihaleden sonra değiştirildi

MUSTAFA M. BİLDİRCİN

Sayıştay denetçileri, AKP’li Düzce Belediyesi’ndeki araç kiralama oyununu açığa çıkardı. Belediye’nin 9 Eylül 2019 ve 31 Aralık 2019 tarihi arasında kullanmak üzere 1,5 milyon TL’ye kiraladığı 83 aracın bir bölümünün, ihalenin ardından farklı araçlarla değiştirildiği tespit edildi.

Kira sözleşmesinde, araçların yabancı menşeili ve 1600 CC silindir hacmini geçmeyeceği belirtilse de ihalenin ardından araçlar, başka araçlarla değiştirildi. İncelemelere göre Düzce Belediyesi, ihaleyle kiraladığı araçları geri göndererek bir adet Wolswagen Passat, dört adet Skoda Super B kiralarken Fiat Egea olan araçları da Fiat Linea ile takas etti. İhale teslim tutanağıyla alınan 17 adet Toyota Corolla marka araçtan hiçbirinin fiili olarak kullanılmadığı, yerlerine ise 12 adet Renault Megane marka aracın konulduğu belirlendi .

KİRALIK ARAÇ OYUNU

Belediyedeki kiralık araç oyunu, denetim raporuna şu ifadelerle kaydedildi:

“Şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak 83 adet araç belediye tarafından teslim alınmıştır. Ancak araçlar teslim alındıktan sonra hem emniyet müdürlüğüne hem de araçların belediyenin yakıt dolum istasyonuna gönderdiği listede teslim tutanağında yer almayan araçların bulunduğu tespit edilmiştir. Yani belediye ihale kapsamında şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak teslim aldığı araçlardan bazılarını geri göndermiş bunlar yerine mezkur mevzuat hükümlerine aykırı olacak şekilde başka araçlar kullanmıştır. İhale kapsamında teslim alınmayıp fiili olarak kullanılan yeni araçlar arasında mevzuat hükümlerine uygun olmayan yabancı menşeili (1 adet Wolswagen Passat, 4 adet Skoda Super B) araçlar bulunmaktadır. Ayrıca bazı araçların daha düşük özellikte olacak şekilde teslim tutanağında farklı (Fiat Egea) fiili olarak garaj amirliğinde kullanılan listede farklı (Fiat Linea) olduğu tespit edilmiştir, teslim tutanağıyla alınan 17 adet Toyota Corolla marka araçtan hiçbiri fiili olarak kullanılmamakta, ihale kapsamında teslimi yapılmayan 12 adet Renault Megane marka araç kullanılmaktadır.”