Yargı kararlarına rağmen talan edilen Bahçeşehir Gölet’e ilişkin bir karar daha verildi. Danıştay, AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin 2015’te gölet bölgesindeki altı parseli satmak için açtığı ihalenin iptaline karar verdi. Av. Söbe, “Gölet'te inşaatlar bitti, dükkânlar açıldı. Şimdi tüm bunların hem imar planları hem de ihaleleri iptal edilmiş oldu” dedi.

AKP’li belediyenin satış ihalesine iptal

Uğur ŞAHİN

Halkın itirazlarının dinlenmediği ve yargı kararlarına rağmen yeşil alanın betonlaştırıldığı İstanbul Başakşehir’deki Bahçeşehir Gölet’e ilişkin bir karar daha çıktı. Yerel mahkemenin verdiği kararı bozan Danıştay 13. Dairesi, AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin gölet bölgesindeki parselleri ‘hasılat paylaşımı’yla satmak için açtığı ihalenin iptaline hükmetti.

AKP’li Başakşehir Belediyesi, 2015’te bölgenin önemli yeşil alanlarından olan Bahçeşehir Göleti’ndeki altı parselde ‘rekreasyon projesi’ yaptırılmasına karar verdi. 9 Nisan 2015’te de söz konusu parsellerde projeyle birlikte yapılacak taşınmazların ‘hasılat paylaşımı’ yöntemiyle 22 Nisan 2015’te satılmasına dair ihale yapıldı. Ancak bu ihale Bahçeşehir Gölet Gönülleri tarafından yargıya taşındı.

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, 29 Ocak 2016’da, ihalede hukuka aykırılık bulunmadığını savunarak, davanın reddine karar verdi. Bunun üzerine, Bahçeşehir Gölet Gönülleri, avukat Cenk Söbe aracılığıyla kararı temyiz etti. Başvuruda ihale konusu taşınmazların tapu kayıtlarında satılamayacağına ilişkin şerh bulunmasına rağmen, ihalenin yapılmasının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekildi. Başvuruyu karara bağlayan Danıştay 13. Dairesi ise İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘ret’ kararını bozdu.

akp-li-belediyenin-satis-ihalesine-iptal-1047199-1.

HUKUKA UYGUN DEĞİL

15 Haziran’da oybirliğiyle alınan hükümde, eski imar planları için ‘iptal kararı’ verildiği hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi: “Rekreasyon ve Dere Islahı Projesi’nin dayanağını oluşturan 607 ada, 2, 5, 6 ve 10 sayılı parselleri kapsayan 31 Temmuz 2013 tarihli 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ile 4 Ocak 2018 tarihli Revizyon Nazım ve Uygulama İmar Planları’nın yargı kararlarıyla iptal edildiği ve bu kararların kesinleştiği anlaşıldığından, dava konusu ihale işleminde hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır.”

Danıştay, dosyanın alt derece mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

İNŞAATLAR BİTTİ

Karara ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Avukat Cenk Söbe, satış ihalelerin bölgedeki imar planlarının geçersiz kalması nedeniyle iptal edildiğini kaydetti. Av. Söbe, şunları dile getirdi:

“Gölet'te ihale yapıldı, bunun öncesinde de Belediye Meclisi, başkan’a bölgeye ilişkin yetki verildi. Biz de ‘Buranın imar planları iptal edildi’ diyerek ihaleleri yargıya taşıdık. Fakat yerel mahkeme, başvurumuzu reddetti. Danıştay ise ‘İhale iptal edilmeli çünkü burada inşaata izin verilen imar planları iptal edildi, burada inşaat yapmak hukuka aykırı olur’ diyerek karar verdi. Fakat Gölet'teki inşaatlar bitti, tüm dükkanlar, kafe ve restoranlar açıldı. Şimdi tüm bunların hem imar planları hem de ihaleleri iptal edilmiş oldu.”

akp-li-belediyenin-satis-ihalesine-iptal-1047198-1.

SUÇ DUYURUSU YAPILACAK

“Burada hukuki dayanağı olmayan inşaatlar söz konusu” diyen Av. Cenk Söbe, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz suç duyurusu ve tazminat davalarına hazırlıyoruz. 2015’ten bugüne kadar yapılan işlemlerin hepsi hukuksuzdur. Orada dükkân alan insanlar ile halka karşı karşıya gelmesi amaçlanmıştır. Çünkü hukuksuz olduğunun belediye biliyordu. Mahkeme kararları geciktiği için bugün bu noktaya geldik. Başakşehir Belediyesi yüzünden hem insanlar parklarından oldu hem de mülk sahipleri itilaflı bir yer satın olmuş oldu. Hem halk hem de yatırımcı mağdur edildi.”

GÖLET'TEKİ HUKUKSUZLUK BİR KEZ DAHA TESPİT EDİLDİ

Bahçeşehir Gölet Gönülleri’nden karara ilişkin yapılan açıklamada, bölgedeki hukuksuz ihale, inşaat ve imar planlarının hukuk engeline takıldığına vurgu yapıldı. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Belediyenin hukuksuz işlemleri yargıdan dönmeye devam ediyor. Bu sefer de, gönüllüler olarak ilk açtığımız gölet ihalesinin iptali davası Danıştay tarafından kesin olarak iptal edilmiştir. Buna göre gölet inşaatının hukuksuzluğu yargı eliyle bir kez daha tespit edilmiştir. Bu aşamada görevini yerine getirmeyen belediye ve yetkili birimleri, mahkeme kararlarını uygulamaya, göleti eski haline getirmeye çağırıyoruz. Mahkeme kararlarını yerine getirmemek suçtur! Bu hususta tüm Bahçeşehirlilerin tazminat davası açma hakkı saklıdır.”