AKP’li Başakşehir Belediyesi’nin 78 milyon liralık tadilat ihalesini, yandaş Ahbal İnşaat aldı. Burak Balamir’e ait şirket bugüne dek 97 milyon liralık iki ihale, abisi Ömer Balamir ise 129 milyon liralık dokuz ihale kaptı.

AKP’li belediyeye abi kardeş abone!
Belediye, milyonlarca liralık belediye binasını da Balamir kardeşlere yaptırdı

Uğur ŞAHİN

AKP’li İstanbul Başakşehir Belediyesi, milyonlarca lira harcayarak 'en lüks belediye sarayı’nı yaptırdığı şirkete, bir ihale daha verdi. Borç batağındaki belediye, ilçedeki kamu binalarının tadilatı için Ahbal İnşaat’a 78 milyon 852 bin TL ödeyecek. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Ahbal İnşaat, Hakan Burak Balamir’e ait. Külliye büyüklüğündeki Başakşehir Belediyesi’nin hizmet binasının inşaatını, Burak Balamir’i ait Ahbal İnşaat ile abisi Ömer Faruk Balamir iş ortaklığı yapmıştı.

AKP’li Yasin Kartoğlu’nun yönetimindeki Başakşehir Belediyesi, 31 Mayıs’ta “İlçe Genelindeki Kamu Yapılarında Tamamlama ve Tadilat İşlerinin Yapılması” başlığıyla bir ihale açtı. 360 kalem inşaat işini içeren ihale, 78 milyon 852 bin TL’lik teklifle Ahbal İnşaat’a gitti. Şirketle, AKP’li belediye arasında 27 Temmuz’da sözleşme imzalandı.

Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, 21 Ağustos 2014’te kurulan şirket, Urfa merkezli ve Hakan Burak Balamir’e ait. Bu şirket, daha önce kamuoyunun gündemine AKP’li Başakşehir Belediyesi'nin kaba inşaatını Emlak Konut’a yaptırdığı ve tam 130 milyon TL’ye mal olan belediye binasıyla geldi. Belediyenin inşaatı tamamlamak için açtığı ihaleyi, 94 milyon 963 bin TL’ye Hakan Burak Balamir'e ait ‘Ahbal İnşaat Taahhüt’ isimli şirketle abisi Ömer Faruk Balamir’e ait şahıs firması aldı. Ancak bu ihaleler, AKP’li belediyelerden kaptıkları ilk iş değil.

MİLYONLARCA LİRA

Ahbal İnşaat, son 11 yılda kamudan 124 milyon 244 bin TL’lik beş ihale aldı. Bu ihalelerin 97 milyon 282 bin TL’lik kısmı, Başakşehir Belediyesi’nin işleriydi. Ömer Faruk Balamir ise kamu kurumları yerel yönetimlerden son 11 yılda 162 milyon 471 bin TL tutarında 16 ihale aldı. Bu ihalelerin 129 milyon 352 bin TL’lik kısmı, 9 işle AKP’li Başakşehir Belediyesi’nden oldu. Hakan ve Ömer Balamir’lerin kız kardeşi Filiz Balamir Dereli bir dönem, Urfa AKP Kadın Kolları’nın Tanıtım ve Medya Başkanlığı’nı yapmıştı.

GEDİKLİ ŞİRKETLERDEN

CHP’li Başakşehir Meclis Üyesi Beyzade Kayabaşı, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Ahbal İnşaat, Başakşehir Belediyesi’nin en gedikli firmalarından bir tanesi” dedi ve ekledi: “Bu şirket, AKP’ye bağlantısı olan bir şirket… Bu tarz ihalelerde hep bir ya da iki firma kalıyor. Daha önceki çalışmış firmalar olduğu için de hep aynı şirketlerle ilerleniyor. Bir de Sayıştay tarafından Başakşehir Belediyesi, 2018 yılından beri denetlenmiyor. En son ocak, şubat ve mart ayında denetim yapıldı. Başkan da ‘Denetimden herhangi bir olumsuz çıkmadığı’ beyanında bulundu. Fakat Sayıştay, hâlâ raporlarını açıklamadı. Bu durum belediyeyi büyük ihalelerin hep aynı firmalara verilmesi için cesaretlendiriyor. Başakşehir Belediyesi, yüzde 200’ye yakın ek bütçe aldı, bu kadar bol parayı da bol keseden kendi firmalarına ihale ediyorlar.”

REHİN ALINAN TOPRAKLAR NE OLUYOR?

Avukat Hasret Nur Palavuz’un ifadelerine göre çiftçinin rehin bıraktığı tarım arazisi ihale yoluyla satılıyor veya haczediliyor. Çobanoğlu’nun ifadelerine göre ise toprağını rehin bırakan çiftçi üretimi bırakıyor, tarımdan kopuyor. Büyükşehirlere göç başlıyor. Kentlerde güvencesiz şartlarda çalışmak zorunda kalıyor.