Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Ofisi’nde görev yapan Arkeolog Bülent Türkmen, yol bakım şantiyesine sürgün edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Basın açıklamasına gelmem engellenmeye çalışıldı” dedi

AKP’li Bergama Belediyesi’nde sürgün edilen arkeolog: Basın açıklamasına gelmem engellenmeye çalışıldı

BİRGÜN İZMİR

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Ofisi’nde görev yapan Arkeolog Bülent Türkmen’in, Fen İşleri Müdürlüğü Bayındırlık Şantiyesi ‘yol bakım işlerine’ sürülmesi tepki çekti. Konuyla ilgili Bergama Demokrasi Güçleri bugün Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

ZARARI BERGAMA'MIZ GÖRECEKTİR

Basın açıklamasını okuyan Şirin Ural, Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası Ofisi’nin işlevsizleştirilmeye çalışıldığı belirterek, “Son 1 yıldır bu birim işlevsizleştirilmeye çalışılıyor. Örneğin Selinos deresi dünya mirası dokusunun göbeği olduğu için ıslah çalışmalarında bu birim de yer alıyordu. Ancak belediyenin son dönem reklamını yaptığı ıslah çalışmaları toplantılarına bu birim çağırılmamış, görüşü dahi alınmamıştır. Birimin başından beri tüm çalışmalarında yer alan Bülent Türkmen’in sürgün kararı bu birimin feshedilmesi niyetinin açık göstergesidir. Alınan bu kararlardan en büyük zararı da UNESCO Dünya Mirası şehrimiz Bergama'mız görecektir” diye konuştu.

akp-li-bergama-belediyesi-nde-surgun-edilen-arkeolog-basin-aciklamasina-gelmem-engellenmeye-calisildi-732000-1.

Basın açıklamasında söz alan Uzman Arkeolog Bülent Türkmen, “Bugün yeni iş yerimde göreve başladım. Sabah sorumlu müdürümüz ‘öğlenden sonra bir göreviniz var’ dedi. ‘Nerede’ dedim. ‘İneşir Köyünde bir alan var, oraya gideceğiz’ dedi. ‘Arkeolojik bir alan mı, sit alanı mı’ diye sordum. ‘Bilmiyorum, gidip bakacağız sit alanı mı diye’ dedi. ‘Sit alanı olup olmadığı kayıtlarda vardır’ dedim. ‘Bir kaya var, kaya patlamış ona bakmaya gideceğiz’ dedi. Basın açıklaması saati yaklaşınca ‘şimdi gidiyoruz’ dediler. Ben de ‘12’de benim öğle tatilim var, yetiştirecekseniz gidelim’ dedim. ‘Yetiştiremeyiz, İneşir’den de Ayazkent’e gideceğiz’ dediler ve benim öğle arası yapılan bu basın açıklamasına gelmemi engellemeye çalıştılar” şeklinde konuştu.

BU SÜRGÜN ASLA KABUL EDİLEMEZ!

Ekoloji Birliği ise yazılı bir açıklama yaparak Bergama Belediyesi’ni eleştirdi. Yapılan açıklamada, “Tarihi miras alanında zengin bir bölgede alanında uzman bir arkeoloğun yol yapımı işine sürgün edilmesi en başta Dünya Kültür Mirası Bergama'ya ve Bergamalıya hakarettir. Bu sürgün asla kabul edilemez! Kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinde en ön safta yer alan, Tüm Bel Sen İzmir Şube yönetiminde emek veren Bülent Türkmen, yaşam alanlarımızı koruma mücadelesinde de büyük emek sahibidir. Ekoloji Birliği'nin ilk adımlarının atıldığı Bergama Buluşmasının örgütleyicileri arasında yer alan Türkmen, kurucu bileşenimiz Bergama Çevre Platformunda da aktif çaba gösteren bir yaşam savunucusudur. Bergama Belediyesi’nde uzman arkeolog olarak görev yapan Bülent Türkmen, arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş’ın ekibiyle Allianoi antik kent kazılarında çalışmış ve Bergama’nın arkeolojik değerlerinin korunmasına dönük önemli” denildi.