AKP'ye oy verdiğini söyleyen Uşaklı bir besici, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım'a ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları anlattı. Besici, “AK Parti’nin haber kanallarında, ‘Vekil bu adamı parayla tutmuş’ derler. Ben, AK Parti’ye oy vermiş bir insan olarak Uşak’ın en büyük hayvancısıyım. Şu anda hayvancılık bitmek üzere, millet gebe hayvanlarını kesiyor" dedi.

AKP'li besici: Hayvancılık bitmek üzere, millet gebe hayvanlarını kesiyor
Fotoğraf: ANKA

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, hayvan pazarında besiciler ve toptancı halinde esnafla bir araya geldi.

Yalım'a ziyareti sırasında ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları anlatan ve AKP'ye oy verdiğini söyleyen bir besici, "“AK Parti’nin haber kanallarında, ‘Vekil bu adamı parayla tutmuş’ derler. Ben Uşak’ın en büyük hayvancısıyım. Eskiden beş torba yeme bir koyun satıyorduk, şimdi iki torba yeme bir koyun satıyoruz. Şu an hayvancılık bitmek üzere, millet gebe hayvanlarını kesiyor. Tarım Bakanı da çıkıyor, ‘Tarım Kredi Kooperatifleri’nde et satacağız’ diye konuşuyor. Tavuğun kilosu 60 TL, koyunun kilosu 25 TL; hesabını yapsın. Biz, ona sandıkta dersini vereceğiz Allah’ın izniyle” dedi.

Yalım ise yem maliyetlerine dikkat çekerek “Durum gerçekten içler acısı. 2,5-3 torba yem için bir tane koyunu kesime veriyorlar. Koyunları ortalama 900-1.000 TL’ye veriyorlar. Bu koyun anaç, seneye doğum yapacak. Seneye kuzuların, koyunların çoğalması adına tutulması gereken hayvanlar maalesef 1.000 TL’ye, yani 2,5-3 üç torba yem parasına kesime gidiyor. Önümüzdeki yıl özellikle küçükbaş hayvancılığı çok zor günler bekliyor" ifadelerini kullandı.

'DOMATESÇİYİM, KENDİ EVİMİZE BİR KİLO DOMATES ALAMIYORUZ'

Domatesi 8 liraya pazarcıya sattığını söyleyen bir hal esnafı ise maliyetlerden dert yandı. Esnaf, “Pazarda ürünün masrafını yapacak; poşeti, tezgahı koyacak, birde kendi kazancını koyacak, 12-13 lira fiyat yazacak. Pazarcı, 12-13 lira yazsa bile para kazanamaz, çünkü günlük masrafı çok. Yanına bir yardımcı bile alsa 250 lira para verecek. 250 kilo satması gerek ki para kazanabilsin. Kendim domatesçiyim, biz kendi evimize bir kilo domates alıyoruz. Bizim en pahalı sattığımız mal 5 liraydı. Yazık, durum çok ağır. Biberin kilosu halde 18 lira, köy biberinin halde kilosu 22 lira. İnsanlar yiyemez ki artık lüks oldu. Asgari ücret 5 bin 500 lira oldu ama 10 bin lira da olsa vatandaş işin içinden çıkamaz. Patatesin kilosu halde 7,5-8 lira” dedi.

ANKA