AKP'li Beykoz Belediyesi, Tokatköy'deki kentsel dönüşüm projesinde mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkıma başladı. Yıkıma tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Keyfilikten vazgeçin" diyerek yetkililere seslendi. Belediye önünde oturma eylemi başladı.

AKP’li Beykoz Belediyesi, yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkıma başladı

Haber Merkezi

İstanbul Beykoz Tokatköy’deki kentsel dönüşüm projesinde, mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen AKP'li Beykoz Belediyesi sabah saatlerinde yıkıma geldi. Ekipler yıkım başlattı.

Beykoz Tokatköy’de kentsel dönüşüm alanı olan 487 ada, 3 parselde Beykoz Belediyesi hukuksuz yıkım yapmaya çalıştı. Yurttaşlar, mahkemenin parsel bazında yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlattı. Mahallede gerginliğin sürdüğü bildirildi.

'KEYFİLİKTEN VAZGEÇİN'

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da Tokatköy’de yaşananlara ilişkin sosyal medya üzerinden “Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen AKP'li #Beykoz Belediyesi yıkıma geldi. Hukuku hatırlatan, yıkıma karşı çıkan Tokatköy mağdurları fenalaştı. Keyfilikten vazgeçin!” ifadelerini kullanarak bir açıklama yaptı.

Kentsel dönüşüm mağdurlarının sözcüsü Ahmet Kanbur, BirGün’e yaptığı açıklamada, yaşananları şöyle aktardı:

“Belediye projeye devam ediyor imajını çizmek için yıkım ekiplerini tekrar bölgeye gönderdi. Yıkım ekiplerinin geldiğini öğrenince polise de haber verdik. Biz de kendilerine mahkeme kararını gösterdik, ‘yürütmeyi durdurma kararımız var’ dedik. Bu esnada kepçe operatörü, evin bir tanesine darbe vurdu. Belediyenin de avukatları gelmişti. Evin yıkıma karşı biz halk olarak, yasal olarak elimizde mahkeme kararı olduğu için direndik. Kepçe operatörüyle halk arasındaki diyalogun ardından tepkiler büyüyünce polis havaya birkaç el ateş açtı. Sonra kepçe operatörü de işlemini durdurdu. Şu an 50’ye yakın mahalleli, kepçe operatörünün başında nöbet tutuyor. Yıkılmak istenen ev, kentsel dönüşüm için imza verenlerden birine ait. Fakat yürütmeyi durdurma işlemi olduğu için şu an bunu yapamazlar”

YIKIM BAŞLADI

Ahmet Kanbur, Tokatköy Mahallesi’ne gelen çevik kuvvet polislerinin ardından Beykoz Belediyesi’nin yıkımı gerçekleştirdiğini aktardı. Kanbur, “Çevik Kuvvet geldi, bölgeye de bariyer kurdu. İnsanları zorla çıkarttılar alanda. Böylece kepçe girdi ve binayı yıkmaya başladılar.” dedi.

Kanbur, bunun üzerine mahallelinin Beykoz Belediyesi’ne doğru yürüyüşe başladığını, burada da eylem yapacaklarını bildirdi.

BELEDİYE ÖNÜNDE EYLEM

Yürütmeyi durdurma kararına rağmen yıkımın gerçekleştirilmesine tepki gösteren Tokatköy Mahallesi sakinleri, AKP’li Beykoz Belediyesi önünde oturma eylemine başladı. Eylem üzerine belediye önüne polis çevik kuvvet ekiplerinin de geldiği bildirildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, AKP’li Beykoz Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uygulamak istediği Tokatköy Mahallesi’ne ilişkin hazırlanan imar planının parsel bazında yürütmesini durdurmuştu. Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yapmış, ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekmişti.